• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Prehrana / Dijete / Medicinska dijeta
kuhana-jaja

Medicinska dijeta

Objavljeno: 24.01.2019. Autor: Martina Lovaković

Medicinsku dijetu, poznatu još pod nazivima Scarsdale dijeta, bolnička dijeta ili narančina dijeta, za svoje je pacijente osmislio kardiolog Herman Tarnower 70-tih godina dvadesetog stoljeća. Medicinska dijeta bila je osmišljena kao poseban režim prehrane koji je preporučen srčanim bolesnicima kako bi prije operacije izgubili kilograme, ali pri tom i zadržali snagu.

Dijeta se vrlo brzo proširila svijetom i postala popularna za skidanje viška kilograma. Provodi se 15 dana – tri puta po pet dana, a njezina prednost je to što se dnevno unosi dovoljno vitamina i minerala koji su potrebni organizmu da normalno funkcionira.

Medicinska dijeta spada u skupinu proteinskih dijeta s niskim unosom ugljikohidrata i izrazito niskim kalorijskim unosom. Odrasla osoba koja provodi ovu dijetu dnevno unosi između 650 i 1000 kalorija, od toga 43 posto iz proteina, 22,5 posto iz masti i 34,5 posto iz ugljikohidrata.

Ovakvim režimom prehrane, tjelesna masa se u dva tjedna može reducirati za 2 do 5 kilograma, a tijekom 15 dana od 10 do 15 kilograma. Ne postoje dodatni savjeti kako nastaviti s prehranom po završetku dijete pa je dugoročno održavanje postignute tjelesne mase upitno.

S obzirom na to da se radi o jako restriktivnoj dijeti, preporučljivo je prvo se posavjetovati s liječnikom oko njezinog provođenja.

Cilj svake dijete, pa tako i medicinske, trebao bi biti stjecanje zdravih prehrambenih navika koje će se zadržati i kasnije. Najvažnija navika koja će biti od pomoći u svakodnevnom održavanju zdrave težine je da naučite redovito jesti i zaustaviti se na vrijeme čim osjetite sitost. U slučaju da želite nastaviti s dijetom jer želite izgubiti više kilograma, potrebno je nakon prvog provođenja (15 dana) napraviti pauzu od 15 dana.

Iako jako slična Atkinsonovoj dijeti, tijekom ove dijete smijete konzumirati kruh i voće. Odlična je za one koji ne podnose strog način prehrane jer u njoj nema brojanja kalorija, no morate se držati ograničenja od tri obroka na dan te iz prehrane izbaciti tjesteninu, krumpir i rižu. Nakon dijete, izgubljeni kilogrami neće se vratiti, ali svaki ponedjeljak biste trebali pripaziti na prehranu (limunada, jabuka, dvopek, jaje i rajčica).

Primjer jelovnika medicinske dijete

Jelovnik je uglavnom jednostavan, točno definiran za svaki dan i od njega se ne smije dostupati. Preporučljivo je da ga za vas kreira nutricionist, a mi ćemo samo navesti primjer kako bi jedan takav jelovnik trebao izgledati.

Kod ovog primjera doručak je jednak za svih pet dana, a sastoji se od jedne naranče ili 2 dl soka od cijeđene naranče (bez šećera), šalice nezaslađenog čaja ili kave i četiri krekera.

1. dan

Ručak: 1 naranča ili 2 dl nezaslađenog soka od cijeđene naranče, 1 kuhano jaje, 1/2 šalice jogurta (ili 1 kiselo vrhnje)

Večera: 2 kuhana jaja, 2 rajčice ili 2 dl soka od rajčice, krastavac, zelena salata.

2. dan

Ručak: 1 naranča ili 2 dl nezaslađenog soka od cijeđene naranče, 1 kuhano jaje i 1/2 šalice jogurta.

Večera: 1 pljeskavica (125 g mljevene junetine), 1 rajčica, 1 naranča ili 2 dl soka od cijeđene naranče, 4 krekera i šalica nezaslađenog čaja ili kave.

3. dan

Ručak: 1 naranča, kuhano jaje, 1/2 šalice jogurta ili 1 kiselo vrhnje, zelena salata ili 2 krastavca i nezaslađeni napici.

Večera: 1 pljeskavica (125 g mljevene junetine), 2 rajčice ili 2 dl soka od rajčice, 4 krekera i 1 jabuka.

