• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Glavna jela / Jastog
Jastog, Foto: Martinvoll/Wikimedia

Jastog

Objavljeno: 29.07.2012. Autor: Lana Kovačić

Jastog (lat. Palinurus elephas) spada u skupinu morskih člankonožaca koji ne posjeduju velika klješta. Obzirom da predstavljaju iznimno cijenjenu namirnicu u kulinarstvu, područjima koja su bogata jastozima oni predstavljaju veliki ekonomski benefit. Zanimljivo je kako jastog nije postigao veliku popularnost sve do sredine 19. stoljeća kada su u New Yorku i na Istočnoj obali SAD-a počeli pripremati jastoga na razne načine.

Jastog, Foto: Martinvoll/Wikimedia

Jastoga ima najviše u Atlantskom oceanu, posebno na područjima oko Norveške, Irske i Britanskih otoka, također se može naći u Sredozemnom moru, dok je onaj u Jadranu poznat pod imenom hlap. Jastog je životinja koja se danju uglavnom skriva ispod kamenitih površina dok se tijekom noći upušta u potragu za hranom. Najvećeg neprijatelja im predstavljaju hobotnice i ostale predatorske ribe.

Jastog može narasti do dužine od oko 60-ak cm, a težiti može čak 5 kg. Boja mu je uglavnom crvenskasta, obavijen je oklopom, a rep mu je lepezastog oblika. Najveći jastog je ulovljen na obalama Nova Scotie u Kanadi i težio je 20.15 kg. Cijeloga života im traje reproduktivna faza, čak su neka istraživanja pokazala kako stariji jastozi imaju bolju sposobnost reproduciranja.

Nakon što su se popularizirali, jastozi su napravili velik utjecaj na život ribara. Kako bi dolazili u trgovine i restorane što svježiji, morali su se raditi posebni brodovi koji bi na palubama imali odjeljak u koji bi se jastozi stavljali još živi. Danas se u restoranima također jastozi drže živi u zatvorenim akvarijima, a gosti mogu sami izabrati kojeg će pojesti.

Za razliku od danas kada je jastog hrana koja simbolizira visoku klasu, u prošlosti nije bilo tako. U SAD-u i Kanadi se koristio kao jedna od osnovnih namirnica za siromašne ili za služinčad. Danas je meso jastoga jedno od najvećih delikatesa iz mora. Meso je bogato bjelančevinama, sočno i ukusno te bijele boje.

Može se pripremiti na razne načine, bilo u umacima ili kao posebno jelo. Jastog se kuha, odličan je zapečen, ili u kombinaciji sa tijestom i umaku od vrhnja.

Autor: M.T.

Kategorija: Glavna jela

Želite se zasladiti?

Aquaronsi – zdrava verzija popularnih Macaronsa

Neću puno duljiti sa uvodom, ali mogu vam reći da sam se poprilično namučila da dobijem savršene omjere za ovo čudo koje napravi slastičarsku eksploziju kada ih stavite u usta. Odlučila sam ih podjeliti s vama jer …

Šrilankanske palačinke s kurkumom i kokosom

Recept za malo drugačije palačinke za koji sam siguran da će vam se svidjeti. Količine začina slobodno prilagodite sebi i svom ukusu. Recept za šrilankanske palačinke s kurkumom i kokosom Sastojci za palačinke: …

croissant

Croissant

Ovaj slasni pekarski proizvod možemo danas pronaći na policama svake pekare jer se masovno proširio, no on je jedno vrijeme bio ograničen samo na područje Francuske, gdje je i nastao. Ipak o nastanku ove poslastice i …

Prethodna objava: « Špinat
Sljedeća objava: Naranča »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2022. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.