Kada ste zadnji puta iskušalli neko novo jelo? Jeste li upali u gastronomsku kolotečinu mesa krumpira, tijesta, voća i povrća i ne znate što biste skuhali u ove vruće ljetne dane? Zašto ne biste ovoga ljeta dio vremena posvetili istraživanju drugih gastronomskih prostranstava i okrenuli kompas svoga nepca na Istok?

Istočnjačka kuhinja podrazumjeva način pripreme hrane i sastojke koje možemo pronaći unutar kuhinja stanovnika Vjetnama, Kambođe, Koreje, Japana i Kine. Neki recepti poput sushija ili sushimija možda su vam već poznati ili ste ih kušali u nekom od restorana u našoj zemlji. No znate li dovoljno o ovom komadu kulinarskog kolača?
Svaki narod i svako područje prehranu je prilagodilo mnogim karakteristikama bilo da se radi o kulturi, naravi, dostupnim namirnicama ili klimatskim uvijetima, ali Istočnjačka kuhinja ide još i korak dalje. Dok će zapadnjak jesti samo kako ne bi bio gladan ili zato jer mu je ukusno ova egzotična kuhinja čini nešto drugo. Oni su razvili čitavu filozofiju hrane po kojoj se okusi kombiniraju u okviru točno određene filoozofije.
Radi se o tao filozofiji unutar koje postoji ravnoteža dva različita pola. Yin i Yang postoje zajedno i prikazuju istodoban suživot onog mirnog i energičnog, svijetla i tame i muškog i ženskog. Kako se sve treba prilagoditi ovoj filozofiji ravnoteže tako je i sa hranom.
Iako je prezentacija jela bitna na Zapadu u posebnim prilikama ili u restoranu u Istočnjačkoj kuhinji ona se pretvorila u pravu umjetnost. Hrana se ne konzumira kao jedan veliki obrok već više malih i zanimljivih paketića koji golicaju nepce.
Riža čini temelj ove prehrane i pojavljuje se u mnogim varijacijama i uparena je sa ribom mesom i povrćem. Posebnost istočnjačke kuhinje je korištenje pikantnih i distinktivnih umaka sa neutralnim i blagim glavnim jelima.
Iako je tofu pomalo procurio i u našu prehranu, jer je bogat izvor bjelančevina i poseban favorit vegetarijanaca, neke stvari će rijetko tko od nas imati u smočnici ili frižideru. Npr. alge koje se u istočnjačkoj kuhinji mogu naći u mnogim jelima i kao omot poznatog sushija.
Možda su posljednje gljive koje ste jeli bile one na miješanoj pizzi. Istočnjačka gastronomija koristi ih na razne načine. Najpoznatija gljiva koje se često može nači na meniju upravo je i ona koja posjeduje zavidna ljekovita svojstva, a naziva se shitake. Ima blagotvoran učinak na kardiovaskularni sustav i usporava proces starenja.
Najčešći način pripreme hrane uključuje kratku termičku obradu kojom se nastoje sačuvati svi vrijedni sastojci poput vitamina i minerala. To može biti kuhanje u voku ili pak na pari, ali Istočnjaci ne zaziru ni od prženih jela pa postoji način pripreme koji se naziva tempura u kojem se hrana umočena u mješavinu brašna i vode prži u dubokom ulju.
Stoga nabavite potrebne alate poput voka, mužara i nekoliko parova hashija tj. štapića kojima se ovakva hrana jede. Naravno možete upotrijebiti u vilicu, ali već kada ste u Rimu… Želimo vam ugodno i ukusno eksperimentiranje. Dobar tek!
Autor: L.K.