Kupus na paradajzu, slatki kupus s rajčicom ili prisiljeno zelje? Kako god zvali ovo ukusno jelo, jedno je sigurno, riječ je o varivu čiji okus svakoga podsjeća na bezbrižno djetinjstvo i odlaske kod baka. Svima dobro poznat kupus na paradajzu, jednostavan je i brz za pripremu, a posebno prija u danima kada želimo pojesti nešto toplo, hranjivo i zdravo.
Naše bake su prisiljeno zelje najčešće radile sa zaprškom i na masti, a mi smo ga danas prilagodili i dobili laganiju i moderniju verziju kakva se danas obično priprema. Umjesto masti, dodali smo maslinovo ulje, a brašno smo jednostavno izbacili.
Jeste li znali da se ljekovitost rajčice udvostručuje kuhanjem? Dodajte joj luka, češnjaka i kupusa i dobit ćete zdrav obrok na žlicu koji se može boriti i s najtežim danima. Po želji mu dodajte i lovorovog lista koji će mu pružiti dodatnu aromu.
Recept za kupus na paradajzu
Sastojci:
- 500 g pasirane rajčice
- sol
- Vegeta
- 1,5 kg svježeg kupusa
- 1 glavica luka
- 3 mrkve
Priprema
Za početak potrebno je sitno nasjeckati luk i mrkvu te ih zajedno popržiti na ulju dok luk ne dobiju lijepu, zlatnu boju. Nakon toga narežite kupus na trakice, dodajte ga ulju i kuhajte 10-ak minuta.
Smjesi dodajte pasiranu rajčicu pomiješanu s vodom te sol i Vegetu.
Kuhajte dok svi sastojci ne omekšaju, otprilike pola sata. Po potrebi dodajte i vode i pazite da vam varivo na ostane na suhom.
Po želji dodajte i malo krumpira narezanog na kockice te jedan češanj češnjaka.
Varivo od kupusa na paradajzu možete napraviti prema željama gušće pa ga servirati uz meso, kobasice ili polpete od tikvica i pire krumpir ili nešto rjeđe pa ga jesti kao varivo na žlicu.
Želite li lagano jelo bez mesa, varivo od kupusa na paradajzu servirajte samo uz domaći raženi kruh za toćanje i prepustite se okusima koji će vas odmah vratiti u bezbrižne dane djetinjstva. U hladnijim zimskim danima, nekima će uz varivo odlično prijati kuhane kobasice ili popularni faširanci.
Foto: Gregory Gerber/Shutterstock
Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki, bez šećera, jaja i mliječnih proizvoda. Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.