Upoznajte Nevenu Josipović – nevjerojatno talentiranu kuharicu, fotografkinju i vlasnicu bloga Mama Drama. Ono što nam se najviše sviđa na njenom blogu? Njezina beskrajna kreativnost! Svakako osoba koju bi voljeli imati uz sebe ako završimo na pustom otoku s ograničenim pristupom hrani (nikad se ne zna). Dosadno se ne uklapa u njezin rječnik, zavoljet ćete sve njene recepte. A slike? Nevena definitivno zna kako prikazati hranu da izgleda preukusno, ipak je mama dječaku Jakovu i spremna je da sve izazove oko hrane riješi na kreativan način. Posebno nam se sviđa način na koji nam dopušta da ju upoznamo čitajući njene recepte i članke.
U nastavku pročitajte intervju s Nevenom, kako je započela sa pisanjem bloga, što ju inspirira i što je to što joj nikako ne ide od ruke.
Kako je počela Mama Drama? Što vas je navelo da promijenite ime iz Bake Cakes?
Mama Drama je počela sasvim slučajno. Kada sam iz dosade napravila svoj prvi kolač i otkrila da je to ono što me veseli. Uz to sam veliki ljubitelj fotografije, stoga sam htjela pronaći neki svoj kutak gdje bih slastice obilježila fotkom i zapisala si recept.
Moram priznati da za naziv Bake Cakes nisam imala previše inspiracije. Uz slastice počela sam pisati i o majčinstvu, stoga sam htjela da me ljudi prvo zapaze kao mamu, domaćicu, koja će dijeliti svoje trenutke majčinstva, i to je ujedno opis mene.
Kako biste opisali svoj blog novim čitateljima?
Opisala bih ga kao jednu simpatičnu avanturu koja će vas odvesti u svijet slastica, problema i briga majčinstva, lijepih i šaljivih zgoda te mnoštvo ideja.
Iz čega crpite inspiraciju? Poznatih kuhara, mame, neke knjige s receptima?
Moja najveća inspiracija je moja mama. Njezini starinski recepti čuvani generacijama dospjeli su u moje ruke. Njeni savjeti ali i kritike moja su najveća inspiracija.
Koji je vaš najveći neuspjeh u kuhinji? Postoji li nešto određeno što vam nikad ne uspijeva koliko god puta to pokušali napraviti?
Moj najveći neuspjeh u kuhinji bila je bijela pita. I dan danas ne ispadne mi kako bi zapravo trebala. Inače božanstvenog je okusa ali moja je svake godine sve gora. Kore ispadnu katastrofa a krema u tekućem stanju. I onda zamislite kako to izgleda.
Koja je najbolja i najgora stvar u tome da budete food bloger?
Najbolja stvar je što otkrivate svoje granice. Istraživati različita jela, slastice, spajati nespojivo, proširiti svoje znanje, zapravo davati najbolje od sebe. Treba uložiti puno vremena i ljubavi iako to dosta ljudi ne shvaća, ne još. Kao najgoru stvar bih izdvojila ne shvaćanje što znači biti food bloger. Ljudi većinom misle to je lako, samo napišeš recept i staviš sliku. Mislim da je to najgora stvar koju je ponekad teško objasniti.
Kad biste morali birati tri (3) sastojka biste ponijeli na pusti otok sa sobom, koje biste odabrali?
Čokolada, maslac i slatko vrhnje. ☺
Koja su to tri (3) sastojka koja svjesno izbjegavate ili eliminirate čak i kada se u receptu traži da se doda?
Nemam neke određene namirnice koje izbjegavam možda bih izdvojiila želatinu. Općenito ju ne volim pa nekako uvijek tražm alternativu za nju.
Ako biste mogli zabraniti/izbrisati bilo koju vrstu hrane/jela, sa zemlje, što bi to bilo?
Definitivno iznutrice. To je nešto što ne mogu vidjeti a kamoli jesti. Znam da su mišljenja različita, neki uživaju u tome ali da se mene pita to bih odmah zabranila.