4. dan

Ručak: 125 g nemasnog kravljeg sira, 4 krekera, 1 rajčica ili 2 dl soka od rajčice

Večera: 1 pljeskavica (125 g mljevenog junećeg mesa), 2 rajčice ili 2 dl soka od rajčice, 4 krekera i 1 jabuka.

5. dan

Ručak: 200 g kuhane ribe ili piletine, 1 rajčica ili 1 dl soka od rajčice, 4 krekera

Večera: 500 g kuhanog povrća, 1 rajčica ili 1 dl soka od rajčice i 1 kuhano jaje

Navedene namirnice moraju se uzimati ovim redoslijedom i u točno ovakvim količinama, bez preskakanja obroka, ili uzimanja više obroka. Tijekom Medicinske dijete u prehrani se ne koriste namirnice poput orašastog voća, sjemenki, krumpira, banana ili biljnih ulja.

Meso se peče na teflonskoj tavi, bez masnoća i ulja, a od začina dopušteni su sol ili Vegeta, papar, ocat i začinsko bilje. Za vrijeme provođenja dijete nije dozvoljena konzumacija alkohola.

Jelovnik može izgledati i drugačije, a plan prehrane obično prave profesionalni nutricionisti ovisno o potrebama i stanju određene osobe.

Nedostaci medicinske dijete

Nedostatci medicinske dijete su ti što postoji mogućnost od pojave nuspojava kao što su povećan rizik od pojave žučnog kamenca, dijareja i zatvor. Osim toga, dijeta nije prilagođena trudnicama, djeci, tinejdžerima i aktivnim odraslim ljudima.

Osobe koje provode medicinsku dijetu unose manje od 1000 kalorija na dan, što je jako nizak unos. Veliki problem predstavlja i ograničenje kada je raznolikost namirnica u pitanju pa je moguće da dođe do manjka nutrijenata poput kalcija, esencijalnih masnih kiselina i vitamina.

S obzirom na to da se medicinska dijeta ubraja u proteinske i niskougljikohidratne dijete, ograničeni unos ugljikohidrata može dovesti do stanja ketoze, prekomjerno nakupljanje ketona može dovesti do poremećaja funkcije bubrega i jetre.

Iz tog se razloga medicinska dijeta ne preporučuje osobama koje boluju od dijabetesa tipa II, bolesti srca i krvnih žila te bolesti jetre. Smanjeni unos ugljikohidrata može dovesti i do pojave mučnina, glavobolje, slabosti i umora. Zbog svega navedenog, ako se želite upustiti u provođenje medicinske dijete, prvo se posavjetujte s vašim liječnikom i profesionalnim nutricionistom koji će izraditi plan prehrane koji odgovara vama.

Nakon što ste proveli medicinsku dijetu i izgubili određeni broj kilograma potrebno je da se fokusirate na zdrave navike – da jedete što više svježih namirnica, izbjegavate jesti slučajno, na primjer dok gledate TV, i uzimate redovite obroke kako biste izbjegli izgladnjelost koja će vas odvesti do prejedanja.

Autor: A.V., Foto: congerdesign/Pixabay

Martina Lovaković
Martina Lovaković

Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki, bez šećera, jaja i mliječnih proizvoda. Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.

Kategorija: Dijete

Želite se zasladiti?

Limoncello kolac

Mekan i ukusan Limoncello kolač

Moj omiljeni liker s aromom limuna dodatak je ovom mekanom i ukusnom kolaču. Upravo Limoncello mu je podario onu posebnu savršenu citrusnu notu koja jednostavno osvaja! Sastojci potrebni za izradu kolača: 200 ml …

Čokoladni kuglof

Kuglof je s vremenom postao kolač u kojem smo naučili svi uživati. Radi se o kolaču koji je polako postao simbolom nečeg veselog i blagdanskog, kada se svi okupljamo za stolom i uživamo u svečanim danima. Kuglof …

Kuglice s limunom i kurkumom

Ukusne i zdrave kuglice s limunom i kurkumom

Hrana koju jedemo doslovno postaje dio nas na najdubljoj staničnoj razini. Ako ste i vi jedan od onih koji traže osjećaj zadovoljstva i energije tijekom dana predlažem vam da isprobate slatko kiselkaste kuglice sa …

Prethodna objava: «limun-med-i-voda Limun dijeta
Sljedeća objava: DASH dijeta riba-na-grilu»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.