Vjerojatno ste više puta jeli lungić, a da toga niste ni bili svjesni. Jedino što ste znali da se radi o zaista finom komadu mesa, koji predstavlja onu pravu punoću i bogatstvo okusa. Lungić je zapravo najcjenjeniji komad svinjskog mesa, koji se smatra najmanjim dijelom svinje zbog čega je skup.
Zadnji širi dio koristi se za steak, a iz srednjeg dijela režemo svinjske medaljone dok iz najtanjeg dobivamo takozvane mignon filete. Poznato je kako lungić sadrži najmanje masnoće što se tiče svinjskog mesa, no unatoč tome radi se o komadu mesa koji je mekan i sočan. Lungić je pogodan za pečenje, roštilj i prženje.
Može se spremati na nekoliko načina, mi smo vam pripremili punjeni lungić, lungić s povrćem i lungić u umaku od šampinjona.
Lungić s povrćem
Sastojci:
- ulje
- tikvica
- luk
- crvena paprika
- zelena paprika
- brokula
- vegeta
- češnjak
- svinjski file
Priprema:
Uzmete svinjski file i očistite ga od žilica i kožice te ga narežete na pola cm debljine. Pospete ga vegetom i češnjakom te dobro promiješate i ostavite u frižideru sat vremena. Zatim taj isti komad mesa popržite na ulju dok ne dobije pravu boju te ga izvadite i stavite u toplu pećnicu. U to vrijeme na tavu stavite prethodno narezanu papriku i luk. Pirjajte oko 15 minuta. Pred sam kraj vratite meso i dodajte ulje te još malo promiješajte.
Lungić u umaku od šampinjona
Sastojci:
- 400 g šampinjona
- 400 g svinjskih medaljona
- vrhnje za kuhanje
- kiselo vrhnje
- 1 dcl bijelog vina
- vegeta
- češnjak
- sol
- maslac
- senf
Priprema:
Uzmete meso i dobro ga začinite s malo češnjaka, soli i senfa te pustite da odstoji neko vrijeme. U međuvremenu uzmite i narežite šampinjone, maslac te ih stavite pirjati na luku. Nakon nekog vremena stavite malo vina, kieslo vrhnje i pustiteda pirja barem deset minuta.
Tada uzmite vrhnje za kuhanje, uspite ga i stavite malo brašna i to samo ako vam se čini kako je smjesa pregusta. Stavite peći meso na tavi, a kad je gotovo poslužite ga s umakom od šampinjona.
To je to! Na vama je samo da odaberete na koji način ga želite spremiti. Dobar tek!
Foto: Reinhard Thraine/Pixabay