• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Marelica
Marelice, Foto: Fir0002/Wikimedia

Marelica

Objavljeno: 21.07.2012. Autor: Lana Kovačić

Marelica (lat. Prunus armenica) je biljka iz porodice ruža koja najvjerojatnije dolazi sa područja srednje Azije. Na europsko područje ju je za vrijeme svojih pohoda donio Aleksandar Veliki. Dugo vrijeme se u Europi mislilo kako je marelica vrsta breskve pa se tek u 16. stoljeću počela definirati kao zasebno voće. Danas se najviše uzgaja u Turskoj, Rumunjskoj, Mađarskoj i Austriji, dok one koje dolaze iz Šanjolske i Maroka možete kupiti već sredinom svibnja u trgovinama.

Marelice, Foto: Fir0002/Wikimedia

Karakterizira ju izvrstan sočni okus, no bez obzira na to marelica nema veliku ulogu u voćarskoj proizvodnji. Veoma je osjetljiva na klimatke uvjete i bolesti. Najbolje joj odgovaraju podneblja poput Sredozemlja. Može rasti kao grm ili drvo, listovi su ovalni duže do 10 cm. Boja ploda varira ovisno o izloženosti suncu, tako na nekim djelovima, karakteristična narančasta boja može prelaziti u crvenu.

Niskokalorični plod marelice sadži dosta dijetalnih vlakana i čak do 80% šećera. Od vitamina sadrži najviše vitamina C, karotina (odakle i potječe njihova boja) te vitamina iz skupine B. Često se priprema sušenjem. Ovaj oblik marelice sadrži više kalorija i čak do tri puta više proteina. Ukoliko se marelica termički obrađuje gubi svoja dobra nutritivna svojstva.

Istraživanja su dokazala mnoga ljekovita svojstva ovog koštičavog voća. Neki tvrde kako je dobra za poboljšanje koncentracije i općenito rad mozga, pospješuje izgradnju stanica, a vlakna iz marelice utječu na dobar rad probavnog sustava. Prema nekim istraživanjima izuzetno su zdrave koštice marelice koje pomažu u sprječavanju pojave karcinoma. S druge strane neki se znanstvenici ne slažu jer unutar koštice postoje otrovni dijelovi koji sadrže vodikov cijanid.

Marelice su vrlo osjetljivo voće pa postoje mnogi slučajevi u kojima se one ranije beru kako se ne bi oštetile u transportu. ova metoda nije dibra budući da marelice nemaju sposobnost sazrijevanja nakon što se uberu pa ostaju bljutave.

Zbog svoje aromatičnosti i slatkoće, marelice se koriste u pripremanju raznih slastica i kolača. Poznate su marmelade i pekmezi od marelica, kao i kompot. Dobre su za pripremu parfea, a prilikom pripremanja često im se dodaje limunov sok.

Autor: M.T.

Kategorija: Nekategorizirano

Želite se zasladiti?

cokoladni mousse

Čokoladni mousse bez jaja i čipkasta čokoladna srca

MOUSSE AU CHOCOLAT je poznati francuski desert u čaši za čiju se pripremu osim čokolade koriste i svježa jaja koja se termički ne obrađuju , pa bez obzira koliko privlačno izgleda mnogi zaziru od njegove pripreme kod …

palačinke sa špinatom

Palačinke sa špinatom

Palačinke nisu samo ukusan i jednostavan desert koji možete napuniti popularnom čokoladom ili možda marmeladom. Postoji velik broj jela koji se oslanjaju na palačinke, a mnoga od njih su slane varijante i nemaju veze s …

Jednostavan domaći sladoled od 3 sastojka

Ne znam kako vi, ali ja volim kad većina stvari nastane u mojim rukama. Da se razumijemo, sladoled kupujemo u tonama, ali ja volim i ove "domaće". Želja mi je kupiti si aparat za sladoled, iako pored ovog recepta …

Prethodna objava: « Curry
Sljedeća objava: Banana »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2022. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.