• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Glavna jela / Kotlovina

Kotlovina

Objavljeno: 30.04.2019. Autor: Sanja Štetić

Polako se bliže sve topliji dani kada će velik broj nas pohrliti prema nekom od izletišta kako bi se mogli opustiti uz fini roštilj i neko pićence. Neki će umjesto toga ostati kod kuće i napraviti pravi roštilj u svom dvorištu.

Kad već pričamo o roštiljadi tada bi bilo dobro spomenuti i ono što stavljamo na roštilj, a pritom najviše naravno mislimo na meso. Kotlovina je uz roštilj najčešće pripremani obrok u prirodi, ali isto tako i u vlastitom dvorištu.

Kotlovina se priprema u plitkom tanjuru iz inoxa, lijevanog željeza ili aluminija. Radi se tako da se tanjur postavlja direktno na vatru, bilo da se radi o gorivu ili plinskom plameniku. Tako se može pripremiti velik broj jela, gdje je meso zasigurno najpopularnije. Sigurno želite saznati način spremanja.

Neki će reći da se tu nema što objašnjavati da je meso dovoljno okrenuti par puta i to je to. Međutim svi oni koji se imalo razumiju u roštilj i način pripreme znaju da meso treba začiniti na poseban način i pripremiti zajedno sa svim ostalim dodacima koji idu uz meso. Tu pritom mislimo na kruh premazan s malo vegete i ulja te razno povrće poput tikvica i paprika.

Dakle ako ste se odlučili na spremanje kotlovine možemo vam dati par recepata.

Kotlovina (klasična)

  • malo vegete
  • 50 dag svinjskog karea
  • par kobasica
  • malo bijelog vina
  • 1 dag svinjske masti
  • sol
  • papar
  • ulje

Meso je potrebno izrezati, posoliti i staviti da stoji neko vrijeme nakon čega ćete na samom ulju ispeći meso i kobasice dok ne postignu određenu boju nakon čega ćete ih izvaditi i staviti na rub kotla, a u tu istu masnoću dodati vina, malo vode, vegete i soli. Kada tekućina prokuha ponovno treba vratiti meso.

Kotlovina (neklasična)

  • 300 g kotleta
  • 200 g kobasica
  • 20 g svinjske masti
  • 1 luk
  • malo crvene paprike
  • malo zelene paprike
  • sol
  • papar
  • 10 g mljevene slatke crvene paprike
  • 10 g mljevene ljute crvene paprike
  • 400 ml bijelog vina

Prvo što ćete napraviti je oprati i narezati povrće nakon čega ćete na ugrijanoj masti popržiti kotlete i kobasice. Kada ih popržimo izvadimo ih te na istu mast stavimo povrće koje polijemo vodom te pustimo da prokuha, nakon čega ponovno dodajemo meso koje polijemo bijelim vinom. Sve zajedno pustimo da se kuha otprilike 40 minuta.

Foto: Croq/Wikimedia

Kategorija: Glavna jela

Želite se zasladiti?

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam jedina), dala sam si truda i napravila zdravu verziju za koju nitko nije dao manji komentar od savršenstva. Toliko je savršen …

Mini kuglofi koji će vas osvojiti na prvi pogled

Dok sužavamo izbor kolača za blagdane, pišem Vam recept za odlične, ukusne, jednostavne i sočne mini kuglofe. Trenutno sam zapela na ovim suhim kolačima jer se trudim udovoljiti baki i dedi maksimalno. No moram reći, …

torta mousse au chocolate

Mousse au Chocolat torta

Fina čokoladna torta bogatog ukusa, sa puno čokolade i mljevenih badema. Ova torta ne sadrži brašno, a umjesto njega koristi se prašak za puding sa okusom čokolade. Ova torta može biti vaš as iz rukava za nedjeljni …

Prethodna objava: « Neodoljivo sočna čokoladna torta s jagodama
Sljedeća objava: Kajgana s mladim lukom i šparogama »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

zeleni roscici

Slatki zeleni roščići

Dugo se već spremam isprobati kombinaciju bučinih sjemenki i čokolade, a ovaj put je izbor pao …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2022. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.