• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Juha od poriluka
Juha od poriluka, Foto: marco mayer/Shutterstock

Juha od poriluka

Objavljeno: 23.02.2012. Autor: Sanja Štetić

Danas zaista ne možemo reći kako nema dovoljan broj recepata koji će nas zadiviti svojom različitosti, a time i finoćom okusa. Juha od poriluka zasigurno je jedan od tih recepata. Naime osim što se radi o finom jelu, isto tako možemo pričati o zdravijoj namirnici koju smo odlučili izabrati za nedeljni ručak.

Juha od poriluka, Foto: marco mayer/Shutterstock

Poriluk je biljka koja potječe od divlje vrste Allium ampeloprasum koja se javlja u Portugalu, sjevernoj Africi te Turskoj i Iranu. Radi se o biljci koja ima dugačke, plosnate zelenkaste listove koji rastu usko jedan kraj drugog u obliku dugačkog cilindra. Poriluk je bogat manganom, željezom, folnom kiselinom te vitaminima C i B6.

Kao iznimno zdrav dodatak jelima dobro ga je konzumirati s vremena na vrijeme. Jedna od opcija je zasigurno juha. Dakle želite li skuhati finu juhu, savjetujemo krem juhu od poriluka.

Juha od poriluka

  • maslinovo ulje (dvije do tri žlice)
  • 20 dag krumpira
  • 1l vrhnja za kuhanje
  • 30 dag poriluka
  • Sol
  • Papar

Postupak nije kompliciran. Znači sve što trebate napraviti je krumpir izrezati na sitne kockice te isto tako poriluk. Zatim sve zajedno dobro promiješati i propirjati na maslinovom ulju, nakon čega je potrebno dodati malo vode te kuhati još neko vrijeme na laganoj vatri. Barem pola sata.

Kada ste skuhali pripremljenu mješavinu, potrebno ju je ohladiti, usitniti u multipraktiku nakon čega ju ponovno vraćate u lonac, s tim da ovog puta dodajete vrhnje. Dodate malo papra i kuhate još pet mniuta. Naš je savjet da tijekom posluživanja, u svaki tanjur na vrh dodate još malo vrhnja, kao da nešto ispisujete, tako dobijete cjelokupnu sliku fino pripemljene juhe.

Kategorija: Nekategorizirano

Želite se zasladiti?

Istarske fritule

Osim dalmatinskih fritula koje nam mame uzdahe svaki put kad ih probamo, tu su i čuvene istarske fritule koje poput dalamtinskih predstavljaju pravo slatko otkriće svaki put kad ih probamo. Fritule su danas poznate kao …

Torta od kokosa

Za razliku od čokoladne torte ili recimo voćne torte koje su dosta česte na tanjurima prilikom raznih svečanosti, to nije slučaj sa tortom od kokosa. Razlog vjerojatno leži u tome što se radi o torti specifičnog okusa …

beze baiser kore

Recept za beze kore

Beze (baiser) kore čest su temelj raznih kolača, torti i drugih slastica. Kolači poput Ledenog vjetra ili Pavlove torte ne bi bili tako neobični ni ukusni da nema ove vrste kora. Odlična su suprotnost klasičnim …

Prethodna objava: « Francuska salata
Sljedeća objava: Hotel Jadran »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.