• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Prehrana / Zimnica / Med od maslačka
staklenke meda

Med od maslačka

Objavljeno: 19.02.2019. Autor: Martina Lovaković

Ako želite pripremiti vitaminsku bombu i ljekoviti pripravak koji diže imunitet, ne možete pogriješiti s medom od maslačka. U ovom slučaju nije riječ o još jednom pčelinjem proizvodu već ćete ga vrlo lako dobiti sami kombinacijom ljekovitih cvjetova maslačka i ostalih sastojaka.

Maslačak (Taraxacum officinale) je hranjiva i korisna biljka, iako je mnogi i dalje smatraju samo korovom. Višegodišnja je biljka sa šupljom stabljikom i žutim cvijetom na vrhu. Lišće mu je nazubljeno i gorkog okusa i može se konzumirati kao izvrsna salata. Ljekovita je i iznimno prilagodljiva biljka koja može preživjeti u raznim uvjetima. Izgledom se prilagođava okolišu, a postoji preko 2000 vrsta unutar reda.

Koristan je za detoksikaciju tijela, jačanje imuniteta te je prirodni lijek za liječenje upale grla i dišnih puteva. Povoljno djeluje na krv, bubrege, želudac, gušteraču i žučni mjehur, a smatra se i jednim od najdjelotvornijih prirodnih lijekova za jetru.

Važno je spomenuti da je cijeli maslačak ljekovit, od njegova korijena, listova pa sve do cvijeta. Od cvjetova maslačka mogu se napraviti sirup i vino, ali i med od maslačka

Cvjetove maslačka najbolje je upotrijebiti odmah nakon berbe jer tada sadrže najviše ljekovitih svojstava. Berite ih u travnju i svibnju na livadama, daleko od prometa, i budite sigurni da nisu prskani kemikalijama. Idealno vrijeme za berbu je sunčano, suho i toplo vrijeme, kada su mu cvjetovi potpuno otvoreni.

Maslačak možete pustiti i da slobodno raste u vašem vrtu, jer tada će on biti najsigurniji za berbu. Osim toga, privući će i brojne korisne kukce, čak njih 85, od kojih su najznačajnije pčele koje se hrane maslačkom. A jeste li znali da maslačak može potaknuti brže dozrijevanje voća i formiranje većih plodova? Posadite ga u vrtu i uživajte u njegovoj višestrukoj dobiti.

Želite li redovito koristiti med od maslačka i uvjeriti se u njegovu ljekovitost, u nastavku ćete saznati kako vrlo lako i jednostavno možete napraviti med od maslačka i sami. Otkrijte dar iz prirode koji će vam pomoći u očuvanju zdravlja i vitalnosti. Sve potrebne sastojke za pripremu meda od maslačka naći ćete u kuhinji, a priprema je jeftina i brza.

Recept za med od maslačka

Sastojci:

  • 200 svježe ubranih cvjetova maslačka
  • 1,5 kilogram šećera
  • 2 litre destilirane vode
  • 2 organska limuna

Priprema

U početku potrebno je nabaviti 200 cvjetova maslačka. Uberite ih na livadama daleko od prometa. Možete ih ubrati sa stabljikom koju ćete kod kuće odstraniti. Prije pripreme meda od maslačka, cvjetove dobre operite u hladnoj vodi kako biste otklonili sve moguće insekte i prljavštinu.

Nakon toga, cvjetove stavite u posudu i prelijte ih s dvije litre destilirane vode. Posudu stavite na štednjak i kuhajte na jakoj vatri. Kada voda zakuha, ostavite da se kuha još 20-ak minuta u polupoklopljenoj posudi.

Zatim, sklonite posudu sa štednjaka i dobiveni sadržaj procijedite kroz cjediljku u drugu posudu. Dodajte i šećer, pojačajte vatru i kuhajte dok smjesa ne postane gusta. Tada ubacite i dva limuna koje ste prethodno oprali i narezali na tanke kriške. Nemojte odstranjivati limunovu koru jer je ona prepuna vitamina C.

Nastavite miješati dok smjesa ne postane gusta kao med. Sklonite posudu s vatre, a dobiveni med od maslačka odmah ulijte u staklenke. Dobro ih zatvorite i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu. Dobiveni med od maslačka iskoristite u roku od godinu dana.

Med od maslačka bez šećera

Ako niste ljubitelj šećera, ne trebate odustajati od pripreme ljekovitog meda. Možete ga napraviti bez šećera, a dovoljno je samo šećer zamijeniti livadskim medom u istoj količini od 1,5 kilograma. Ukus meda možete mijenjati ovisno o vašim željama pa ga tako možete oplemeniti i isjeckanim narančama, grejpom ili limetom.

Osim što se može pohvaliti mnogim ljekovitim svojstvima, možete ga koristiti i kao zamjenu za šećer ili kupljeni med. Dodajte ga u kolače i deserte i tako im oplemenite okus. Njime možete premazati i palačinke ili ga jesti namazanog na kruh, kao zamjenu za pekmez.

Isprobajte ovaj narodni recept i revitalizirajte svoje tijelo prirodnim putem. Udobno se obucite i zaputite se u prirodu po svoje cvjetove zdravlja.

Izvor: Vrtlarica, Foto: DagnyWalter/Pixabay

Martina Lovaković
Martina Lovaković

Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki, bez šećera, jaja i mliječnih proizvoda. Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.

Kategorija: Zimnica

Želite se zasladiti?

Pavlova torta – hrskavi desert s jagodama

Kada jednom probate pavlovu tortu, osvojit će vas s raskoši okusa i tekstura. Istovremeno je slatka i kisela, zasitna i osvježavajuća, mekana i hrskava. Pavlova se zato čini kompliciranom tortom, a zapravo je jedna od …

Dalmatinske fritule

Osim poznatih uštipaka u kojima još uvijek znamo uživati kada se nađemo na selu, postoje i drugi stariji recepti koji nam izazivaju slinu na usta. Pritom naravno mislimo na razne varijacije koje se rade od tijesta. Tu …

loptice od lješnjaka

Loptice od lješnjaka

Kada nemate vremena za spremanje kolača i torti za čiju pripremu treba puno vremena, vrijeme je da se okrenete jednostavnim receptima. Loptice od lješnjaka brze su, izdašne i ukusne loptice kojima nećete moći odoljeti. …

Prethodna objava: « Šrilankanske palačinke s kurkumom i kokosom
Sljedeća objava: Topli kolač od limuna »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.