Ova ječmena juha ukusan je lagani obrok za ljeto čak i ako ne namjeravate nakon nje nastavljati dalje sa nekim drugim slijedom jela. Ječam je žitarica bogata vlaknima i dati će vam osjećaj sitosti bez težine u trbuhu. Dodatak slanine čini je bogatijom i punijom pa stoga može poslužiti i kao samostalan obrok kada se sunce popne u zenit.
Potrebno je prvo pripremiti sastojke. Slaninu izrežite na kockice srednje veličine. Krumpir je potrebno oguliti baš kao i luk i mrkvu. Jednako učinite i sa celerom. Radite li ovu juhu za četvero ulijte u lonac 1.5. litru vode i dodajte joj narezanu slaninu. Povrće stavljajte u vodu tek kada proključa i ubacite još i list lovora.
Ubacite kocku koja vam je po volji. Može biti ona za mesnu juhu ili pak za povrtnu. Nakon što se kocka raspadne i prožme svu tekućinu dodajte oprani i ocijeđeni ječam. Smanjite vatru i kuhajte još 45 minuta. Možete ubaciti dio parmezana u juhu kada je pri kraju sa kuhanjem pa pri posluživanju posipati još malo po vrhu ili pak dodati parmezan samo pri posluživanju ako ga ne vole svi ukućani. Dobar tek!
Sastojci (za 4 osobe):
- 200 g ječma
- 1 celer
- 1 krumpir
- glavica luka
- 1 mrkva
- 2 žlice maslinova ulja (najbolje ekstra djevičanskog maslinovog ulja)
Autor: L.K.