Polako se bliže sve topliji dani kada će velik broj nas pohrliti prema nekom od izletišta kako bi se mogli opustiti uz fini roštilj i neko pićence. Neki će umjesto toga ostati kod kuće i napraviti pravi roštilj u svom dvorištu.
Kad već pričamo o roštiljadi tada bi bilo dobro spomenuti i ono što stavljamo na roštilj, a pritom najviše naravno mislimo na meso. Kotlovina je uz roštilj najčešće pripremani obrok u prirodi, ali isto tako i u vlastitom dvorištu.
Kotlovina se priprema u plitkom tanjuru iz inoxa, lijevanog željeza ili aluminija. Radi se tako da se tanjur postavlja direktno na vatru, bilo da se radi o gorivu ili plinskom plameniku. Tako se može pripremiti velik broj jela, gdje je meso zasigurno najpopularnije. Sigurno želite saznati način spremanja.
Neki će reći da se tu nema što objašnjavati da je meso dovoljno okrenuti par puta i to je to. Međutim svi oni koji se imalo razumiju u roštilj i način pripreme znaju da meso treba začiniti na poseban način i pripremiti zajedno sa svim ostalim dodacima koji idu uz meso. Tu pritom mislimo na kruh premazan s malo vegete i ulja te razno povrće poput tikvica i paprika.
Dakle ako ste se odlučili na spremanje kotlovine možemo vam dati par recepata.
Kotlovina (klasična)
- malo vegete
- 50 dag svinjskog karea
- par kobasica
- malo bijelog vina
- 1 dag svinjske masti
- sol
- papar
- ulje
Meso je potrebno izrezati, posoliti i staviti da stoji neko vrijeme nakon čega ćete na samom ulju ispeći meso i kobasice dok ne postignu određenu boju nakon čega ćete ih izvaditi i staviti na rub kotla, a u tu istu masnoću dodati vina, malo vode, vegete i soli. Kada tekućina prokuha ponovno treba vratiti meso.
Kotlovina (neklasična)
- 300 g kotleta
- 200 g kobasica
- 20 g svinjske masti
- 1 luk
- malo crvene paprike
- malo zelene paprike
- sol
- papar
- 10 g mljevene slatke crvene paprike
- 10 g mljevene ljute crvene paprike
- 400 ml bijelog vina
Prvo što ćete napraviti je oprati i narezati povrće nakon čega ćete na ugrijanoj masti popržiti kotlete i kobasice. Kada ih popržimo izvadimo ih te na istu mast stavimo povrće koje polijemo vodom te pustimo da prokuha, nakon čega ponovno dodajemo meso koje polijemo bijelim vinom. Sve zajedno pustimo da se kuha otprilike 40 minuta.
Foto: Croq/Wikimedia