• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Magazin / Putovanja / Libanonska kuhinja
namaz od slanutka
Namaz od slanutka, Foto: aweeks/Sxc

Libanonska kuhinja

Objavljeno: 22.07.2013. Autor: Sanja Štetić

Kao most između Bliskog Istoka i Mediterana, Libanon je ujedno i sjajna gastronomska kombinacija egzotike i nama već poznatih okusa na koje smo navikli unutar vlastite kuhinje. Neće nam biti strano kada na libanonskom tanjuru uočimo meso, ribu, maslinovo ulje i limun. Uz ove sastojke koje već poznajemo libanonska kuhinja je u svijet unijela i neke gastronomske inovacije koje su sada internacionalno poznate. Prisjetimo se recimo namaza od slanutka humusa koji potječe upravo sa libanonskih stolova.

namaz od slanutka
Namaz od slanutka, Foto: aweeks/Sxc

Libanon nije velika zemlja. Relativno su maleni, ali ono što im nedostaje u veličini nadoknađuju srcem. Posjeduju bogatu i isprepletenu povijest i kulturu koja je našla načina da se pretoči u gastronomiju kao još jedan način očuvanja tradicije.

Karakteristično za Libanonski mentalitet je da se velik dio vremena provodi u druženju i socijalnom kontaktu stoga je slijed koji mi poznajemo sa predjelom, glavnim jelom i desertom u Libanonu zamijenjen mnoštvom malih obroka koji se jedu u društvu.

Poznata je i njihova kava koja se pije posvuda i stalno. Moglo bi se na neki način reći da je kava nacionalno piće. Bilo bi izuzetno nepristojno da vas Libanonac pozove u kuću i ponudi kavom a vi odbijete. Nije bitno koliko malo vremena imate, morate s njim suknuti kavu.

Glavni sastojci koji se pojavljuju kao baza gotovo svakog jela su češnjak, limun, maslinovo ulje. Podsjeća na mediteransku kuhinju, zar ne? Također u njihovoj prehrani možemo naći mnogo povrća, mnoštvo ribe i nešto manje mesa. Ako se meso i koristi uglavnom se radi u puretini. Crveno meso naći će se na meniju nešto rijeđe i tada se obično radi o janjetini. Također koriste mnogo začina i vole nešto jači okus hrane.

Istaknuto jelo je Kibehh-kruh koji se puni orasima, mljevenim mesom i začinima. Mljeveno meso unutar ovog kruščića uglavnom je junetina. Možete ga pržiti, kuhati ili jesti sirovoga.

Još neke namirnice koje neće iznenaditi naše okusne pupoljke svakako bi bile grah i leća, koje se u Libanonu konzumiraju gotovo svakodnevno. Za okupljanja se obično poslužuju zbirovi malih jela koja mogu biti topla ili hladna. Zanimljivo nazivaju se mezze, riječ toliko slična onoj koju i mi poznajemo za male obroke kada poželimo nešto gricnuti. Ako navratite u neki libanonski restoran zasigurno ćete izaći zadovoljni . Dobar tek!

 Autor: L.K.

Kategorija: Putovanja

Želite se zasladiti?

bijela glazura

Bijela glazura

Priprema kolača ponekad može predstavljati pravi izazov, ali i užitak svim onima koji ne mogu zamisliti svoj život bez malo slatkog. Prilikom pripreme raznih slastica glazura je nezaobilazna. Ona se koristi za …

lisnato tijesto

Lisnato tijesto sa malinama

Lisnato tijesto je tako slasno. Volimo ga u raznim kombinacijama, i onim slanim i onim slatkima. Danas ćemo vam preporučiti jednu ljetnu voćnu varijantu lisnatog tijesta koju ćete zavoljeti. Svuda oko nas u ovo ljetno …

palacinke od razenog brasna

Recept za ukusne palačinke od raženog brašna

Mekane, elastične, ukusne i mirišljave palačinke od raženog brašna osvojit će vas isti tren kad ih probate. Malo promjene od kolača nikome ne škodi, zar ne? Recept za palačinke od raženog brašna: Sastojci: 50 g …

Prethodna objava: «banana Svestrane banane
Sljedeća objava: Banana split banana split»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.