Različiti atraktivni oblici plodova crvene boje na kojima se ističe zelena peteljka u kombinaciji sa specifičnom aromom i okusom, pridonose tome da se jagoda svrstava u najomiljenije voće kako kod male djece, tako i kod onih najstarijih. Priča o životu svakog grma, kao i ploda na njemu ubranog, vrlo je zanimljiva i sadrži mnogo dokazanih činjenica.
Jagode nisu samo delikatesna namirnica, već biljka ljubimica mnogobrojnih vrtova, mnogih vaših oaza, inspiracija kuharima, raznim umjetnicima, te na kraju i izvor prihoda brojnim domaćinstvima. Jagode, to slasno, osvežavajuće, jarko crveno voće, uljepšava proljeće i ljeto. To je jedno od najomiljenijeg voća, ne samo zbog svog lijepog izgleda i okusa, već zbog bogatog ljekovitog svojstva.
Kod Rimljana one su bile vrlo cijenjeno voće, a u srednjem vijeku koristile su se u svrhu lječenja mnogih bolesti. U 18.st. je iz Čilea i Perua sjeme krupnih jagoda stiglo u Europu. Iako ih možete naći tokom cijele godine u bolje opskrbljenim trgovinama, njihovo idealno vrijeme za konzumaciju je od travnja do lipnja. Malene divlje jagode, poznate po svom intenzivnom mirisu, smatraju se ljekovitijima.
Sadrže veliku količinu vitamina C, veliku količinu antioksidanata i odlične su kao čistač masnih naslaga u organizmu. Svježe jagode povećavaju plodnost muškarca i tijekom redovite konzumacije one mogu poboljšati i pospiješiti oporavak funkcije oplodnje. Smanjuju količinu slobodnih radikala, potiču detoksikakaciju i smanjuju rizik od nastanka malignih tumora. Biljni fenoli smanjuju rizik od srčanih oboljenja, a samim time potiču bolji rad srca.
Prema piramidi pravilne i uravnotežene prehrane , visoko su pozicionirane te se preporučuje od 2-3 voćna obroka dnevno. Bogate su vlaknima koji blagotvorno djeluju na probavni sustav i time smanjuju mogućnost nastanka karcinoma debelog crijeva. Ujedno smanjuju rizik od oboljevanja od infarkta miokarda i angine pektoris.
Dug je spisak ljekotitih svojstva jagoda, možda da ipak spomenemo da su one nezaobilazna namirnica za zdravlje i ljepotu, osvježavaju ten i zatežu kožu. Odlične su kod bilo koje vrste dijete, jer osim što će vas zasititi, pomoći će vašem organizmu brži proces rada limfe.
Autor: T.P., Foto: omadjinn/Sxc
Ja sam Filip, idejni začetnik i pokretač portala Gastronomija.hr. Internet poslovanjem i digitalnim marketingom bavim se već duže od 15 godina. Kada se ne bavim time, obožavam dobro jesti. Tako nekako je i došlo do svega ovoga. Htio sam napraviti mjesto gdje ću moći zakačiti recepte onih jela koja mi se sviđaju. S vremenom, portal je izrastao u pravu gastro zajednicu food bloger(ic)a. Uživajte u pripremanju jela kao što sam i ja uživao u izradi ovog portala!