• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Glavna jela / Jastog
Jastog, Foto: Martinvoll/Wikimedia

Jastog

Objavljeno: 29.07.2012. Autor: Lana Kovačić

Jastog (lat. Palinurus elephas) spada u skupinu morskih člankonožaca koji ne posjeduju velika klješta. Obzirom da predstavljaju iznimno cijenjenu namirnicu u kulinarstvu, područjima koja su bogata jastozima oni predstavljaju veliki ekonomski benefit. Zanimljivo je kako jastog nije postigao veliku popularnost sve do sredine 19. stoljeća kada su u New Yorku i na Istočnoj obali SAD-a počeli pripremati jastoga na razne načine.

Jastog, Foto: Martinvoll/Wikimedia

Jastoga ima najviše u Atlantskom oceanu, posebno na područjima oko Norveške, Irske i Britanskih otoka, također se može naći u Sredozemnom moru, dok je onaj u Jadranu poznat pod imenom hlap. Jastog je životinja koja se danju uglavnom skriva ispod kamenitih površina dok se tijekom noći upušta u potragu za hranom. Najvećeg neprijatelja im predstavljaju hobotnice i ostale predatorske ribe.

Jastog može narasti do dužine od oko 60-ak cm, a težiti može čak 5 kg. Boja mu je uglavnom crvenskasta, obavijen je oklopom, a rep mu je lepezastog oblika. Najveći jastog je ulovljen na obalama Nova Scotie u Kanadi i težio je 20.15 kg. Cijeloga života im traje reproduktivna faza, čak su neka istraživanja pokazala kako stariji jastozi imaju bolju sposobnost reproduciranja.

Nakon što su se popularizirali, jastozi su napravili velik utjecaj na život ribara. Kako bi dolazili u trgovine i restorane što svježiji, morali su se raditi posebni brodovi koji bi na palubama imali odjeljak u koji bi se jastozi stavljali još živi. Danas se u restoranima također jastozi drže živi u zatvorenim akvarijima, a gosti mogu sami izabrati kojeg će pojesti.

Za razliku od danas kada je jastog hrana koja simbolizira visoku klasu, u prošlosti nije bilo tako. U SAD-u i Kanadi se koristio kao jedna od osnovnih namirnica za siromašne ili za služinčad. Danas je meso jastoga jedno od najvećih delikatesa iz mora. Meso je bogato bjelančevinama, sočno i ukusno te bijele boje.

Može se pripremiti na razne načine, bilo u umacima ili kao posebno jelo. Jastog se kuha, odličan je zapečen, ili u kombinaciji sa tijestom i umaku od vrhnja.

Autor: M.T.

Kategorija: Glavna jela

Želite se zasladiti?

Salenjaci

Salenjaci – tradicionalni recept za slavonski kolač

Moje putovanje odvelo me u ravnu Slavoniju. U zraku se osjeti mir i spokoj. Hodajući stazom, obavijena mirisima, shvaćam da je nešto slatko u zraku! Zapravo, sada me sve više zanima kakav se to miris širi iz malenih …

Parfe od marelica

Pod nazivom parfe mislimo na kremu od tučenog vrhnja sa zaslađenim jajima kojoj se može dodavati razno voće, orašasti plodovi, začini i čokolada. Obzirom da su napravljeni od kremastih materijala, parfe kocke se …

bijela torta s marakujom

Bijela torta sa marakujom

Ovo je vrlo ukusna i jednostavna torta koja je gotova u samo pola sata. Marakuja je nešto što ne koristimo često u izradi kolača, ali za ovu tortu će vam biti potrebno samo 2 dcl soka od marakuje kako biste joj dali ono …

Prethodna objava: « Špinat
Sljedeća objava: Naranča »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.