Danas vam predstavljamo našu novu kolumnisticu, Slavonku koja je sve slavonske specijalitete i prehranu zamijenila zdravim načinom prehrane, veganskom hranom i raw food slasticama. Posebno joj se sviđa molekularna kuhinja i svakodnevnim učenjem pokušava spojiti molekularno i zdravo.
Njezina specijalnost su raw praline, a kako je Ivana odlučila u potpunosti promijeniti svoj stil života i zbog čega, pročitajte u našem intervjuu.
Kako ste započeli sa svojim healthy food “putovanjem”? Jeste li uvijek bili svjesni ovog načina prehrane?
Raw food sam otkrila tek nedavno. Općenito zdrav način prehrane i svijet zdravih namirnica sam otkrila kada sam upoznala svog sadašnjeg dečka Danijela (upamtite to ime jer ću ga, sigurno, dosta spominjati u svojim kolumnama). Naime, imali smo dosta sličnu prošlost i tako smo se povezali i odlučili da ćemo učiniti nešto po pitanju naših života, a to je promjena prehrane.
Sada živimo zajedno i svakodnevno učimo, čitamo i stvaramo naše male zajedničke zdrave obroke (osim zdravih slastica, one su moja specijalnost).
Ipak ste Slavonka, što vas je navelo da promijenite način prehrane i fokusirate se na zdravu hranu?
Do prije par godina sam bila totalni ovisnik o šećeru i junk food-u. Tipična Slavonka s viškom kilograma koja je bila uvjerena da je genetski “malo jača”, sve dok neki, meni dragi ljudi, nisu počeli prerano napuštati ovaj svijet. Umrli su od kardiovaskularnih bolesti – od moždanog, srčanog, dijabetesa. Njihov organizam bio je biološki star jer su im stanice organizma bile uništene prehranom i ja sam, sa svojim načinom prehrane i stilom života, bila na njihovom putu. Izbor je bio jednostavan – ili ću promijeniti prehranu ili ću i ja biti ta koja će svoju djecu napustiti kada im budem najpotrebnija (a to nikako nisam htjela). I zdrav način prehrane je postao moj svakodnevni cilj.
Nakon godinu dana, ja više nisam “genetski” malo jača, imam jagodice na obrazima, mišiće na tijelu, alergije su prestale, kao i kašalj i astma, osjećam se mlađom, a ljudi kažu da tako i izgledam (vjerovat ćemo dobrim i divnim ljudima)
Nemate još svoj blog, planirate li ga u budućnosti imati?
Ja sam onaj staromodan tip: piši na papir, ali svjesna sam da tinta u današnje vrijeme blijedi. Za sada nemam svoj blog jer sam još relativno nova u tome, ali svakako radim na tome da svoja iskustva i recepte dijelim s ostalim zaljubljenicima u zdravu sirovu hranu.
Iz čega crpite inspiraciju? Poznatih kuhara, mame, neke knjige s receptima?
Inspiracija mi je krenula kada sam na poklon od Danijela dobila knjigu od Helene Jakoliš – “Zdravo i Slasno bez glutena“. Knjiga je zaista fantastična za početnike.
Iz njezine knjige sam mnogo naučila, a onda kasnije pokušala svoje omiljene deserte napraviti na zdrav način sa zdravim organskim namirnicama. I tako je krenulo…
Koji je vaš najveći neuspjeh u kuhinji? Postoji li nešto određeno što vam nikad ne uspijeva koliko god puta to pokušali napraviti?
Moj najveći neuspjeh je pokušaj pravljenja ZDRAVE slastičarske kreme! I dan danas ju pokušavam napraviti iako znam da će završiti u smeću, a ja u suzama. No, ne odustajem!
Danijel se zaista trudi pojesti ju, pa makar i žlicom, ali koliko god da me voli, krema bude toliki očaj da ju ni kanta za smeće ne voli baš previše. Ako ju ikad uspijem napraviti, vi ćete prvi saznati recept.
Kad biste morali birati tri (3) sastojka biste ponijeli na pusti otok sa sobom, koje biste odabrali?
Kokos, indijski oraščići i datulje.
Koja su to tri (3) sastojka koju svjesno izbjegavate ili eliminirate čak i kada se u receptu traži da se doda?
Šećer, bijelo brašno i nezdrava ulja.
