• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Glavna jela / Američki Mac & Cheese: Makaroni sa sirom
Makaroni sa sirom

Američki Mac & Cheese: Makaroni sa sirom

Objavljeno: 09.09.2013. Autor: Sanja Štetić

Makaroni sa sirom tradicionalno su američko jelo, ali recepti koji kombiniraju tjesteninu (naravno, domaću) i sir zapisani su u talijanskim kuharicama već u 14. st. Tradicionalno se makaroni sa sirom na kraju moraju zapeći u pećnici, no moguće je napraviti ih i samo u zdjeli.

Jelo je brzo gotovo, ukusno i vrlo zasitno, ujedno je i pogodno za vegetarijance. Moguće je napraviti i varijacije s manje masnoće ili one koji će u sebi sadržavati neku vrstu mesa, no ovdje ćemo vam objasniti kako se prave najobičniji makaroni sa sirom, a vi slobodno dalje eksperimentirajte.

Sastojci za 4 osobe

  • paket makarona (400 ili 500 g)
  • 400 g punomasnog sira za ribanje
  • 1/2 l mlijeka
  •  2 žlice brašna
  •  2 žlice maslaca
  •  sol i papar
  •  začini po želji

Priprema makarona sa sirom

Pristavite vodu u duboku posudu da proključa i dodajte joj malo ulja i soli. Kada počne ključati, ubacite jedan paketić tjestenine. Nemojte je prekuhati, neka ostane “al dente” jer ćete ju još dodatno peći u pećnici. Kada je tjestenina gotova, ostavite ju sa strane da se ocijedi, a za to vrijeme pripremite bešamel umak.

On se radi vrlo jednostavno. U zdjelu na vatru stavite dvije žlice maslaca i kada se otopi dodajte jednako toliko brašna. Potrebno je neprestano miješati i nakon minutu počnite polagano (pomalo) dodavati mlijeko. Začini koje možete staviti u bešamel doista su raznoliki. Malo soli, papra i sušeni peršin bit će odličan, a jednostavan izbor.

U bešamel umak dodajte ribani sir i miješajte dok se sav ne rastopi.  Izmješajte tjesteninu sa ovim umakom i stavite u pećnicu, s time da ste prethodno po vrhu posipali još malo ribanog sira (po izboru možete posuti origanom ili ružmarinom za nešto moderniju verziju makarona) i pecite na 200 °C otprilike 30 minuta.

Uživajte u ovom ukusnom jelu. Dobar tek!

Foto:  Anete Lusina/Pexels

Kategorija: Glavna jela

Želite se zasladiti?

lazni tiramisu

Lažni tiramisu koji će vas oduševiti okusom

Ovaj tiramisu dobio je pridjev "lažni" zbog toga što je njegova priprema puno jednostavnija i brža od tradicionalne inačice s jajima. Iako je lažni, neće vas razočarati okusom. Sastojci: 200 g piškota 2 dcl …

jez torta

Jež torta

Jedna od djeci najomiljenijih torti zasigurno je "jež torta". Ova torta pored toga što pruža pravi užitak za nepce, ujedno je zanimljivog oblika koji će razveseliti i one malo starije. Za pripremu ove jednostavne i brze …

orahnjača

Recept za prhku orahnjaču

Danas imam za vas klasik, prhku orahnjaču koja već godinama osvaja srca svih koji su je probali! Naravno, možete ih raditi i s makom, sirom ili višnjama... ovisi o vašem ukusu, kako god, zasučite rukave i krenite s …

Prethodna objava: «knedle sa šljivama Knedle od šljiva
Sljedeća objava: Kremšnite kremšnita»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.