Jednostavno obožavam raditi slane krekere sa aromom dima kada organiziramo druženja s prijateljima. Odlični su kao grickalica, doslovno pašu sa svim vrstama namaza, suhih narezaka pa čak i salata. Neke od prijatelja koji su ih probali okusom su podsjetili na kupovne Tuc krekere tako da ih više ne kupujemo, a zašto i bi kada ih mogu raditi kod kuće? Ako vam treba brza gricaklica, od koje dobijete izdašnu količinu na pravom ste mjestu!
Recept za krekere s dimljenim sirom
Sastojci
- 125 g brašna, ja sam koristila oštro
- 1/2 čajne žl. mljevene crvene paprike
- 80 g maslaca
- 125 g naribanog dimljenog sira
- 1 žumanjak
- 2 žlice limunovog soka
- 1/2 čajne žl. sušenog origana
- Sol, papar
- 1 bjelanjak za premazivane
Priprema
- Brašno, papar, sol, crvenu papriku i origano promiješajte.
- Dodajte hladan nasjeckani maslac, rukama izradite mrvice.
- Dodajte naribani sir, lagano umijesite.
- Dodajte žumanjak i limunov sok i umijesite tijesto.
- Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite ga u hladnjaku pola sata.
- Nakon što je odstajalo, tanko ga razvaljajte i časom ili modlom za kolače vadite oblike.
- Vilicom na svakom krekeru napravite rupice, premažite ih bjelanjkom.
- Lim obložite papirom za pečenje, a pecite u prethodno zagrijanoj pecnici na 200ºC, 10 minuta.
Slobodno možete koristiti i neki drugi sir, na primjer gaudu ili ementaler. Dobar tek!
Moje je ime Anamarija. Po struci sam bacc.med.tech., ali zapravo sam najsretnija kada mogu uniformu zamijeniti pregačom. Od malena sam u kuhinji, kuham i smišljam nove recepte, a prije par godina sam otkrila fotografiju prema kojoj dijelim istu ljubav. Nadam se da ćete među mojim receptima naći nešto i za sebe.