Makaroni sa sirom tradicionalno su američko jelo, ali recepti koji kombiniraju tjesteninu (naravno, domaću) i sir zapisani su u talijanskim kuharicama već u 14. st. Tradicionalno se makaroni sa sirom na kraju moraju zapeći u pećnici, no moguće je napraviti ih i samo u zdjeli.
Jelo je brzo gotovo, ukusno i vrlo zasitno, ujedno je i pogodno za vegetarijance. Moguće je napraviti i varijacije s manje masnoće ili one koji će u sebi sadržavati neku vrstu mesa, no ovdje ćemo vam objasniti kako se prave najobičniji makaroni sa sirom, a vi slobodno dalje eksperimentirajte.
Sastojci za 4 osobe
- paket makarona (400 ili 500 g)
- 400 g punomasnog sira za ribanje
- 1/2 l mlijeka
- 2 žlice brašna
- 2 žlice maslaca
- sol i papar
- začini po želji
Priprema makarona sa sirom
Pristavite vodu u duboku posudu da proključa i dodajte joj malo ulja i soli. Kada počne ključati, ubacite jedan paketić tjestenine. Nemojte je prekuhati, neka ostane “al dente” jer ćete ju još dodatno peći u pećnici. Kada je tjestenina gotova, ostavite ju sa strane da se ocijedi, a za to vrijeme pripremite bešamel umak.
On se radi vrlo jednostavno. U zdjelu na vatru stavite dvije žlice maslaca i kada se otopi dodajte jednako toliko brašna. Potrebno je neprestano miješati i nakon minutu počnite polagano (pomalo) dodavati mlijeko. Začini koje možete staviti u bešamel doista su raznoliki. Malo soli, papra i sušeni peršin bit će odličan, a jednostavan izbor.
U bešamel umak dodajte ribani sir i miješajte dok se sav ne rastopi. Izmješajte tjesteninu sa ovim umakom i stavite u pećnicu, s time da ste prethodno po vrhu posipali još malo ribanog sira (po izboru možete posuti origanom ili ružmarinom za nešto moderniju verziju makarona) i pecite na 200 °C otprilike 30 minuta.
Uživajte u ovom ukusnom jelu. Dobar tek!
Foto: Anete Lusina/Pexels