Ako želite pripremiti vitaminsku bombu i ljekoviti pripravak koji diže imunitet, ne možete pogriješiti s medom od maslačka. U ovom slučaju nije riječ o još jednom pčelinjem proizvodu već ćete ga vrlo lako dobiti sami kombinacijom ljekovitih cvjetova maslačka i ostalih sastojaka.
Maslačak (Taraxacum officinale) je hranjiva i korisna biljka, iako je mnogi i dalje smatraju samo korovom. Višegodišnja je biljka sa šupljom stabljikom i žutim cvijetom na vrhu. Lišće mu je nazubljeno i gorkog okusa i može se konzumirati kao izvrsna salata. Ljekovita je i iznimno prilagodljiva biljka koja može preživjeti u raznim uvjetima. Izgledom se prilagođava okolišu, a postoji preko 2000 vrsta unutar reda.
Koristan je za detoksikaciju tijela, jačanje imuniteta te je prirodni lijek za liječenje upale grla i dišnih puteva. Povoljno djeluje na krv, bubrege, želudac, gušteraču i žučni mjehur, a smatra se i jednim od najdjelotvornijih prirodnih lijekova za jetru.
Važno je spomenuti da je cijeli maslačak ljekovit, od njegova korijena, listova pa sve do cvijeta. Od cvjetova maslačka mogu se napraviti sirup i vino, ali i med od maslačka
Cvjetove maslačka najbolje je upotrijebiti odmah nakon berbe jer tada sadrže najviše ljekovitih svojstava. Berite ih u travnju i svibnju na livadama, daleko od prometa, i budite sigurni da nisu prskani kemikalijama. Idealno vrijeme za berbu je sunčano, suho i toplo vrijeme, kada su mu cvjetovi potpuno otvoreni.
Maslačak možete pustiti i da slobodno raste u vašem vrtu, jer tada će on biti najsigurniji za berbu. Osim toga, privući će i brojne korisne kukce, čak njih 85, od kojih su najznačajnije pčele koje se hrane maslačkom. A jeste li znali da maslačak može potaknuti brže dozrijevanje voća i formiranje većih plodova? Posadite ga u vrtu i uživajte u njegovoj višestrukoj dobiti.
Želite li redovito koristiti med od maslačka i uvjeriti se u njegovu ljekovitost, u nastavku ćete saznati kako vrlo lako i jednostavno možete napraviti med od maslačka i sami. Otkrijte dar iz prirode koji će vam pomoći u očuvanju zdravlja i vitalnosti. Sve potrebne sastojke za pripremu meda od maslačka naći ćete u kuhinji, a priprema je jeftina i brza.
Recept za med od maslačka
Sastojci:
- 200 svježe ubranih cvjetova maslačka
- 1,5 kilogram šećera
- 2 litre destilirane vode
- 2 organska limuna
Priprema
U početku potrebno je nabaviti 200 cvjetova maslačka. Uberite ih na livadama daleko od prometa. Možete ih ubrati sa stabljikom koju ćete kod kuće odstraniti. Prije pripreme meda od maslačka, cvjetove dobre operite u hladnoj vodi kako biste otklonili sve moguće insekte i prljavštinu.
Nakon toga, cvjetove stavite u posudu i prelijte ih s dvije litre destilirane vode. Posudu stavite na štednjak i kuhajte na jakoj vatri. Kada voda zakuha, ostavite da se kuha još 20-ak minuta u polupoklopljenoj posudi.
Zatim, sklonite posudu sa štednjaka i dobiveni sadržaj procijedite kroz cjediljku u drugu posudu. Dodajte i šećer, pojačajte vatru i kuhajte dok smjesa ne postane gusta. Tada ubacite i dva limuna koje ste prethodno oprali i narezali na tanke kriške. Nemojte odstranjivati limunovu koru jer je ona prepuna vitamina C.
Nastavite miješati dok smjesa ne postane gusta kao med. Sklonite posudu s vatre, a dobiveni med od maslačka odmah ulijte u staklenke. Dobro ih zatvorite i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu. Dobiveni med od maslačka iskoristite u roku od godinu dana.
Med od maslačka bez šećera
Ako niste ljubitelj šećera, ne trebate odustajati od pripreme ljekovitog meda. Možete ga napraviti bez šećera, a dovoljno je samo šećer zamijeniti livadskim medom u istoj količini od 1,5 kilograma. Ukus meda možete mijenjati ovisno o vašim željama pa ga tako možete oplemeniti i isjeckanim narančama, grejpom ili limetom.
Osim što se može pohvaliti mnogim ljekovitim svojstvima, možete ga koristiti i kao zamjenu za šećer ili kupljeni med. Dodajte ga u kolače i deserte i tako im oplemenite okus. Njime možete premazati i palačinke ili ga jesti namazanog na kruh, kao zamjenu za pekmez.
Isprobajte ovaj narodni recept i revitalizirajte svoje tijelo prirodnim putem. Udobno se obucite i zaputite se u prirodu po svoje cvjetove zdravlja.
Izvor: Vrtlarica, Foto: DagnyWalter/Pixabay
Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki, bez šećera, jaja i mliječnih proizvoda. Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.