Ponekad su one najjednostavnije stvari oko kojih se ne trebamo previše mučiti najbolje, a liker od jagoda je svakako jedna od njih. Proces izrade ovog ukusnog napitka nije kompliciran i oduzet će vam tek malo vremena.
Iako se kod nas ne pravi toliko često kao neki drugi likeri poput likera od oraha ili višnjevca, liker od jagoda odlikuje se posebnom, ugodnom i neodoljivom aromom. Za njegovu izradu birajte isključivo zrele crvene i čvrste vrtne ili šumske jagode.
Karakteristike jagode
Jagode su višegodišnje zeljaste biljke kojima naziv dolazi od latinske riječi "fragum", što u prijevodu znači jagoda, dok "fragrare" znači mirisati, a sve zahvaljujući svom izuzetno ugodnom mirisu. Osim mirisa, ono što je karakteristično za jagode je svakako njihov ukusan plod koji je jedan od prvih plodova koje beremo u proljeće.
Osim najčešćim ukuhavanjem jagoda u pekmeze, džemove i marmelade, često ih koristimo i za pripremu sirupa, sokova i likera. Najbolje ih je konzumirati svježe sa šećerom, a miksaju se i u razne smoothieje, kreme i sladolede.
Vrste jagoda za preradu
Za pripremu likera od jagoda na raspolaganju imamo dvije najkarakterističnije vrste:
- vrtne jagode
- šumske jagode
Vrtne jagode
Vrtne jagode su trajne biljke koje na našem podneblju bez problema prezimljavaju posađene u bilo kojoj vrsti tla zbog čega su otporne na hladnoće i visoke vrućine. Posađena na mjestu s puno svjetlosti imat će bogat urod koji možete iskoristiti za pripremu marmelade, džema, pekmeza, sirupa od jagode ili likera.
Šumske jagode
Iako inače rastu uz livade, staze i puteve, često u vrtovima sadimo i popularne šumske jagode koje se bitno razlikuju od vrtnih po veličini ploda i mirisu.
Berba jagoda
Jagode se trebaju brati prije nego dostignu punu zrelost, kada je 3/4 ploda crvene boje, a ostatak još zelene. Prva berba se vrši krajem svibnja i traje tijekom cijelog lipnja, a ovisno o sortama, i do početka srpnja. Berite ih za vrijeme suhog vremena, pažljivo otkidajući plod i cijelu peteljku kako biste što manje oštetili biljku i plod. Slažite ih u plitke posudice ili košarice, a ako ih ne planirate odmah preraditi, čuvajte ih na temperaturi od 0,5°C. Na toj temperaturi, jagode se mogu skladištiti do mjesec dana.
Recept za liker od jagoda
Pripremili smo vam jednostavan recept za izradu ovog likera, a sve što trebate su četiri sastojka i malo dobre volje.
Sastojci
- 1 kg jagoda
- 1 l vode
- 800 g šećera
- 1 l domaće rakije
Priprema
- Jagode prvo operite i očistite od oštećenih dijelova
- Narežite ih na manje komadiće i slažite u steriliziranu staklenku red jagoda, red šećera i ponavljajte postupak dok ne potrošite sve jagode
- Zalijte rakijom, staklenku zatvorite i ostavite na suncu 3 tjedna.
- Povremeno protresite staklenku kako bi se smjesa ujednačila
- Nakon tri tjedna dodajte šećer koji ste prokuhali u litri vode.
- Sve zajedno procijedite kroz gazu u staklenku i ostavite da stoji najmanje tri mjeseca.
Recept za liker od jagoda bez šećera
Ako iz nekog razloga ne smijete ili ne želite koristiti šećer, u nastavku se nalazi recept za liker od jagoda s medom.
Sastojci
- 1 kg jagoda
- 1 l rakije (jabukovača, loza)
- 6 - 10 grančica metvice
- 4 - 8 dl meda
Priprema
- Jagode očistite i operite
- Stavite u steriliziranu staklenku širokog grla, dodajte metvicu i prelijte rakijom
- Zatvorite staklenku i ostavite ju da stoji 3 tjedna na tamnom mjestu
- Nakon 3 tjedna, tekućinu procijedite kroz gazu, dodajte med, promješajte i ostavite da stoji još 4 tjedna uz dodatno protresanje
Recept za liker od jagoda s votkom
Liker od jagoda pripremljen s votkom umjesto rakijom je malo jači, ali također bolje zadržava okus voća.
Sastojci
- 1 kg jagoda
- 1 kg šećera
- 0,5 l votke (40-45%)
Priprema
- Jagode operite, očistite od oštećenih dijelova i izrežite na pola
- U steriliziranu staklenku redajte red jagoda, red šećera, dok ne potrošite sve jagode.
- Zatvorite staklenku i protresite nekoliko puta
- Ostavite na toplom mjestu (18-25°C) 10-12 dana
- Nakon što su se jagode ušećerile, dodajte preostali šećer i votku, zatvorite staklenku i dobro protresite kako bi se smjesa ujednačila. Spremite na tamno i hladno mjesto 12-16 dana.
- Procijedite kroz gazu i prelijte u steriliziranu bocu.
Tako pripremljen liker možete čuvati na tamnom i hladnom mjestu 3 godine.
Sterilizacija staklenih boca
Prije ulijevanja likera u staklene boce, potrebno ih je zajedno s poklopcima dobro oprati u vodi i sterilizirati kuhanjem ili u pećnici okrenute otvorom prema dolje na 100-150°C desetak minuta. Staklenke će biti vruće stoga uzmite rukavicu i odmah ih okrenite otvorom prema gore kako bi vlaga mogla izaći. Vratite ih u pećnicu na brzo sušenje na 2-3 minute na istoj temperaturi.
Za boce koje imaju hermetički poklopac smanjite vrijeme sterilizacije i temperaturu pećnice kako ne bi oštetili gumu na poklopcu.
Ako želite sterilizirati boce prokuhavanjem, na dno visokog lonca stavite staru kuhinjsku krpu i poslažite boce s otvorom prema dolje. Oko boca također možete staviti stare krpe kako se prilikom kuhanja i ključanja vode ne bi sudarale i napukle. Nakon što voda proključa, kuhajte još 10 minuta, isključite plin i ostavite boce u vodi da se potpuno ohlade.
Čuvanje i skladištenje
Ovako pripremljen liker od jagoda čuvajte na hladnom i tamnom mjestu, a najbolje u hladnjaku.
Savjeti
Ako želite bistar liker od jagoda, otopinu procijedite kroz gazu, a ako želite gušći liker, pola jagoda izmiskajte štapnim mikserom, a pola ostavite u komadićima.
Izvor: Moja Zimnica, Foto: PDPics / Pixabay
Odgovori