• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Juha od poriluka
Juha od poriluka, Foto: marco mayer/Shutterstock

Juha od poriluka

Objavljeno: 23.02.2012. Autor: Sanja Štetić

Danas zaista ne možemo reći kako nema dovoljan broj recepata koji će nas zadiviti svojom različitosti, a time i finoćom okusa. Juha od poriluka zasigurno je jedan od tih recepata. Naime osim što se radi o finom jelu, isto tako možemo pričati o zdravijoj namirnici koju smo odlučili izabrati za nedeljni ručak.

Juha od poriluka, Foto: marco mayer/Shutterstock

Poriluk je biljka koja potječe od divlje vrste Allium ampeloprasum koja se javlja u Portugalu, sjevernoj Africi te Turskoj i Iranu. Radi se o biljci koja ima dugačke, plosnate zelenkaste listove koji rastu usko jedan kraj drugog u obliku dugačkog cilindra. Poriluk je bogat manganom, željezom, folnom kiselinom te vitaminima C i B6.

Kao iznimno zdrav dodatak jelima dobro ga je konzumirati s vremena na vrijeme. Jedna od opcija je zasigurno juha. Dakle želite li skuhati finu juhu, savjetujemo krem juhu od poriluka.

Juha od poriluka

  • maslinovo ulje (dvije do tri žlice)
  • 20 dag krumpira
  • 1l vrhnja za kuhanje
  • 30 dag poriluka
  • Sol
  • Papar

Postupak nije kompliciran. Znači sve što trebate napraviti je krumpir izrezati na sitne kockice te isto tako poriluk. Zatim sve zajedno dobro promiješati i propirjati na maslinovom ulju, nakon čega je potrebno dodati malo vode te kuhati još neko vrijeme na laganoj vatri. Barem pola sata.

Kada ste skuhali pripremljenu mješavinu, potrebno ju je ohladiti, usitniti u multipraktiku nakon čega ju ponovno vraćate u lonac, s tim da ovog puta dodajete vrhnje. Dodate malo papra i kuhate još pet mniuta. Naš je savjet da tijekom posluživanja, u svaki tanjur na vrh dodate još malo vrhnja, kao da nešto ispisujete, tako dobijete cjelokupnu sliku fino pripemljene juhe.

Kategorija: Nekategorizirano

Želite se zasladiti?

muffini s malinama

Eksplozija voćnih okusa – muffini s malinama

Nakon čokoladnih muffina s čokoladnim preljevom koje smo imali jučer, vrijeme je za malu promjenu u okusima. Ovi lagani i sočni muffini u kombinaciji naranče i vanilije punjeni malinama, a za koje nam je recept poslala …

klasični biskvit

Recept za klasični biskvit s kojim ne možete pogriješiti

Pečenje kolača ili torte ponekad zna biti prava znanost, a jedan od prvih koraka tog procesa je izrada biskvita. Biskvit je osnova svakog kolača ili torte i on mora biti kompaktan, sočan i mekan. Kako bi se to postiglo, …

Sladoled od ljubičastog batata

Drugo lice batata: domaći sladoled

Iako pomalo teška srca, ali vrijeme je i za takve obrate u mome životu, pišem vam kolumnu o mojih 40 dana bez rafiniranog šećera. Da, da dobro ste pročitali 40 DANA BEZ ŠEĆERA. Priznajem, iako sam do sada izbjegavala …

Prethodna objava: « Francuska salata
Sljedeća objava: Hotel Jadran »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.