Ako biste mogli zabraniti/izbrisati bilo koju vrstu hrane/jela, sa zemlje, što bi to bilo?
Slatkiši i pržena hrana.
Prošle godine ste bili na Tajlandu, je li vam je neko jelo posebno ostalo u sjećanju koje biste voljeli replicirati i u svojoj kuhinji?
Na Tajlandu sam otkrila klice koje sam počela sama uzgajati te koristiti u svojoj svakodnevnoj prehrani. I svakako bih izdvojila njihovo svježe voće. Ovo voće što mi imamo dostupno (banane, ananas, marakuja, dragon fruit, guava) se ne može nazvati voćem u usporedbi s njihovim. I oni nemaju bijelo brašno (jako slabo im je dostupno, pa umjesto kruha, uz sve, jedu rižu).
Zaljubila sam se u njihove namirnice, ali ne i baš u način na koji ih pripremaju!
Preferirate li neku određenu vrstu kuhinje?
Preferiram i svakodnevno koristim vegansku sirovu kuhinju punu mahunarki, povrća i voća bez kojeg ne mogu zamisliti svoj dan.
Ako biste mogli imati četiri (4) osobe (bilo tko na svijetu) na večeri, tko bi oni bili?
Moji najbliži (mama, tata, sestra i dečko), jer su oni moji najveći kritičari koji zaista znaju prepoznati dobro jelo.
Pratite li i ostale food blogere? Koji su vam najdraži?
Naravno. U današnje vrijeme ima toliko kvalitetnih i hvale vrijednih blogera, među kojima bih izdvojila blog Helene Jakoliš – Zdravo i Slasno bez glutena, jer mi je ona početna inspiracija, a ujedno i žena lavica ogromnog srca i prelijepe duše.
Koji je vaš omiljeni recept koji ste pripremali?
Najdraže su mi raw tortilje od kelja s kremom od oraha i indijskih oraščića te moje sirove praline od badema za koje sam sama osmislila recept i neizostavan su i omiljeni desert na svim zabavama.
Koliko vam je važna uloga zdravih namirnica u dnevnoj prehrani? Namjeravate li jednog dana sami uzgajati vlastito voće i povrće?
Ajme, do sutra bih vam mogla pričati o tome… Za sad ću vam reći samo jedno, a to je da vjerujem u izreku “Ono si što jedeš!” Jedi zdravo, budi zdrav. Ja drugačije ne želim! Trenutno živim u stanu i nisam u mogućnosti uzgajati svoje voće i povrće, ali ukoliko budem jednog dana živjela u kući, kuća će biti 30, a vrt 300 kvadrata. Jer veganima je jedini san imati svoj vlastiti vrt.
I za kraj, jeste li ste u potpunosti posvećeni ovom načinu prehrane ili i vi malo “zgriješite”? Kojoj nezdravoj hrani ne možete odoljeti?
Ne mogu odoljeti pizzi. I da, tu i tamo “zgriješim”, ali gledam da tijesto barem bude od integralnog brašna. Kad već biram zlo neka bude ono manje!
Puno ljudi nema samokontrolu i zbog toga im je jako teško održavati zdrav način prehrane, jer se uvijek nakon što se “počaste” teško vraćaju na zdravo. Ja s time, hvala Bogu, nemam problema jer sam tvrdoglavi ovan i znam što želim u svom životu. Šećer i nezdrava ulja su najzastupljenije i najjeftinije “droge” na tržištu i ako se “skineš” s njih znači da tek onda vladaš svojim organizmom i životom.
Zahvaljujemo Ivani na intervjuu i što nam je dopustila da ju upoznamo te što je podijelila odlične savjete i želimo joj puno sreće u kuhanju. Svakako vas pozivamo da ostanete pratiti Ivanine recepte za raw slastice i zdrave obroke na Gastronomiji.

Ja sam Maja, mama dječaku i djevojčici. Svakodnevno pratim razne svjetske food blogove u potrazi za najnovijim food trendovima i kreativnim (i provjerenim!) receptima. S višegodišnjim iskustvom u marketingu i istraživanju, poziciju glavne urednice na Gastronomiji prihvatila sam s veseljem u nadi da ću zajednicu iskusnih food blogerica i blogera približiti čitateljima koji traže inspiraciju za kuhanje u isprobanim receptima naših food blogera.