Kiflice obožavaju doslovno svi. One se mogu jesti ujutro za doručak ili poslijepodne kao međuobrok. Ukoliko imate malo više vremena i odlučili ste se umijesiti tijesto za kiflice donosimo vam idealan recept. Ove kiflice mogu biti slane i slatke, ovisi koje više volite i koje ćete punjenje staviti u njih. Ono što je najvažnije kod kiflica je to da nam tijesto bude mekano, a same kiflice da nisu presuhe.
Ukoliko želite pripremiti slane kiflice slijedite ovaj recept:
Tijesto:
- 1 kg glatkog brašna
- 1/2 litre mlijeka
- 2 kvasca (sviježi)
- 4 žumanjka
- 5 žlica šećera
- 1 mala žličica soli
- 2 dcl ulja (suncokretovo ili maslinovo)
Nadjev:
- ABC sir sa šunkom
- 10 dkg šunke u vlastitom soku
U veliku posudu stavite 1 kg brašna. Uzmite kvasac i stavite ga u pola litre mlijeka. Mlijeko i kvasac možete malo zagrijati u mikrovalnoj pećnici kako bi bilo mlako. Ugrijano mlijeko s kvascem ulijte u posudu sa brašnom i polako mijesite. Nakon toga dodajte 4 žumanjka, 5 žlica šećera i 1 žličicu soli. Još malo mijesite i dolijte 2 dcl ulja. Ukoliko ne želite ručno mijesiti tijesto ovu smjesu možete staviti u pekač za kruh na program za tijesto, a pekač će sve odraditi umjesto vas.
Nakon što ste ostavili da se tijesto jedanput digne ponovo ga zamjesite i razdjelite na 8 manjih kuglica. Uzmite 1 kuglicu i razvaljajte tijesto na debljinu od o,5 cm. Razvaljano tijesto podijelite na 4 jednaka trokuta. na početak trokuta dodajte nadjev, ABC sir i šunku. Zamotajte trokut i krajeve stisnite prema unutra kako vam se nadjev ne bi izlio. Posložite kiflice na protvan i premažite sa 1 umućenim jajetom. Posipajte sezam ili kim po želji. Pecite u pećnici na 200 stupnjeva 15-20 minuta.
Ukoliko više volite slatke kiflice tada kao nadjev korsitite marmeladu, pekmez ili Nutellu.
Ja sam Filip, idejni začetnik i pokretač portala Gastronomija.hr. Internet poslovanjem i digitalnim marketingom bavim se već duže od 15 godina. Kada se ne bavim time, obožavam dobro jesti. Tako nekako je i došlo do svega ovoga. Htio sam napraviti mjesto gdje ću moći zakačiti recepte onih jela koja mi se sviđaju. S vremenom, portal je izrastao u pravu gastro zajednicu food bloger(ic)a. Uživajte u pripremanju jela kao što sam i ja uživao u izradi ovog portala!