• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Magazin / Putovanja / Libanonska kuhinja
namaz od slanutka
Namaz od slanutka, Foto: aweeks/Sxc

Libanonska kuhinja

Objavljeno: 22.07.2013. Autor: Sanja Štetić

Kao most između Bliskog Istoka i Mediterana, Libanon je ujedno i sjajna gastronomska kombinacija egzotike i nama već poznatih okusa na koje smo navikli unutar vlastite kuhinje. Neće nam biti strano kada na libanonskom tanjuru uočimo meso, ribu, maslinovo ulje i limun. Uz ove sastojke koje već poznajemo libanonska kuhinja je u svijet unijela i neke gastronomske inovacije koje su sada internacionalno poznate. Prisjetimo se recimo namaza od slanutka humusa koji potječe upravo sa libanonskih stolova.

namaz od slanutka
Namaz od slanutka, Foto: aweeks/Sxc

Libanon nije velika zemlja. Relativno su maleni, ali ono što im nedostaje u veličini nadoknađuju srcem. Posjeduju bogatu i isprepletenu povijest i kulturu koja je našla načina da se pretoči u gastronomiju kao još jedan način očuvanja tradicije.

Karakteristično za Libanonski mentalitet je da se velik dio vremena provodi u druženju i socijalnom kontaktu stoga je slijed koji mi poznajemo sa predjelom, glavnim jelom i desertom u Libanonu zamijenjen mnoštvom malih obroka koji se jedu u društvu.

Poznata je i njihova kava koja se pije posvuda i stalno. Moglo bi se na neki način reći da je kava nacionalno piće. Bilo bi izuzetno nepristojno da vas Libanonac pozove u kuću i ponudi kavom a vi odbijete. Nije bitno koliko malo vremena imate, morate s njim suknuti kavu.

Glavni sastojci koji se pojavljuju kao baza gotovo svakog jela su češnjak, limun, maslinovo ulje. Podsjeća na mediteransku kuhinju, zar ne? Također u njihovoj prehrani možemo naći mnogo povrća, mnoštvo ribe i nešto manje mesa. Ako se meso i koristi uglavnom se radi u puretini. Crveno meso naći će se na meniju nešto rijeđe i tada se obično radi o janjetini. Također koriste mnogo začina i vole nešto jači okus hrane.

Istaknuto jelo je Kibehh-kruh koji se puni orasima, mljevenim mesom i začinima. Mljeveno meso unutar ovog kruščića uglavnom je junetina. Možete ga pržiti, kuhati ili jesti sirovoga.

Još neke namirnice koje neće iznenaditi naše okusne pupoljke svakako bi bile grah i leća, koje se u Libanonu konzumiraju gotovo svakodnevno. Za okupljanja se obično poslužuju zbirovi malih jela koja mogu biti topla ili hladna. Zanimljivo nazivaju se mezze, riječ toliko slična onoj koju i mi poznajemo za male obroke kada poželimo nešto gricnuti. Ako navratite u neki libanonski restoran zasigurno ćete izaći zadovoljni . Dobar tek!

 Autor: L.K.

Kategorija: Putovanja

Želite se zasladiti?

Čokoladni linzeri – savršeni božićni keksići

Linzeri, sitni, mali kolačići koji su neizostavan dio blagdanskog stola. Fino prhko tijesto s marmeladom ili čokoladom je sve što je potrebno za savršen Božić. Najpopularniji keksići koji se za vrijeme blagdana nalaze u …

bijela glazura

Bijela glazura

Priprema kolača ponekad može predstavljati pravi izazov, ali i užitak svim onima koji ne mogu zamisliti svoj život bez malo slatkog. Prilikom pripreme raznih slastica glazura je nezaobilazna. Ona se koristi za …

dalmatinska rožata

Dalmatinska rožata

Rožata, ponekad poznata i kao rožada, jelo je koje se tradicionalno servira u Dalmaciji kao ukusan desert. Vrlo je slatko i zasitno i jede se hladno nakon ručka. Ovo jelo zahtijeva vještinu spravljanja i dalmatinske …

Prethodna objava: «banana Svestrane banane
Sljedeća objava: Banana split banana split»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2022. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.