Danas vam predstavljamo našu novu kolumnisticu, mladu Klaru Marčinko koja stoji iza bloga Delicious From my Kitchen.
Klara nas je osvojila svojom jednostavnošću, tradicionalnim slatkim i slanim jelima i receptima koje objavljuje na svom blogu.
U nastavku pročitajte kako je započela njena gastro priča, što nikad ne bi pojela i smiješnu gastro dogodovštinu koju dijeli sa svojom prijateljicom Andreom, također food blogericom @baketasteshare.
Kako je započela tvoja gastro priča?
Moja gastro priča započela je nakon dugog nagovaranja mog dečka da izradim Instagram profil na kojem bi objavljivala fotografije jela koje sam pripremila. Ali i nakon što me nagovorio da izradim profil trebalo mi je mjesec dana da smislim kako će se zvati profil, hoće li ime biti na hrvatskom ili engleskom jeziku, hoće li u profilu biti uključeno moje ime ili će naziv isključivati moje ime.
Kuhanje mi je oduvijek bila strast, prvo jelo koje sam naučila kuhati bila je juha, a moj prvi učitelj bio je moj tata, on bi rijetko ali vrlo spretno primio kuharsku palicu i ja bi se brzo pridružila njegovom kuhanju ne bi li nešto novo naučila. Tek kada mi je tata jednom prilikom rekao da je učenik nadmašio učitelja sam shvatila koliko stvarno uživam u kuhanju.
Kako bi opisala svoj blog Delicious from my kitchen novim čitateljima?
Moj blog je sve osim normalnog i klasičnog bloga. Dok se većina blogera usmjeri na jedan pravac kuhanja, odnosno jednu vrstu hrane, ja sam se baš obrnuto, odlučila pisati o svakodnevnim jelima, o onome što će svakom čitatelju biti blisko i što će svakodnevno moći koristiti kao inspiraciju za jela, za večere sa dragim osobama ili za slavlja.
Moj je blog ono što sam ja, zagriženi tradicionalist sa povremenim izletima u strane kuhinje i kreiranjem nekih novih jela.
Iz čega crpiš inspiraciju za recepte? Poznatih kuhara, neke knjige s receptima?
Uvijek sam puna inspiracije, ponekad se uhvatim u situacijama gdje se ne mogu odlučiti koje bi jelo kuhala ili kolač ispekla pa objavila slike i recepte. A na pitanje od kud crpim tu inspiraciju, na to vam stvarno ne znam odgovoriti.
Pratim poznate kuhare, pratim i online recepte, ali uvijek gledam da ono što ja kuham bude sa mojim potpisom, da bude drugačije i novo.
Koji je tvoj najveći neuspjeh u kuhinji? Da li postoji nešto određeno što ti nikad ne uspijeva koliko god puta to pokušala napraviti?
Ne bi to nazvala najvećim neuspjehom, ipak sam u to vrijeme još bila dijete, ali evo jedne situacije kojoj se smijemo i dan danas kada se prisjetimo. Bilo je to još u osnovnoj školi, kada smo se za tradicionalne dane kruha moja razredna prijateljica Andrea, koja sada vodi blog @baketasteshare, i ja primile posla i ispekle perece prema receptu iz kuharice koju je moja mama čuvala u polici ormara u dnevnom boravku. Kao da je jučer bilo sjećam se svega, mame su nam pripremile naše prve pregače, Andrea je donijela kalup za izrezivanje pereca, a ja sam imala kuharicu, vagu i sastojke. Ni dan danas ne znam zašto nam ti pereci „nisu ispali“, ali sumnjam na naše upitno poznavanje mjernih jedinica.
Mislim da nas je zeznula pretvorba grama u dekagrame ili obrnuto, ali da skratim priču, ti su pereci bili toliko tvrdi da bi netko komotno mogao slomiti zub na njih. Da bi stvar bila još bolja, Andreu je njena mama uspjela odgovoriti od nauma da te perece stavi u svoju košaricu koju će ponjeti na dane kruha, ali mene moja mama nije, tako da sam ja ponosno prezentirala naših ruku djelo – perece, kamene ubojice. ☺
A što se tiče jela koji mi konstantno ne uspijevaju … takvih nemam, definitivno sam tip osobe koja će nakon jednog neuspjelog pokušaja odustati od tog recepta, ne želim svoje vrijeme i sastojke trošiti na nešto što će mi na kraju pružiti razočaranje.
Koja je najbolja i najgora stvar biti food bloger?
