• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Marelica
Marelice, Foto: Fir0002/Wikimedia

Marelica

Objavljeno: 21.07.2012. Autor: Lana Kovačić

Marelica (lat. Prunus armenica) je biljka iz porodice ruža koja najvjerojatnije dolazi sa područja srednje Azije. Na europsko područje ju je za vrijeme svojih pohoda donio Aleksandar Veliki. Dugo vrijeme se u Europi mislilo kako je marelica vrsta breskve pa se tek u 16. stoljeću počela definirati kao zasebno voće. Danas se najviše uzgaja u Turskoj, Rumunjskoj, Mađarskoj i Austriji, dok one koje dolaze iz Šanjolske i Maroka možete kupiti već sredinom svibnja u trgovinama.

Marelice, Foto: Fir0002/Wikimedia

Karakterizira ju izvrstan sočni okus, no bez obzira na to marelica nema veliku ulogu u voćarskoj proizvodnji. Veoma je osjetljiva na klimatke uvjete i bolesti. Najbolje joj odgovaraju podneblja poput Sredozemlja. Može rasti kao grm ili drvo, listovi su ovalni duže do 10 cm. Boja ploda varira ovisno o izloženosti suncu, tako na nekim djelovima, karakteristična narančasta boja može prelaziti u crvenu.

Niskokalorični plod marelice sadži dosta dijetalnih vlakana i čak do 80% šećera. Od vitamina sadrži najviše vitamina C, karotina (odakle i potječe njihova boja) te vitamina iz skupine B. Često se priprema sušenjem. Ovaj oblik marelice sadrži više kalorija i čak do tri puta više proteina. Ukoliko se marelica termički obrađuje gubi svoja dobra nutritivna svojstva.

Istraživanja su dokazala mnoga ljekovita svojstva ovog koštičavog voća. Neki tvrde kako je dobra za poboljšanje koncentracije i općenito rad mozga, pospješuje izgradnju stanica, a vlakna iz marelice utječu na dobar rad probavnog sustava. Prema nekim istraživanjima izuzetno su zdrave koštice marelice koje pomažu u sprječavanju pojave karcinoma. S druge strane neki se znanstvenici ne slažu jer unutar koštice postoje otrovni dijelovi koji sadrže vodikov cijanid.

Marelice su vrlo osjetljivo voće pa postoje mnogi slučajevi u kojima se one ranije beru kako se ne bi oštetile u transportu. ova metoda nije dibra budući da marelice nemaju sposobnost sazrijevanja nakon što se uberu pa ostaju bljutave.

Zbog svoje aromatičnosti i slatkoće, marelice se koriste u pripremanju raznih slastica i kolača. Poznate su marmelade i pekmezi od marelica, kao i kompot. Dobre su za pripremu parfea, a prilikom pripremanja često im se dodaje limunov sok.

Autor: M.T.

Kategorija: Nekategorizirano

Želite se zasladiti?

Princes krafne koje ćete obožavati

Mekano, puflasto, ukusno?? To su ove najdivnije princess krafne koje ja zovem princezice. Rađene su od domaćih jaja i zato se ovako žute. A punjene su i sjajnom žutom kremom te lagano tučenim šlagom. Želite recept? Imate …

Topli lava cake od bijele čokolade

Dan je savršen za ovakav desert - topli lava cake od bijele čokolade. Dugo sam radila na tome da mi bijeli lava cake uspije. I konačno se to dogodilo! Super je to što si ga možete ranije pripremiti, zamrzava se i može …

barbara kolac

Super brzi kolač

Izuzetno jednostavan i sočan kolač koji će se, ako ga samo jednom iskušate, zbog brzine pripreme vrlo često naći na vašem stolu. Što čekate, počastite svoja nepca ovim ukusnim, brzim receptom. Jaja miksajte sa šećerom …

Prethodna objava: « Curry
Sljedeća objava: Banana »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.