Kao most između Bliskog Istoka i Mediterana, Libanon je ujedno i sjajna gastronomska kombinacija egzotike i nama već poznatih okusa na koje smo navikli unutar vlastite kuhinje. Neće nam biti strano kada na libanonskom tanjuru uočimo meso, ribu, maslinovo ulje i limun. Uz ove sastojke koje već poznajemo libanonska kuhinja je u svijet unijela i neke gastronomske inovacije koje su sada internacionalno poznate. Prisjetimo se recimo namaza od slanutka humusa koji potječe upravo sa libanonskih stolova.
Libanon nije velika zemlja. Relativno su maleni, ali ono što im nedostaje u veličini nadoknađuju srcem. Posjeduju bogatu i isprepletenu povijest i kulturu koja je našla načina da se pretoči u gastronomiju kao još jedan način očuvanja tradicije.
Karakteristično za Libanonski mentalitet je da se velik dio vremena provodi u druženju i socijalnom kontaktu stoga je slijed koji mi poznajemo sa predjelom, glavnim jelom i desertom u Libanonu zamijenjen mnoštvom malih obroka koji se jedu u društvu.
Poznata je i njihova kava koja se pije posvuda i stalno. Moglo bi se na neki način reći da je kava nacionalno piće. Bilo bi izuzetno nepristojno da vas Libanonac pozove u kuću i ponudi kavom a vi odbijete. Nije bitno koliko malo vremena imate, morate s njim suknuti kavu.
Glavni sastojci koji se pojavljuju kao baza gotovo svakog jela su češnjak, limun, maslinovo ulje. Podsjeća na mediteransku kuhinju, zar ne? Također u njihovoj prehrani možemo naći mnogo povrća, mnoštvo ribe i nešto manje mesa. Ako se meso i koristi uglavnom se radi u puretini. Crveno meso naći će se na meniju nešto rijeđe i tada se obično radi o janjetini. Također koriste mnogo začina i vole nešto jači okus hrane.
Istaknuto jelo je Kibehh-kruh koji se puni orasima, mljevenim mesom i začinima. Mljeveno meso unutar ovog kruščića uglavnom je junetina. Možete ga pržiti, kuhati ili jesti sirovoga.
Još neke namirnice koje neće iznenaditi naše okusne pupoljke svakako bi bile grah i leća, koje se u Libanonu konzumiraju gotovo svakodnevno. Za okupljanja se obično poslužuju zbirovi malih jela koja mogu biti topla ili hladna. Zanimljivo nazivaju se mezze, riječ toliko slična onoj koju i mi poznajemo za male obroke kada poželimo nešto gricnuti. Ako navratite u neki libanonski restoran zasigurno ćete izaći zadovoljni . Dobar tek!
Autor: L.K.