Najbolja stvar je da svoje ideje i recepte mogu podijeliti sa drugima i obogatiti nečije jelovnike, a najgora je to što moj profil prate i moji prijatelji, pa mi svakodnevno šalju poruke kako bi i oni da njima radim slastice s bloga, ili kada dođu kod mene očekuju brdo klope sa bloga. ☺
Šalim se, stvarno uživam u kuhanju i svi koji me znaju, znaju i to da kod mene ne može posjet proći bez neke klope ili slastice. Jednostavno mi je to više od uživanja, tako da nema loše stvari kod bloganja.
Kad bi morala birati tri (3) sastojka koja bi ponijela na pusti otok sa sobom, koje bi odabrala?
Uh ovo je stvarno teško pitanje, prva bi bila sol, sve mora biti dovoljno slano, ne volim bljutavo.
Drugi sastojak bi bila kava, htjela ja to ili ne htjela samo vikendom nisam ovisna o kavi, poslovne obaveze i dnevno preživljavanje nemoguće mi je bez dvije šalice kave.
A kad smo kod trećeg sastojka, on ne bi bio sastojak, bila bi to krema za sunčanje, da ne „izgorim“ dok na plaži pijuckam kavu i uživam bez briga. ☺
Koja su to tri (3) sastojka koja svjesno izbjegavaš ili eliminiraš čak i kada se u receptu traži da se doda?
Stvarno nisam tip osobe koja bježi od nekih namirnica, volim sve probati, volim sve kombinirati, jedino što znam i priznajem da mi je skidanje količine šećera u kolačima olimpijska disciplina u kojoj rasturam. Ne volim preslatke kolače.
Inače sam napola Slavonka, a Slavonci su poznati po slanim delicijama, kulenima, špeku, čvarcima, pa tako da mi je sol uvijek ispred šećera. Ne volim onda te slatke stvari koje radim napraviti preslatkima.
Ako bi mogla zabraniti/izbrisati bilo koju vrstu hrane/jela, sa zemlje, što bi to bilo?
Kada sam pročitala ovo pitanje odmah sam znala odgovor. Zabranila bi one žive crve i životinjice koje jedu u Kini, to mi je stvarno tabu do krajnjih granica.
Preferiraš li neku određenu vrstu kuhinje?
Kao što sam već rekla, tradicionalist sam, volim hrvatska tradicionalna jela. Isto tako volim i pronalazim se u talijanskoj kuhinji, ali općenito znam da ću probati sve što mi se na prvu svidi, bez obzira od kud potjecalo i kakve procedure zahtijevalo.
Ako bi mogla imati četiri (4) osobe (bilo tko na svijetu) na večeri, tko bi oni bili?
Možda ovo zvuči kao klišej, ali najviše se potrudim kad kuham za one koje volim, tako da bi te četiri osobe bile sigurno iz kruga najuže obitelji.
Pratiš li i ostale food blogere? Koji su ti najdraži?
Naravno da pratim, ali izdvojiti stvarno ne mogu nikoga, svaki je food bloger poseban na svoj način, uvijek volim isprobati njihove recepte. Ali moram i priznati da su me neki od njih čak više privukli svojom osobnošću jer su u svoje Instagram profile unijeli dio svog svakodnevnog života, situacije sa partnerima, djecom ili ljubimcima pa su mi i iz tog razloga dodatno interesantniji.
Koji je tvoj omiljeni recept s vašeg bloga?
Ovo pitanje je jako teško, to je kao da majku pitate koje joj je dijete draže. Možda bi izdvojila čobanac, on je tradicionalno jelo mog slavonskog dijela obitelji i on me uvijek prisjeti djetinjstva i ljetnih izleta kod bake i djeda.
Zahvaljujemo Klari na vremenu i svakako ostanite pratiti njezine gastro priče na Gastronomija.hr, a u međuvremenu savjetujemo da posjetite njezin blog, Instagram profil i Facebook stranicu za dodatnu inspiraciju i recepte.
Ja sam Maja, mama dječaku i djevojčici. Svakodnevno pratim razne svjetske food blogove u potrazi za najnovijim food trendovima i kreativnim (i provjerenim!) receptima. S višegodišnjim iskustvom u marketingu i istraživanju, poziciju glavne urednice na Gastronomiji prihvatila sam s veseljem u nadi da ću zajednicu iskusnih food blogerica i blogera približiti čitateljima koji traže inspiraciju za kuhanje u isprobanim receptima naših food blogera.