• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Glavna jela / Američki Mac & Cheese: Makaroni sa sirom
Makaroni sa sirom

Američki Mac & Cheese: Makaroni sa sirom

Objavljeno: 09.09.2013. Autor: Sanja Štetić

Makaroni sa sirom tradicionalno su američko jelo, ali recepti koji kombiniraju tjesteninu (naravno, domaću) i sir zapisani su u talijanskim kuharicama već u 14. st. Tradicionalno se makaroni sa sirom na kraju moraju zapeći u pećnici, no moguće je napraviti ih i samo u zdjeli.

Jelo je brzo gotovo, ukusno i vrlo zasitno, ujedno je i pogodno za vegetarijance. Moguće je napraviti i varijacije s manje masnoće ili one koji će u sebi sadržavati neku vrstu mesa, no ovdje ćemo vam objasniti kako se prave najobičniji makaroni sa sirom, a vi slobodno dalje eksperimentirajte.

Sastojci za 4 osobe

  • paket makarona (400 ili 500 g)
  • 400 g punomasnog sira za ribanje
  • 1/2 l mlijeka
  •  2 žlice brašna
  •  2 žlice maslaca
  •  sol i papar
  •  začini po želji

Priprema makarona sa sirom

Pristavite vodu u duboku posudu da proključa i dodajte joj malo ulja i soli. Kada počne ključati, ubacite jedan paketić tjestenine. Nemojte je prekuhati, neka ostane “al dente” jer ćete ju još dodatno peći u pećnici. Kada je tjestenina gotova, ostavite ju sa strane da se ocijedi, a za to vrijeme pripremite bešamel umak.

On se radi vrlo jednostavno. U zdjelu na vatru stavite dvije žlice maslaca i kada se otopi dodajte jednako toliko brašna. Potrebno je neprestano miješati i nakon minutu počnite polagano (pomalo) dodavati mlijeko. Začini koje možete staviti u bešamel doista su raznoliki. Malo soli, papra i sušeni peršin bit će odličan, a jednostavan izbor.

U bešamel umak dodajte ribani sir i miješajte dok se sav ne rastopi.  Izmješajte tjesteninu sa ovim umakom i stavite u pećnicu, s time da ste prethodno po vrhu posipali još malo ribanog sira (po izboru možete posuti origanom ili ružmarinom za nešto moderniju verziju makarona) i pecite na 200 °C otprilike 30 minuta.

Uživajte u ovom ukusnom jelu. Dobar tek!

Foto:  Anete Lusina/Pexels

Kategorija: Glavna jela

Želite se zasladiti?

Čokoladni kuglof

Kuglof je s vremenom postao kolač u kojem smo naučili svi uživati. Radi se o kolaču koji je polako postao simbolom nečeg veselog i blagdanskog, kada se svi okupljamo za stolom i uživamo u svečanim danima. Kuglof …

kremasti kolači

Kremasti kolači

Više puta u životu mogli smo čuti kako velik broj žena komentira kako se ne usudi spremati kolače zato što smatraju kako nemaju previše talenta. Možemo reći da ih je strah svaki put znao zakočiti kad bi se odlučile na …

Prhka i ukusna pita od borovnica

Danas imam za vas hrskavu, prhku, ukusnu i aromatičnu pitu od borovnica koju ćete, sigurna sam, odmah zavoljeti! Sastojci potrebni za izradu tijesta: 250 g glatkog brašna 100 g maslaca jaje prašak za …

Prethodna objava: «knedle sa šljivama Knedle od šljiva
Sljedeća objava: Kremšnite kremšnita»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.