• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Juhe i variva / Kupus na paradajzu

Kupus na paradajzu

Objavljeno: 11.04.2012. Autor: Martina Lovaković

Kupus na paradajzu, slatki kupus s rajčicom ili prisiljeno zelje? Kako god zvali ovo ukusno jelo, jedno je sigurno, riječ je o varivu čiji okus svakoga podsjeća na bezbrižno djetinjstvo i odlaske kod baka. Svima dobro poznat kupus na paradajzu, jednostavan je i brz za pripremu, a posebno prija u danima kada želimo pojesti nešto toplo, hranjivo i zdravo.

Naše bake su prisiljeno zelje najčešće radile sa zaprškom i na masti, a mi smo ga danas prilagodili i dobili laganiju i moderniju verziju kakva se danas obično priprema. Umjesto masti, dodali smo maslinovo ulje, a brašno smo jednostavno izbacili.

Jeste li znali da se ljekovitost rajčice udvostručuje kuhanjem? Dodajte joj luka, češnjaka i kupusa i dobit ćete zdrav obrok na žlicu koji se može boriti i s najtežim danima. Po želji mu dodajte i lovorovog lista koji će mu pružiti dodatnu aromu.

Recept za kupus na paradajzu

Sastojci:

  • 500 g pasirane rajčice
  • sol
  • Vegeta
  • 1,5 kg svježeg kupusa
  • 1 glavica luka
  • 3 mrkve

Priprema

Za početak potrebno je sitno nasjeckati luk i mrkvu te ih zajedno popržiti na ulju dok luk ne dobiju lijepu, zlatnu boju. Nakon toga narežite kupus na trakice, dodajte ga ulju i kuhajte 10-ak minuta.

Smjesi dodajte pasiranu rajčicu pomiješanu s vodom te sol i Vegetu.

Kuhajte dok svi sastojci ne omekšaju, otprilike pola sata. Po potrebi dodajte i vode i pazite da vam varivo na ostane na suhom.

Po želji dodajte i malo krumpira narezanog na kockice te jedan češanj češnjaka.

Varivo od kupusa na paradajzu možete napraviti prema željama gušće pa ga servirati uz meso, kobasice ili polpete od tikvica i pire krumpir ili nešto rjeđe pa ga jesti kao varivo na žlicu.

Želite li lagano jelo bez mesa, varivo od kupusa na paradajzu servirajte samo uz domaći raženi kruh za toćanje i prepustite se okusima koji će vas odmah vratiti u bezbrižne dane djetinjstva. U hladnijim zimskim danima, nekima će uz varivo odlično prijati kuhane kobasice ili popularni faširanci.

Foto: Gregory Gerber/Shutterstock

Martina Lovaković
Martina Lovaković

Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki, bez šećera, jaja i mliječnih proizvoda. Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.

Kategorija: Juhe i variva

Želite se zasladiti?

Čupavci

Recept za najsočnije čupavce

Čupavci su zasigurno jedan od onih kolača za koje možemo reći kako ih je poprilično jednostavno napraviti - biskvit, preljev za umakanje i kokos. Radi se o kolaču koji su spremale naše mame i bake, a koji nas uvijek …

Punjene palačinke

Palačinke su danas postale nezaobilazan dio na svakom stolu u skoro svakom kućanstvu, a pritom mislimo podjednako na restorane i naravno na privatne domove. Radi se o slastici koja već neko vrijeme mami uzdahe …

Cheesecake s malinama

Cheesecake s malinama koji se topi u ustima

Cheesecake je jedan od meni najdražih kolača što zbog okusa što zbog jednostavne pripreme. Također ostavlja puno prostora mašti i kombiniranju s raznim voćem. Ovog puta recept za obični cheesecake nadogradila sam tako …

Prethodna objava: « Bakalar s krumpirom
Sljedeća objava: Mesna rolada »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.