• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Glavna jela / Jakovljeva kapica
jakovljeva kapica na tanjuru
Jakovljeva kapica na tanjuru, Foto: FotoosVanRobin/Wikimedia

Jakovljeva kapica

Objavljeno: 06.02.2013. Autor: Lana Kovačić

Jakovljeva kapica pripada redu školjaka, a u nas je još poznata i pod nazivima čančula, pokrovača, kapesanta, lepeza, te školjka Svetog Jakova. Jakovljeva kapica ima lepezast oblik, s dvije različite ljušture. Jedna je lijepo oblikovana, lepezastog oblika, dok je druga ravna. Ljušture su joj izbrazdane, sa 14 – 16 radijalnih rebara.

jakovljeva kapica na tanjuru
Jakovljeva kapica na tanjuru, Foto: FotoosVanRobin/Wikimedia

S unutrašnje je strane ljuštura obložena plaštem na čijem se vanjskom rubu nalazi mnoštvo sićušnih osjetila- ticala i organa vida, te očiju u obliku tamnih točaka. Pomoću njih jakovljeva kapica može registrirati nailazak predatora, te na vrijeme zatvorit ljušture.

Ljušture imaju sivkastorumenu, ili blijedožučkastorumenu boju. Naraste do promjera od 15 cm, težine do 12 dekagrama.

Načinom života jakovljeve se kapice razlikuju od večine školjkaša, jer žive nepričvršćene za podlogu, a imaju i sposobnost kretanja. Brzim otvaranjem i zatvaranjem ljuštura istiskuju vodu, što im omogućava pokretanje unatrag.

Za dno su pričvršćene samo u početnoj fazi rasta, a kasnije kreću u slobodan i samostalan život. Žive isključivo na pjeskovitom dnu, na dubini od 5 do 20 m.

Rasprostranjenost ove školjke u našem moru je osrednja. Najviše je ima uz zapadnu obalu Istre, na širem zadarskom području i u nekim morskim kanalima srednjeg Jadrana.

Lov jakovljeve kapice moguć je čitave godine, no najviše se lovi u zimskim mjesecima. U Italiji je izlov ovih školjaka puno zastupljeniji i razvijeniji nego kod nas.

Jakovljeva kapica je mnogim ljudima zanimljivija kao suvenir nego kao hrana. Njeno povijesno značenje je mnogo veće od bilo koje druge školjke. Stara kršćanska tradicija bilo je hodočašćenje na grob Svetoga Jakova apostola u mjesto Santiago de Compostela, u Španjolskoj.

U srednjem vijeku tamo se masovno hodočastilo, a kao potvrdu da su tamo bili, hodočasnici bi na odjeću prišivali velike lepeze koje su podsjećale na jakovljeve kapice, ili su lepeze bile od njih.

U svjetskoj gastronomiji ova školjka ima veliku ulogu. U nas se malo lovi, pa se rijetko može naći u gastronomskoj ponudi domaćih ugostitelja. Meso joj je ukusno, ali tvrdo. Najčešće se priprema na buzaru, uz dodatak lovorovog lista i malo maslinova ulja. Poseban su specijalitet jakovljeve kapice zapečene u pećnici.

Autor: M.T.

Kategorija: Glavna jela

Želite se zasladiti?

beze baiser kore

Recept za beze kore

Beze (baiser) kore čest su temelj raznih kolača, torti i drugih slastica. Kolači poput Ledenog vjetra ili Pavlove torte ne bi bili tako neobični ni ukusni da nema ove vrste kora. Odlična su suprotnost klasičnim …

Čokoladni linzeri – savršeni božićni keksići

Linzeri, sitni, mali kolačići koji su neizostavan dio blagdanskog stola. Fino prhko tijesto s marmeladom ili čokoladom je sve što je potrebno za savršen Božić. Najpopularniji keksići koji se za vrijeme blagdana nalaze u …

briosi

Brioši

Ponekad za kolače nije potrebna krema da bi mogli uživati nego dodatak drugih namirnica. Tako je i s briošima. Ovaj lagani francuski slatki kruh, mekane je i spužvaste teksture. Izvrsno se slaže uz slatke namaze i tople …

Prethodna objava: «jagoda Jagoda, voće puno vitamina
Sljedeća objava: Pohane jabuke »

Reader Interactions

Komentari

  1. lenko

    18.02.2016. kod 13:00

    Odlična i jako ukusna školjka, premalo se pripravlja jer ne postoji dosta recepata za pripravu.

    Odgovori

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2022. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.