• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Prehrana / Sastojci / Jagoda, voće puno vitamina
jagoda
Jagoda, Foto: omadjinn/Sxc

Jagoda, voće puno vitamina

Objavljeno: 15.12.2012. Autor: Filip Višić

Različiti atraktivni oblici plodova crvene boje na kojima se ističe zelena peteljka u kombinaciji sa specifičnom aromom i okusom, pridonose tome da se jagoda svrstava u najomiljenije voće kako kod male djece, tako i kod onih najstarijih. Priča o životu svakog grma, kao i ploda na njemu ubranog, vrlo je zanimljiva i sadrži mnogo dokazanih činjenica.

Jagode nisu samo delikatesna namirnica, već biljka ljubimica mnogobrojnih vrtova, mnogih vaših oaza, inspiracija kuharima, raznim umjetnicima, te na kraju i izvor prihoda brojnim domaćinstvima. Jagode, to slasno, osvežavajuće, jarko crveno voće, uljepšava proljeće i ljeto. To je jedno od najomiljenijeg voća, ne samo zbog svog lijepog izgleda i okusa, već zbog bogatog ljekovitog svojstva.

Kod Rimljana one su bile vrlo cijenjeno voće, a u srednjem vijeku koristile su se u svrhu lječenja mnogih bolesti. U 18.st. je iz Čilea i Perua sjeme krupnih jagoda stiglo u Europu. Iako ih možete naći tokom cijele godine u bolje opskrbljenim trgovinama, njihovo idealno vrijeme za konzumaciju je od travnja do lipnja. Malene divlje jagode, poznate po svom intenzivnom mirisu, smatraju se ljekovitijima.

Sadrže veliku količinu vitamina C, veliku količinu antioksidanata i odlične su kao čistač masnih naslaga u organizmu. Svježe jagode povećavaju plodnost muškarca i tijekom redovite konzumacije one mogu poboljšati i pospiješiti oporavak funkcije oplodnje. Smanjuju količinu slobodnih radikala, potiču detoksikakaciju i smanjuju rizik od nastanka malignih tumora. Biljni fenoli smanjuju rizik od srčanih oboljenja, a samim time potiču bolji rad srca.

Prema piramidi pravilne i uravnotežene prehrane , visoko su pozicionirane te se preporučuje od 2-3 voćna obroka dnevno. Bogate su vlaknima koji blagotvorno djeluju na probavni sustav i time smanjuju mogućnost nastanka karcinoma debelog crijeva. Ujedno smanjuju rizik od oboljevanja od infarkta miokarda i angine pektoris.

Dug je spisak ljekotitih svojstva jagoda, možda da ipak spomenemo da su one nezaobilazna namirnica za zdravlje i ljepotu, osvježavaju ten i zatežu kožu. Odlične su kod bilo koje vrste dijete, jer osim što će vas zasititi, pomoći će vašem organizmu brži proces rada limfe.

Autor: T.P., Foto: omadjinn/Sxc

Avatar
Filip Višić

Ja sam Filip, idejni začetnik i pokretač portala Gastronomija.hr. Internet poslovanjem i digitalnim marketingom bavim se već duže od 15 godina. Kada se ne bavim time, obožavam dobro jesti. Tako nekako je i došlo do svega ovoga. Htio sam napraviti mjesto gdje ću moći zakačiti recepte onih jela koja mi se sviđaju. S vremenom, portal je izrastao u pravu gastro zajednicu food bloger(ic)a. Uživajte u pripremanju jela kao što sam i ja uživao u izradi ovog portala!

Kategorija: Sastojci

Želite se zasladiti?

torta od jagoda

Torta od jagoda

Postoji li osoba koja bi mogla odoljeti ovako ukusnoj torti od jagoda? Mi je ne znamo jer ovo ukusno voće oduševljava jednako i mlade i stare. Ovaj atraktivan recept jednostavan je za pripremu i zahtjeva vrlo malo …

Kompot od jabuka

Svi smo sigurno barem jednom u životu imali priliku isprobati kompot od jabuka. Neki se nisu previše oduševili, a mnogima je ovo jelo izvrsno osvježenje za vruće ljetne dane. Kompot se može raditi od svježeg ili …

tart od limuna

Osvježavajući tart od limuna

Danas imam za vas jedno ukusno svileno iznenađenje za vašeg dragog jer Valentinovo nam je sve bliže :) Tart od limuna kojim ćete ga iznenaditi je vrlo ukusan i osvježavajuć, a svojim aromama ga mora jednostavno …

Prethodna objava: « Guska, izvor visokokvalitetnih proteina
Sljedeća objava: Jakovljeva kapica jakovljeva kapica na tanjuru»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.