Preferirate li neku određenu vrstu kuhinje?
Rekla bih talijansku. Njihove kombinacije tjestenine, u mom slučaju ravioli sa špinatom i ricotta sirom, od slastica imaju neodoljive Amarette i savršenu talijansku kremu od jaja i mlijeka, zaista uživam u njihovoj kuhinji.
Ako biste mogli imati četiri (4) osobe (bilo tko na svijetu) na večeri, tko bi oni bili?
Alain Ducasse, Gordon Ramsay, Gianluca Tomasi i Mate Janković.
Pratite li i ostale food blogere? Koji su vam najdraži?
Naravno. Lijepo je vidjeti toliko šaroliku gastro scenu i toliko mladih ljudi koji uživaju u tome. Od najdražih bi izdvojila meni posebno drag profil Local Milk.
Osim što ste i food blogerica, također ste i mama dječaku Jakovu. Da li često prilagođavate recepte njemu? Koja mu je najdraža hrana?
Da, mama je zaista težak posao ali uživam u njemu maksimalno. Slastice koje većinom radim za blog moj dječak ne jede. Nije ljubitelj slatkoga stoga sam i sretna jer u današnje vrijeme mislim da su djeci slatkiši veoma dostupni, što nije baš za pohvalu.
Zašto ste odlučili započeti pisati blog o hrani i majčinstvu?
Moj početak je bio hrana jer jednostavno uživam u izradi slastica, volim isprobavati zanimljive okuse, spajati nespojivo a opet ostati u tradicionalnom, htjela sam to negdje i zapisati pa je eto nastao moj kutak. Pisati o tome kako je biti mama željela sam zapravo otkriti stvarnu sliku svega. Da je majčinstvo zahtjevno, puno briga ali i veselja, da ima svojih pozitivnih ali i pomalo teških situacija.
Koji je vaš omiljeni recept s vašeg bloga?
Moj omiljeni recept s bloga je starinska pita s jabukama. Za mene je to vječni klasik u kojem uživaju sve generacije. I naravno, podsjeća me na djetinjstvo.
Sami uzgajate voće i povrće. Koliko vam je važna uloga zdravih namirnica u dnevnoj prehrani?
Trudim se što više koristiti namirnice iz vrta, koje su ekološki uzgojene, jer u današnje vrijeme po trgovinama samo nailazim na „umjetno“. To voće i povrće naizgled djeluje predivno i tako ukusno a zapravo je zatrpano raznim pesticidima i ostalim otrovima. Mislim da je svima bitna uloga zdravih namirnica, samo je pitanje da li je svima dostupna. S domaćim namirnicama jela su ukusnija i tko god ima mogućnost nadam se da će iskoristiti svoj mali dio vrta za voće i povrće.
U mojem vrtu možete pronaći mrkvu, ciklu, patliđan, rajčice, peršin, kupus i još puno ostalog povrća, dok s druge strane uzgajam maline, kupine, jagode, aroniju, ribizle, trešnje, kruške, šljive i ove godine biti će prve borovnice.
Svakako preporučamo da probate njen džem od maline i limete.
Zahvaljujemo Neveni na vremenu i želimo joj puno sreće u kuhanju i majčinstvu. Uskoro kreće i njena kolumna na Gastronomiji, pa svakako ostanite pratiti sljedeće kulinarske dogodovštine i kreativne recepte.
Ja sam Maja, mama dječaku i djevojčici. Svakodnevno pratim razne svjetske food blogove u potrazi za najnovijim food trendovima i kreativnim (i provjerenim!) receptima. S višegodišnjim iskustvom u marketingu i istraživanju, poziciju glavne urednice na Gastronomiji prihvatila sam s veseljem u nadi da ću zajednicu iskusnih food blogerica i blogera približiti čitateljima koji traže inspiraciju za kuhanje u isprobanim receptima naših food blogera.