Juha od krumpira, ovog gomolja punog škroba, daje puno energije i možete je konzumirati toplu ili hladnu kako biste se osvježili kada temperature porastu. Za početak ogulite i narežite 350 g krumpira. Stavite krumpir u posudu sa hladnom vodom tako da sav bude prekriven vodom. Sada je potrebno oguliti luk (po želji i češnjak želite li da juha bude oštrija) i mrkvu i narezati sve na srednje debele kolutiće.

Sve se zajedno stavlja u lonac i zatim dodajte začine po želji. Baza su sol i papar, ali možetete dodati još neke koje volite. Vrijeme kuhanja je 45 minuta. povremeno pogledajte je li potrebno doliti još vode. Kada je sve skuhano mikserom sameljite sve povrće u finu pastu i dodajte joj vrhnje i mlijeko i još soli. Neka krčka još desetak minuta i ne zaboravite miješati. Poslužite u dubokim tanjurima. Možete dodati i nekoliko ukrasa od peršina ili mrkvu oblikovanu u cvijet. Dobar tek!
Sastojci (za 4 osobe):
- 2 glavice luka
- 1 mrkva
- 350 g krumpira
- lovor i klinčić
- majčina dušica u prahu
- 2.5 dlc mlijeka
- 2 dcl vrhnja
- sol i papar
- češnjak (po želji)
Autor: L.K.