Danas zaista ne možemo reći kako nema dovoljan broj recepata koji će nas zadiviti svojom različitosti, a time i finoćom okusa. Juha od poriluka zasigurno je jedan od tih recepata. Naime osim što se radi o finom jelu, isto tako možemo pričati o zdravijoj namirnici koju smo odlučili izabrati za nedeljni ručak.
Poriluk je biljka koja potječe od divlje vrste Allium ampeloprasum koja se javlja u Portugalu, sjevernoj Africi te Turskoj i Iranu. Radi se o biljci koja ima dugačke, plosnate zelenkaste listove koji rastu usko jedan kraj drugog u obliku dugačkog cilindra. Poriluk je bogat manganom, željezom, folnom kiselinom te vitaminima C i B6.
Kao iznimno zdrav dodatak jelima dobro ga je konzumirati s vremena na vrijeme. Jedna od opcija je zasigurno juha. Dakle želite li skuhati finu juhu, savjetujemo krem juhu od poriluka.
Juha od poriluka
- maslinovo ulje (dvije do tri žlice)
- 20 dag krumpira
- 1l vrhnja za kuhanje
- 30 dag poriluka
- Sol
- Papar
Postupak nije kompliciran. Znači sve što trebate napraviti je krumpir izrezati na sitne kockice te isto tako poriluk. Zatim sve zajedno dobro promiješati i propirjati na maslinovom ulju, nakon čega je potrebno dodati malo vode te kuhati još neko vrijeme na laganoj vatri. Barem pola sata.
Kada ste skuhali pripremljenu mješavinu, potrebno ju je ohladiti, usitniti u multipraktiku nakon čega ju ponovno vraćate u lonac, s tim da ovog puta dodajete vrhnje. Dodate malo papra i kuhate još pet mniuta. Naš je savjet da tijekom posluživanja, u svaki tanjur na vrh dodate još malo vrhnja, kao da nešto ispisujete, tako dobijete cjelokupnu sliku fino pripemljene juhe.