Jeste li spremni za pravi dalmatinski specijalitet koji će dobro doći kao zamjena uobičajenim jelima koje ste dosada posluživali za predjelo? Vaši će ukućani biti oduševljeni vašim izborom jela s kojim ćete moći osjetiti čaroliju mora. Marinirane srdele smatraju se uobičajenim jelom za južne krajeve u kojima sada i vi možete uživati.
Ponekad je teško odlučiti se za jelo kojim ćete dočekati goste. U takvim situacijama najbolje pomaže snalažljivost i pronalazak jela koje će doći kao pravo osvježenje ne samo vama nego i vašim ukućanima.
Ako još niste nabavite srdele, a ne volite ih čistiti, bilo bi dobro kada bi vam to napravili u ribarnici. Ovako ćete već imati spremnu ribu.
Za sve one koji nemaju problema sa čišćenjem srdelama je potrebno maknuti glavu i očistiti utrobu. Kada ste ih očistili pootrebno ih je oprati i osušiti krpom te marinirati u papru, soli, ulju i ispeći na gradelama ili u pećnici.
Pečene srdele treba složiti u posebnu posudu i pripremiti umak uz pomoć kojeg ćete ih još jednom marinirati. Na zagrijanom ulju popržite češnjal, luk i malo peršina. Maknite tavu s vatre i dodajte malo lovora i nastrugane limunove korice. Ulijte octa i sve dobro promiješajte.
Prelijte srdele marinadom i ostavite ih na hladnom mjestu. Držite ih tako nekoliko dana, a ako želite možete ih poslužiti i nakon 24 sata. Na vama je da odlučite koliko želite da bude jaka marinada.
Za marninirane srdele vam je potrebno:
- 2,5 dcl maslinovog ulja
- 1 kg srdela
- 1,5 dcl vinskog octa
- 1 limun
- 4 režnja češnjaka
- 1 glavica luka
- malo peršina
- sol
- papar
- 2 lista lovora
Autor: S.Š., Foto: lsantilli/Shutterstock