Krumpir je namirnica koja je stigla u naše krajeve sigurno zakopana u potpalubljima španjolskih brodova na povratku iz Perua. Bio je poznat kao jestivi gomolj već u 2. stoljeću i danas je jedna od nezamjenjivih namirnica bez kojih bi naši stolovi bili siromašniji za mnoga odlična i ukusna jela. Možemo ga peći ili kuhati i konzumirati na razne načine čak i kao ukusan međuobrok. Dobar je izvor ugljikohidrata i dat će vam mnogo energije.

Danas vam donosimo krumpir na jedan način na koji ga do sada možda još niste iskušali. Ova sjajana namirnica ovdje je uparena sa vrhnjem i zajedno sa pripremom i pečenjem bit će vam potrebno oko sat i pol da načinite ovo ukusno i hranjivo jelo.
Dobro operite krumpire jer ćete ih peći bez guljenja. Kada su čisti, izbušite svaki nekoliko puta čačkalicom ili vilicom i posložite ih u vatrostalnu posudu u koju ćete naliti i nekoliko žlica vode. Zagrijete pećnicu na 180 °C i stavite krumpire unutra. Nakon 15 minuta ih okrenite i pecite još toliko.
Po isteku pola sata izvadite krumpire iz pećnice i sada im odrežite vrh. Odrežite recimo trećinu krumpira kako biste dobili malu ravnu površinu ili tanjurić. Onaj dio krumpira koji ste odstranili sada izgnječite kako biste dobili pire. Dodajte mu istučeno vrhnje, sol i papar i nešto parmezana.
Tanjuriće koje ste dobili od ostatka krumpira posolite i popaprite i prelijte sa otopljenim maslacem. Sada na ovu površinu nanesite vaš modifcirani pire i prelijte sa još nešto maslaca. Možete ujedno posipati po vrhu i crvenu papriku. Krumpiri se u namašćenoj posudi sada ponovo vraćaju u pećnicu na 180 °C. Za 20 minuta su gotovi. Poslužite ih tople i ukrasite po želji začinskim biljem ili ih dodajte kao prilog jelima od mesa. Dobar tek!
Sastojci:
- 2.5 dcl vrhnja
- 100 g naribanog punomasnog sira
- 6 krumpira
- 75 g maslaca
- slatka paprika u prahu
- sol i papar
Autor: L.K.