• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Glavna jela / 2 načina za pripremu svinjskog lungića
Lungić

2 načina za pripremu svinjskog lungića

Objavljeno: 29.03.2019. Autor: Sanja Štetić

Vjerojatno ste više puta jeli lungić, a da toga niste ni bili svjesni. Jedino što ste znali da se radi o zaista finom komadu mesa, koji predstavlja onu pravu punoću i bogatstvo okusa. Lungić je zapravo najcjenjeniji komad svinjskog mesa, koji se smatra najmanjim dijelom svinje zbog čega je skup.

Zadnji širi dio koristi se za steak, a iz srednjeg dijela režemo svinjske medaljone dok iz najtanjeg dobivamo takozvane mignon filete. Poznato je kako lungić sadrži najmanje masnoće što se tiče svinjskog mesa, no unatoč tome radi se o komadu mesa koji je mekan i sočan. Lungić je pogodan za pečenje, roštilj i prženje.

Može se spremati na nekoliko načina, mi smo vam pripremili punjeni lungić, lungić s povrćem i lungić u umaku od šampinjona.

Lungić s povrćem

Sastojci:

  • ulje
  • tikvica
  • luk
  • crvena paprika
  • zelena paprika
  • brokula
  • vegeta
  • češnjak
  • svinjski file

Priprema:

Uzmete svinjski file i očistite ga od žilica i kožice te ga narežete na pola cm debljine. Pospete ga vegetom i češnjakom te dobro promiješate i ostavite u frižideru sat vremena. Zatim taj isti komad mesa popržite na ulju dok ne dobije pravu boju te ga izvadite i stavite u toplu pećnicu. U to vrijeme na tavu stavite prethodno narezanu papriku i luk. Pirjajte oko 15 minuta. Pred sam kraj vratite meso i dodajte ulje te još malo promiješajte.

Lungić u umaku od šampinjona

Sastojci:

  • 400 g šampinjona
  • 400 g svinjskih medaljona
  • vrhnje za kuhanje
  • kiselo vrhnje
  • 1 dcl bijelog vina
  • vegeta
  • češnjak
  • sol
  • maslac
  • senf

Priprema:

Uzmete meso i dobro ga začinite s malo češnjaka, soli i senfa te pustite da odstoji neko vrijeme. U međuvremenu uzmite i narežite šampinjone, maslac te ih stavite pirjati na luku. Nakon nekog vremena stavite malo vina, kieslo vrhnje i pustiteda pirja barem deset minuta.

Tada uzmite vrhnje za kuhanje, uspite ga i stavite malo brašna i to samo ako vam se čini kako je smjesa pregusta. Stavite peći meso na tavi, a kad je gotovo poslužite ga s umakom od šampinjona.

To je to! Na vama je samo da odaberete na koji način ga želite spremiti. Dobar tek!

Foto: Reinhard Thraine/Pixabay

Kategorija: Glavna jela

Želite se zasladiti?

beze baiser kore

Recept za beze kore

Beze (baiser) kore čest su temelj raznih kolača, torti i drugih slastica. Kolači poput Ledenog vjetra ili Pavlove torte ne bi bili tako neobični ni ukusni da nema ove vrste kora. Odlična su suprotnost klasičnim …

baklava od višanja

Baklava od višanja

Baklava je pravi primjer koliko ukusan može biti kolač, a da nije ispunjen uobičajenom kremom. Radi se o tradicionalnom kolaču koji dolazi iz Turske i za mnoge predstavlja pravu poslasticu. Baklava je odličan način da se …

pletenica s nutellom i ljesnjacima

Pletenica s Nutellom i lješnjacima

Nutellu volimo u svakom obliku, pa sam tako došla do ideje da za svjetski dan te iste slastice pripremim lješnjak bombu. Ovo je brzi desert koji će uveseliti svakog nutelloljupca. ☺ Sastojci: 600 g glatkog …

Prethodna objava: «Gulaš od fazana Gulaš od fazana
Sljedeća objava: Recept za klasični biskvit s kojim ne možete pogriješiti klasični biskvit»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.