• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Prehrana / Začini / Kadulja
kadulja

Kadulja

Objavljeno: 12.06.2019. Autor: Anita Vrdoljak

Kadulja (lat. Salvia officinalis), koja se u narodu često naziva i žalfijom ili kušem, višegodišnja je biljka koja spada u porodicu usnača. Kao začin u kulinarstvu ima raznoliku primjenu, ali već iz latinskog naziva ove biljke možemo zaključiti koje je njeno najvažnije svojstvo – latinski naziv salvia u prijevodu znači “biti zdrav”.

Kadulja je kroz cijelu povijest bila na glasu kao vrijedan začin, a u 17. stoljeću se za jedan sanduk kadulje dobivalo tri sanduka čaja. Riječ je o biljci koja ima razgranatu stabljiku i može biti visoka 50 do 80 cm. Listovi kadulje mogu biti jajastog ili izduženog kopljastog oblika s nazubljenim rubom. Sive su do svijetlozelene boje, a s obje strane su prekriveni sitnim dlačicama. Cvjetovi kadulje su skupljeni u klasaste cvatove na vrhu stabljike i plavoljubičaste su boje.

Upotrebljava se u prehrambenoj, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji, a s obzirom na to da sve više raste potražnja za eteričnim uljem kadulje, ona se sve češće počinje uzgajati.

Kadulja se razmnožava sjemenom ili presadnicama, a sadi se u propusno i rastresito tlo bogato hranjivom. Uspijeva gotovo svuda pa se tako može uzgajati i na manje plodnim tlima, a jedino je potrebno izbjegavati močvarna tla. Direktna sjetva sjemena kadulje u tlo obavlja se tijekom travnja, dok se presadnice na otvoreno sade u srpnju ili u jesen.

Priprema jela s kaduljom

U kulinarstvu se kao začin koriste svježi i suhi listovi kadulje. S obzirom na to da je riječ o intenzivnom začinu, kadulju treba pažljivo dozirati i miješati s drugim začinima.

Savršeno se slaže uz pečenu ribu ili meso pa se dodaje marinadama i umacima. U Dalmaciji postoje tradicionalni recepti u kojima se kaduljom posipa junetina i riba. Kadulja se može kombinirati i s voćem ili vrhnjem, a od svjetskih kuhinja, najzastupljenija je u talijanskoj.

Svježi listovi kadulje kao začin se dodaju različitim salatama, a njima možemo i aromatizirati ulje ili maslac. Također se koriste i u proizvodnji poznate dalmatinske rakije – travarice.

Intenzivan okus kadulje izvrsno se slaže s janjetinom, teletinom i svinjetinom. Sušeni listovi dio su začinskih mješavina za jela od divljači, ribe i peradi, a dodaju se i jelima od iznutrica ili mljevenog mesa.

Kad su drugi začini u pitanju, kadulju možete kombinirati s kajenskim paprom ili majčinom dušicom.

Sušenje i čuvanje kadulje

Kadulju nakon berbe prvo treba dobro očistiti, a zatim se može sušiti svezana u manje svežnjeve i obješena u prostoriji koja je prozračna i ima dovoljno sjene. Potrebno ju je sušiti otprilike oko dva tjedna, a nakon sušenja se sprema u papirnate vreće i čuva suhom, tamnom i hladnom mjestu.

Ljekovita svojstva kadulje

Samonikla divlja kadulja sadrži oko 60 različitih spojeva i tvari koje su zaslužne za njena ljekovita svojstva. Cijeli nadzemni dio kadulje, osobito listovi, ima intenzivan i karakterističan miris koji dolazi od eteričnog ulja. U listovima kadulje nalazi se 1,5 do 2,5 % eteričnog ulja, 30 – 50 % tujona te drugi spojevi poput borneola, cineola i kamfora. Uz to, sadrži i nešto glikozida i gorkih tvari.

Kadulja ima snažno antibakterijsko, antivirusno i protugljivično djelovanje, čisti i stimulira limfu te djeluje kao ekspektorans i jača cirkulaciju. Osim toga, ima djelovanje slično estrogenu pa je dobar hormonalni regulator.

Zbog svojih je ljekovitih svojstava primjenjiva kod različitih bolesti i stanja:

  • artritisa
  • ekcema
  • upale grla, krajnika, sinusa, želuca i uh
  • natečenih limfnih čvorova
  • lošeg pamćenja
  • crijevnih smetnji
  • zubobolje
  • glavobolje
  • noćnog znojenja
  • neugodnog zadaha

Koristi se za pripremu različitih pripravaka poput čaja od kadulje, meda od kadulje te tinkture, sirupa i eteričnog ulja od kadulje. Čaj od kadulje idealan je za rješavanja tegoba u usnoj šupljini ili želucu, a u borbi protiv grlobolje i gripe često se koristi i med u kombinaciji s kaduljom.

Ljekoviti pripravci od ove biljke ne smiju se uzimati duže od 30 dana, a nakon toga treba napraviti pauzu od minimalno dva tjedna. Trudnice, dojilje, djeca te osobe koje boluju od epilepsije ili hipertenzije ne smiju upotrebljavati kadulju u medicinske svrhe.

Zbog dugotrajne uporabe većih količina kadulje može doći do drhtavice, povraćanja, nesvjestice, ubrzavanja pulsa, prijevremenih trudova ili epileptičnog napada.

Foto: congerdesign/Pixabay

Kategorija: Začini

Želite se zasladiti?

Boem kocke

Boem kocke su ukusan kolač koji ste zasigurno već imali prilike probati. Pitate li desetak ljudi koji im je najdraži kolač na svijetu netko od njih će zasigurno glasati baš za ovaj. Odličnog je okusa i izgleda lijepo i …

barbara kolac

Super brzi kolač

Izuzetno jednostavan i sočan kolač koji će se, ako ga samo jednom iskušate, zbog brzine pripreme vrlo često naći na vašem stolu. Što čekate, počastite svoja nepca ovim ukusnim, brzim receptom. Jaja miksajte sa šećerom …

kruh od pira s grozdicama i orasima

Desertni kruh od pira s grožđicama i orasima

Ovo je recept posvećen svim siroljupcima, vinoljupcima i onima koji će to tek postati… Ako ste zaljubljeni u miris kruha iz domaće radinosti (a tko nije?), ovo će biti vrhunska poslastica! Ne samo da je ovo domaći …

Prethodna objava: «bruschette Bruschette s rajčicama i tikvicama
Sljedeća objava: Vlasac vlasac»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.