• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Prehrana / Začini / Limunska trava
limunska trava

Limunska trava

Objavljeno: 02.07.2019. Autor: Anita Vrdoljak

Limunska trava je aromatična biljka koja, kao što joj sam naziv govori, okusom i mirisom podsjeća na limun. Osim što se koristi kao začin u kulinarstvu i za pripremu čaja, limunska trava ima primjenu i u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji.

Višegodišnja je biljka koja može doseći visinu od 1,5 m, a izgledom podsjeća na trsku. Njeni glatki tamnozeleni listovi imaju oštre bridove i rastu skupljeni u busenje koje može biti široko do 120 cm. Cvjetovi limunske trave skupljeni su u klasasti cvat, ali ona zaista rijetko cvjeta.

Kao začin je dosta zastupljena u tajlandskoj, vijetnamskoj i drugim azijskim kuhinjama. Smatra se da ima brojne zdravstvene prednosti, osobito ako se koristi u kombinaciji sa začinima poput korijandera i češnjaka.

Izvorna staništa limunske trave su tropska i suptropska područja Azije, a može se uzgajati i kod nas. Za uzgoj u kontinentalnim područjima preporučuje saditi limunsku travu u lonce jer se u tom slučaju tijekom zime može prenijeti u zaštićene prostorije, dok se u primorskim mjestima može uzgajati i na otvorenom.

Nutritivna i energetska vrijednost limunske trave

Energetska vrijednost 100 g svježe limunske trave iznosi 99 kcal, od toga 25,3 g ugljikohidrata, 1,82 g proteina i 0,5 g masti.

Od vitamina su zastupljeni vitamin A, tiamin, riboflavin, niacin, folna kiselina, vitamini B5, B6, B12 te vitamini C i D, a od minerala kalcij, željezo, magnezij, fosfor, kalij, cink, bakar, mangan i selen.

Kupnja i čuvanje limunske trave

Prilikom kupnje birajte čvrste stabljike jer su one znak da je biljka svježa. Ako su stabljike mekane znači da su prestare. Što se tiče boje, donji dio stabljike trebao bi biti blijedozelene, gotovo bijele boje, a gornji treba biti zelen. Ako su vanjski listovi limunske trave poprimili smeđu boju, znači da je biljka predugo stajala.

Svježu limunsku travu možemo čuvati u plastičnoj vrećici u hladnjaku 2 – 3 tjedna, a u zamrzivaču i do šest mjeseci.

Priprema jela s limunskom travom

Limunska trava ima nešto slađi i blaži okus nego limun, a kao začin se uglavnom koristi donji bijeli ili blijedozeleni dio stabljike, iako se mogu upotrebljavati i listovi.

S obzirom na to da se njome može poboljšati okus raznih jela, limunska trava se sve češće počinje koristiti i u zapadnjačkoj kuhinji. Odlična je za poboljšavanje okusa malo pikantnijih jela, a izvrsno se slaže i s ribom te morskim plodovima, kao i s jelima od piletine.

Ako u jelima želite koristiti cijelu stabljiku limunske trave, potrebno je oguliti barem dva sloja i presjeći je na pola kako bi se rastvorila.

Limunska trava se može koristiti i kao dodatak salatama i juhama, a u tom se slučaju upotrebljava mekani dio stabljike, koji se reže na sitne kolutiće.

Zbog svog je osvježavajućeg okusa savršen dodatak desertima i koktelima. Kombinacijom limunske trave i metvice možete dobiti ukusan ledeni čaj, a ako uz to dodate i korijen sladića, dobit ćete jako zdrav osvježavajući napitak.

Usitnjena i pomiješana s drugim začinima i začinskim biljem dodaje se pastama koje se koriste za aromatiziranje složenaca, curryja i stir-fry jela.

Dobro se slaže i s voćem pa njome možete aromatizirati sirup spravljen za poširanje breskvi ili krušaka. Kad su u pitanju drugi začini, limunsku travu možemo kombinirati s bosiljkom, čilijem, cimetom, korijanderom, klinčićem, đumbirom i kurkumom.

Ljekovita svojstva limunske trave

Limunska trava se u alternativnoj medicini koristi za liječenje širokog raspona bolesti. Posjeduje antibakterijska, antiseptička, antigljivična, protuupalna i diuretička svojstva, ali istraživanja kojima su potvrđene te tvrdnje uglavnom su provedena na laboratorijskim životinjama.

Smatra se da potiče probavu te da je korisna u liječenju probavnih i zdravstvenih problema poput žgaravice, gastritisa, nadutosti, grčeva u trbuhu, povraćanja i proljeva.

Za bolje zdravlje probavnog trakta preporučuje se ispijanje čaja od limunske trave. Čaj od limunske trave ima umirujuće djelovanje, poboljšava probavu, ublažava bolove u mišićima, glavobolju i simptome prehlade.

Eterično ulje ove biljke može se koristiti za pomoć kod probavnih tegoba, ublažavanje mučnine, smanjenje razine lošeg kolesterola u krvi, smanjenje upalnih procesa u tijelu i ublažavanje boli. Potiče cirkulaciju pa se može upotrebljavati i za masažu tijela. U tom se slučaju razrjeđuje s nekim od baznih ulja, jer u suprotnom može izazvati iritaciju kože.

Limunsku travu trebaju izbjegavati trudnice, dojilje i osobe koje imaju povišen očni tlak.

Foto: alonadav/Pixabay

Kategorija: Začini

Želite se zasladiti?

coca-cola torta

Coca-cola torta

Teško je zamisliti život bez uživanja u pravim poslasticama, koje predstavlju raj za nepce skoro svakog čovjeka. To su slatkiši čije konzumiranje pruža sreću velikom broju pojedinaca, a kako i ne bi kada se radi o …

bijela glazura

Bijela glazura

Priprema kolača ponekad može predstavljati pravi izazov, ali i užitak svim onima koji ne mogu zamisliti svoj život bez malo slatkog. Prilikom pripreme raznih slastica glazura je nezaobilazna. Ona se koristi za …

Čokoladni raspucanci bez jaja

Raspuknuti keksići ili crinkle cookies kod nas poznati kao raspucanci su zadnjih desetak godina jako popularni u gastro svijetu. Možete ih pronaći na bespućima interneta kod stranih i kod naših food bloggera u raznim …

Prethodna objava: « Recepti za savršenu pripremu teletine
Sljedeća objava: Savršeno čokoladni keksi čokoladni keksići»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.