• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Prilozi / Krumpir s vrhnjem i sirom
krumpir s vrhnjem
Krumpir s vrhnjem, Karl Allgaeuer/Shutterstock

Krumpir s vrhnjem i sirom

Objavljeno: 01.09.2013. Autor: Sanja Štetić

Krumpir je namirnica koja je stigla u naše krajeve sigurno zakopana u potpalubljima španjolskih brodova na povratku iz Perua. Bio je poznat kao jestivi gomolj već u 2. stoljeću i danas je jedna od nezamjenjivih namirnica bez kojih bi naši stolovi bili siromašniji za mnoga odlična i ukusna jela. Možemo ga peći ili kuhati i konzumirati na razne načine čak i kao ukusan međuobrok. Dobar je izvor ugljikohidrata i dat će vam mnogo energije.

krumpir s vrhnjem
Krumpir s vrhnjem, Karl Allgaeuer/Shutterstock

Danas vam donosimo krumpir na jedan način na koji ga do sada možda još niste iskušali. Ova sjajana namirnica ovdje je uparena sa vrhnjem i zajedno sa pripremom i pečenjem bit će vam potrebno oko sat i pol da načinite ovo ukusno i hranjivo jelo.

Dobro operite krumpire jer ćete ih peći bez guljenja. Kada su čisti, izbušite svaki nekoliko puta čačkalicom ili vilicom i posložite ih u vatrostalnu posudu u koju ćete naliti i nekoliko žlica vode. Zagrijete pećnicu na 180 °C i stavite krumpire unutra. Nakon 15 minuta ih okrenite i pecite još toliko.

Po isteku pola sata izvadite krumpire iz pećnice i sada im odrežite vrh. Odrežite recimo trećinu krumpira kako biste dobili malu ravnu površinu ili tanjurić. Onaj dio krumpira koji ste odstranili sada izgnječite kako biste dobili pire. Dodajte mu istučeno vrhnje, sol i papar i nešto parmezana.

Tanjuriće koje ste dobili od ostatka krumpira posolite i popaprite i prelijte sa otopljenim maslacem. Sada na ovu površinu nanesite vaš modifcirani pire i prelijte sa još nešto maslaca. Možete ujedno posipati po vrhu i crvenu papriku. Krumpiri se u namašćenoj posudi sada ponovo vraćaju u pećnicu na 180 °C. Za 20 minuta su gotovi. Poslužite ih tople i ukrasite po želji začinskim biljem ili ih dodajte kao prilog jelima od mesa. Dobar tek!

Sastojci:

  • 2.5 dcl vrhnja
  • 100 g naribanog punomasnog sira
  • 6 krumpira
  • 75 g maslaca
  • slatka paprika u prahu
  • sol i papar

Autor: L.K.

Kategorija: Prilozi

Želite se zasladiti?

kolač od naranče

Kolač od naranče

Kolač od naranče sjajan je odabir za ove vruće ljetne dane. To višenamjensko citrusno voće, koje toliko volimo jesti samo ili ga ujutro cijedimo za osvježavajući napitak koji budi organizam, kao stvoreno je za lagani …

Čokoladni kolač

Kada malo bolje pogledamo čokolada je postala zaista nezaobilazna namirnica praktički u svim slasticama, a pritom naravno mislimo na brojne kolače, torte, pa čak i napitke. Koliko je popularna svjedoči činjenica da velik …

crumble-od-borovnica

Crumble od borovnica

Crumble od borovnica je biskvitni kolač s mrvičastim posipom, a upravo spomenuti crumble podiže biskvitni kolač na jednu novu razinu. Daje joj poseban element hrskavosti pa tako na prvi pogleda dosadan i uobičajen kolač …

Prethodna objava: «mesna štruca Punjena mesna štruca
Sljedeća objava: Juha od ječma s povrćem juha od ječma»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.