• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Predjela / Kajgana s mladim lukom i šparogama

Kajgana s mladim lukom i šparogama

Objavljeno: 01.05.2019. Autor: Jasmina Čaušević

Šparoga, moja najdraža proljetna povrtna kultura, lat. Asparagus officinalis L. je višegodišnja dvodomna biljka koja prema klasifikaciji pripada porodici Asparagaceae. Porijeklom je iz južne Europe, Azije i sjeverozapadne Afrike. Osim kultivirane vrste, u našem priobalnom području mogu se naći i one samonikle.

Podzemni dio šparoge je podanak na čijoj se gornjoj strani razvijaju brojni pupovi, a na donjoj strani korijenje. Iz pupova se u proljeće razvijaju mladi i sočni izboji.

Šparoge su bogat je izvor vitamina K, folne kiseline, odnosno folata, kao i vitamina B skupine. U velikoj količini možemo naći i vitamin C, koji je snažni antioksidans, osobito u konzerviranom obliku te vitamin A i vitamin B1. Od minerala sadrži selen, mangan, bakar i željezo kojeg ima u značajnoj količini u konzerviranoj šparogi. Istraživanja su pokazala da kuhana šparoga sadrži znatno manje natrija od konzervirane, stoga se osobama koji paze na unos natrija preporuča odabrati upravo kratko kuhane.

Izvor je i raznih fitonutrijenata koje imaju vrlo povoljno djelovanje na zdravlje. Ubrajaju se u snažne antioksidanse koji štite organizam od štetnih posljedica oksidativnih procesa u organizmu. Među njima se ističu flavonoidi, karotenoidi i antocijani. Sadrže i eterična ulja, asparagin, arginin, tirozin, smole i tanin.

U početku sezone berbe šparoga ima znatno visoku cijenu, pa se danas u Nizozemskoj, Belgiji i Francuskoj razvijaju tehnologije i za zimsku proizvodnju šparoge. U Njemačkoj se tako na primjer organiziraju festivali šparoga, biraju kraljice šparoga i provodi postupak zaštite šparoge u smislu zašite zemljopisnog podrijetla i oznake izvornosti poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i tako ova vrsta dobiva na sve većoj vrijednosti. Nažalost, kod nas u Hrvatskoj nema veće organizirane proizvodnje šparoga iako imamo uvijete za to.

Svježe šparoge treba pažljivo skladištiti i brzo konzumirati. Nakon berbe ove vrste u njoj se odvija intenzivna metabolička aktivnost koja je vrlo visoka u odnosu na drugo povrće. Pojedini znanstvenici pišu kako umatanjem krajeva šparoga u vlažnu krpu ili ručnik tijekom skladištenja u hladnjaku može se zaustaviti razgradnja škroba i šećera i ispuštanje ugljikovog dioksida. Zapravo najbolje bi bilo konzumirati ih u roku od otprilike 48 sati nakon kupnje. Najbolje ih je kombinirati s jajima ili na salatu, ali ih možemo naći i u tjesteninama i rižotima, kao i same za prilog.

Ja vam ovaj put donosim recept za kajganu s mladim lukom i šparogama koji je idealan obrok za doručak ili pak večeru.

Recept za kajganu s mladim lukom i šparogama

Sastojci za dvije osobe

  • 4 jaja
  • 250 g šparoga
  • 2 mlada luka
  • Malo naribanog gouda sira
  • Malo vrhnja za kuhanje
  • Sol, papar
  • Dimljena paprika
  • Češnjak i vlasac

Priprema

  1. Šparoge operite, odlomite donji dio i narežete ih na manje komadiće i stavite kuhati u vruću vodu nekih 5 minuta da omekšaju.
  2. U međuvremenu u jednoj zdjeli umutite jaja, dodate malo vrhnja za kuhanje, naribanog sira i začine.
  3. Na zagrijanom maslinovom ulju prepržite mladi luk (2minute) koji ste prije tog nasjeckali na manje kolutiće i dodate šparoge koje ste procijedili i kratko prepržite.
  4. Nakon tog prelijete sve sa smjesom koju ste prethodno pripremili, povremeno miješajte par minuta.

Možete ju poslužiti samu ili uz neku salatu. Dobar tek!

Jasmina Čaušević
Jasmina Čaušević

Moje ime je Jasmina i vlasnica bloga Who is hungry? Po struci sam magistrica agronomije, a obožavam kuhati i fotografirati, ali i boraviti u prirodi. Volim piti smoothije, jesti fine tjestenine, a ovisnik sam o slasticama koje sadrže abnormalne količine čokolade. Ljubav prema kuhanju pojavila se još dok sam bila mala curica, a danas je još više ojačala i sa užitkom svoje slobodno vrijeme provodim u kuhinji, igram se, učim i stvaram nešto novo. Želja mi je jednog dana imati svoj veliki vrt i uzgajati voće i povrće domaćeg i provjerenog porijekla, ali do tada uživam u svom malom balkonskom vrtu i finim smoothijima. Volim jednostavne i brze recepte, ali opet ukusne.

Kategorija: Predjela

Želite se zasladiti?

bijelo rebro

Iskoristite bjelanjke – napravite kolač Bijelo rebro

Bijelo rebro zgodan je način za potrošiti bjelanjke. Brz, jednostavan i sočan biskvitni kolač ostavlja prostora za igranje sa sastojcima koje možete ubaciti u smjesu. Sastojci: 6 bjelanjaka 20 dag šećera 12 …

Parfe od marelica

Pod nazivom parfe mislimo na kremu od tučenog vrhnja sa zaslađenim jajima kojoj se može dodavati razno voće, orašasti plodovi, začini i čokolada. Obzirom da su napravljeni od kremastih materijala, parfe kocke se …

Dalmatinske fritule

Osim poznatih uštipaka u kojima još uvijek znamo uživati kada se nađemo na selu, postoje i drugi stariji recepti koji nam izazivaju slinu na usta. Pritom naravno mislimo na razne varijacije koje se rade od tijesta. Tu …

Prethodna objava: « Kotlovina
Sljedeća objava: Višnjevac »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2022. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.