Ako ste ljubitelj malo konkretnijih i jačih umaka, onda svakako morate isprobati lovački umak. Riječ je o gustom umaku snažnog okusa koji oplemenjuje svako jelo uz koje se poslužuje. Iako se najčešće služi uz meso divljači, ovaj umak može se servirati na razne načine.
Lovački umak mogli ste isprobati u restoranima koji nude tradicionalna jela, a nastavku vam donosimo jednostavan recept za ovaj umak koji sami možete pripremiti brzo i lako.
Sastojci za lovački umak
- 1-2 glavice luka
- 100 g svježih šampinjona
- pola režnja češnjaka
- 30 g maslaca
- 1 žlica brašna
- 1-2 žličice ljute paprike
- sol, papar
- 1 dl bijelog vina
- 1 dl koncentrata od rajčice
- 1,5 dl bistre juhe
- malo senfa
Priprema
U zagrijanjoj tavi na maslacu prvo popržite nasjeckani luk, a zatim dodajte usitnjeni češnjak, šampinjone, sol, papar i papriku pa sve zajedno pirjajte nekoliko minuta. Nakon toga umiješajte brašno, dodajte vino i kuhajte dok ne prokuha. Nakon što umak prokuha, dodajte juhu i koncentrat od rajčica pa kuhajte sve dok ne postignete željenu gustoću. Na samom kraju dodajte malo maslaca i senfa.
Lovački umak možete poslužiti uz pečeno ili kuhano meso, ali se odlično slaže i s rižom, krumpirom i tjesteninom.
Foto: Malidate Van/Pexels