• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Magazin / Putovanja / Libanonska kuhinja
namaz od slanutka
Namaz od slanutka, Foto: aweeks/Sxc

Libanonska kuhinja

Objavljeno: 22.07.2013. Autor: Sanja Štetić

Kao most između Bliskog Istoka i Mediterana, Libanon je ujedno i sjajna gastronomska kombinacija egzotike i nama već poznatih okusa na koje smo navikli unutar vlastite kuhinje. Neće nam biti strano kada na libanonskom tanjuru uočimo meso, ribu, maslinovo ulje i limun. Uz ove sastojke koje već poznajemo libanonska kuhinja je u svijet unijela i neke gastronomske inovacije koje su sada internacionalno poznate. Prisjetimo se recimo namaza od slanutka humusa koji potječe upravo sa libanonskih stolova.

namaz od slanutka
Namaz od slanutka, Foto: aweeks/Sxc

Libanon nije velika zemlja. Relativno su maleni, ali ono što im nedostaje u veličini nadoknađuju srcem. Posjeduju bogatu i isprepletenu povijest i kulturu koja je našla načina da se pretoči u gastronomiju kao još jedan način očuvanja tradicije.

Karakteristično za Libanonski mentalitet je da se velik dio vremena provodi u druženju i socijalnom kontaktu stoga je slijed koji mi poznajemo sa predjelom, glavnim jelom i desertom u Libanonu zamijenjen mnoštvom malih obroka koji se jedu u društvu.

Poznata je i njihova kava koja se pije posvuda i stalno. Moglo bi se na neki način reći da je kava nacionalno piće. Bilo bi izuzetno nepristojno da vas Libanonac pozove u kuću i ponudi kavom a vi odbijete. Nije bitno koliko malo vremena imate, morate s njim suknuti kavu.

Glavni sastojci koji se pojavljuju kao baza gotovo svakog jela su češnjak, limun, maslinovo ulje. Podsjeća na mediteransku kuhinju, zar ne? Također u njihovoj prehrani možemo naći mnogo povrća, mnoštvo ribe i nešto manje mesa. Ako se meso i koristi uglavnom se radi u puretini. Crveno meso naći će se na meniju nešto rijeđe i tada se obično radi o janjetini. Također koriste mnogo začina i vole nešto jači okus hrane.

Istaknuto jelo je Kibehh-kruh koji se puni orasima, mljevenim mesom i začinima. Mljeveno meso unutar ovog kruščića uglavnom je junetina. Možete ga pržiti, kuhati ili jesti sirovoga.

Još neke namirnice koje neće iznenaditi naše okusne pupoljke svakako bi bile grah i leća, koje se u Libanonu konzumiraju gotovo svakodnevno. Za okupljanja se obično poslužuju zbirovi malih jela koja mogu biti topla ili hladna. Zanimljivo nazivaju se mezze, riječ toliko slična onoj koju i mi poznajemo za male obroke kada poželimo nešto gricnuti. Ako navratite u neki libanonski restoran zasigurno ćete izaći zadovoljni . Dobar tek!

 Autor: L.K.

Kategorija: Putovanja

Želite se zasladiti?

Muffini, jednostavan desert

Ljubitelj ste slatkog, a niste zainteresirani za spremanje kompliciranih kolača, savjetujemo vam da pokušate s malo jednostavnijim kombinacijama. Među te kombinacije možemo uključiti i muffine koji su jedni od …

sampite-torta

Recept za šampite

Šampite bude sjećanja na djetinjstvo i na neke prošle dane. Iako danas pomalo zaboravljene, i dalje su jedan od najboljih i često pripremanih kolača mnogih kućanstava. Riječ je o jednostavnom kolaču, čija je priprema …

Boem kocke

Boem kocke su ukusan kolač koji ste zasigurno već imali prilike probati. Pitate li desetak ljudi koji im je najdraži kolač na svijetu netko od njih će zasigurno glasati baš za ovaj. Odličnog je okusa i izgleda lijepo i …

Prethodna objava: «banana Svestrane banane
Sljedeća objava: Banana split banana split»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.