• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Glavna jela / Američki Mac & Cheese: Makaroni sa sirom
Makaroni sa sirom

Američki Mac & Cheese: Makaroni sa sirom

Objavljeno: 09.09.2013. Autor: Sanja Štetić

Makaroni sa sirom tradicionalno su američko jelo, ali recepti koji kombiniraju tjesteninu (naravno, domaću) i sir zapisani su u talijanskim kuharicama već u 14. st. Tradicionalno se makaroni sa sirom na kraju moraju zapeći u pećnici, no moguće je napraviti ih i samo u zdjeli.

Jelo je brzo gotovo, ukusno i vrlo zasitno, ujedno je i pogodno za vegetarijance. Moguće je napraviti i varijacije s manje masnoće ili one koji će u sebi sadržavati neku vrstu mesa, no ovdje ćemo vam objasniti kako se prave najobičniji makaroni sa sirom, a vi slobodno dalje eksperimentirajte.

Sastojci za 4 osobe

  • paket makarona (400 ili 500 g)
  • 400 g punomasnog sira za ribanje
  • 1/2 l mlijeka
  •  2 žlice brašna
  •  2 žlice maslaca
  •  sol i papar
  •  začini po želji

Priprema makarona sa sirom

Pristavite vodu u duboku posudu da proključa i dodajte joj malo ulja i soli. Kada počne ključati, ubacite jedan paketić tjestenine. Nemojte je prekuhati, neka ostane “al dente” jer ćete ju još dodatno peći u pećnici. Kada je tjestenina gotova, ostavite ju sa strane da se ocijedi, a za to vrijeme pripremite bešamel umak.

On se radi vrlo jednostavno. U zdjelu na vatru stavite dvije žlice maslaca i kada se otopi dodajte jednako toliko brašna. Potrebno je neprestano miješati i nakon minutu počnite polagano (pomalo) dodavati mlijeko. Začini koje možete staviti u bešamel doista su raznoliki. Malo soli, papra i sušeni peršin bit će odličan, a jednostavan izbor.

U bešamel umak dodajte ribani sir i miješajte dok se sav ne rastopi.  Izmješajte tjesteninu sa ovim umakom i stavite u pećnicu, s time da ste prethodno po vrhu posipali još malo ribanog sira (po izboru možete posuti origanom ili ružmarinom za nešto moderniju verziju makarona) i pecite na 200 °C otprilike 30 minuta.

Uživajte u ovom ukusnom jelu. Dobar tek!

Foto:  Anete Lusina/Pexels

Kategorija: Glavna jela

Želite se zasladiti?

vanilin kiflice

Vanilin kiflice s orasima koje se tope u ustima

Vjerojatno ste još kao djeca razmišljali kako ćete jednog dana poput svoje mame i bake stajati u kuhinji s nekoliko recepata i pripremati neke od ukusnijih kolača. Za sve one koji su o tome razmišljali dan je došao i sad …

sacher torta

Sacher torta

Sacher torta među najpoznatijim je tortama na svijetu i zaštićeni je suvenir austrijske prijestolnice. Ukusna i neodoljiva za sve čokoljupce, prava je kraljica među tortama. Vrijeme je da osjetite duh Beča i počastite …

Muffini, jednostavan desert

Ljubitelj ste slatkog, a niste zainteresirani za spremanje kompliciranih kolača, savjetujemo vam da pokušate s malo jednostavnijim kombinacijama. Među te kombinacije možemo uključiti i muffine koji su jedni od …

Prethodna objava: «knedle sa šljivama Knedle od šljiva
Sljedeća objava: Kremšnite kremšnita»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2022. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.