• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Magazin / Domaćinstvo / Kako upotrijebiti začine kod kuhanja
razni začini

Kako upotrijebiti začine kod kuhanja

Objavljeno: 14.07.2014. Autor: Sanja Štetić

Kuhanje je poput umjetnosti. Uz primjenu najboljih savjeta, dovoljne količine iskustva i vrhunskih namirnica, ispred vas je potencijalno umjetničko djelo koje će najviše razveseliti vaše nepce. Kako bi svaki put bili zadovoljni načinom kuhanja, važno je poznavati male tajne najboljih kuhara, a jedna od njih se odnosi na nezaobilazne namirnice.

razni začini

Prilikom pripremanja hrane nije važno samo znanje i dobra volja, nego i količina začina jer se prema tome određuje spretnost tijekom pripremanja hrane. Današnji način dozvoljava određenu količinu začina kako ih ne bi previše osjetili dok jedete određeno jelo. Za svakog kuhara je važno da zna u koja jela idu pojedini začini.

Ukoliko niste sigurni slijede zanimljive činjenice koje će kuhanje učiniti još zabavnijim i lakšim, a svako vaše jelo će biti prava simfonija. Luk je nezaobilazan u kuhanju i teško je zamisliti velik broj jela bez njega. Možete ga spremiti na nekoliko načina, a odabir ovisi o tome za koje jelo se dodaje.

Usitnjeni luk je kao stvoren za variva, juhe i razne umake. Luk narezan na ploške predviđen je za gulaš, paprikaš i ostala pirjana jela. Ovako narezani luk možete staviti i na krumpir salatu te na ukusno meso ćevapčiće.

Volite li okus crvene paprike? Ako se radi o ljutoj paprici možete ju dodati u pirjana mesa poput paprikaša i gulaša. Moderan način kuhanja ipak više preporuča slatku papriku koju možete dodati jelu koje želite i to bez da pazite toliko na količinu jer se ipak ne radi o ljutoj paprici.

Kopar je nezaobilazan kada su u pitanju juhe i umaci, dok je majoram začin koji ide u variva i juhu od krumpira te u pečeno meso, ali u manjoj količini. Papar u prašku ide u sve vrste juha, pirjana mesa i povrće. Celerovo lišće se koristi samo kao dodatak juhama i to u malim količinama. Usitnjeni i svježi vlasac možete dodati siru izmiješanom s vrhnjem.

Treba biti oprezan kod određivanja količine začina. Ako se u određenom jelu nalazi previše začina ono može biti neukusno i štetno po zdravlje. Ukoliko u određenom jelu nema odgovarajućeg začina, to znači da jelo nije tečno.

Autor: S.Š., Foto: Andrii Gorulko/Shutterstock

Kategorija: Domaćinstvo

Želite se zasladiti?

Pečene punjene jabuke

Pečene jabuke punjene orasima i lješnjacima

Jabuku s punim pravom nazivamo – kraljicom voća. Mjesto je našla i u brojnim desertima, a ja vam donosim jednostavan i brz recept u kojem jabuka ostaje gotovo cijela, a unutar sebe skriva punjenje od orašastih …

knedle sa šljivama

Knedle od šljiva

Knedle od šljiva su zasigurno ukusan desert koji vam je znala poslužiti i vaša baka i bude lijepa sjećanja. Ako ih do sada nikada niste radili donosimo recept u koji ćete se zaljubiti i nećete ga se moći zasititi. Knedle …

milchschnitte s jagodama

Kinder Milchschnitte s jagodama

Dijete u meni nikad ne miruje. 🤭 Sjećam se prije par godina kad sam pronašla ovaj recept na jednom blogu, zapisala ga u svoju tekicu s receptima a onda ga konačno i napravila. Ajme, baš sam bila sretna. Što je uspio i …

Prethodna objava: « Pileća prsa sa špinatom
Sljedeća objava: Liker od šljiva liker od šljiva»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2022. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.