Upoznajte našu novu kolumnisticu Antoanetu Štefec, mladu studenticu arhitekture koja između predavanja i učenja priprema fantastične slastice koje dijeli na svojoj Instagram stranici @Šećerneta.
Kako je odlučila krenuti u gastro vode i koji su joj planovi za budućnost pročitajte u nastavku!
Recite nam malo nešto o svojoj Instagram stranici @Šećerneta. Kako ste se odlučili podijeliti svoje recepte na Instagramu?
Šećerneta je moj alterego koji do izražaja dolazi u slobodno vrijeme kada imam manje obaveza na fakultetu. Uživam u izradi slastica, a kako volim fotografiju počela sam i fotografirati svoje izvedbe. Na nagovor prijateljica otvorila sam slatki Instagram profil gdje od kraja studenog prošle godine objavljujem svoje fotografije i recepte.
Nemate još svoj blog, planirate li ga u budućnosti imati?
U budućnosti možda, ali trenutno uz obaveze na fakultetu ne. Kao studentici arhitekture važan mi je i dizajn te svaki detalj na blogu, a mislim da trenutno nemam vremena posvetiti se tomu na razini na kakvoj bi htjela da blog bude tako da zasad ostajem samo na Instagramu.
Iz čega crpite inspiraciju? Poznatih kuhara, mame, neke knjige s receptima?
Inspiraciju crpim posvuda, a najčešće iz maminih ručno ispisanih kuharica, sa Instagram profila domaćih i stranih food blogera i sa Pinteresta, ali često inspiracija dođe i iz hladnjaka ili kuhinjskih ormarića gdje se nađe neki sastojak koji bude glavna inspiracija za neku slasticu.
Koji je vaš najveći neuspjeh u kuhinji? Postoji li nešto određeno što vam nikad ne uspijeva koliko god puta to pokušali napraviti?
Ono što pamtim kao najveći neuspjeh je moja rođendanska torta za 20. rođendan. Takvu tortu radila sam puno puta i bila sam sigurna da mi je u malom prstu. Koristila sam drugačiji kakao intenzivnije smeđe boje i upravo je on bio krivac za taj neuspjeh. Za taj biskvit sam znala točno koliko mu treba da se ispeče, kakve boje mora biti i kada je kuća zamirisala po biskvitu, po boji sam procijenila da je gotov i bez provjere čačkalicom izvadila ga iz pećnice…
Stavila sam da se ohladi u kalupu, a kada sam ga krenula rezati na pola shvatila sam da je ne pečen i nažalost morala sam ga baciti u smeće.
Što mislite koja je najbolja i najgora stvar u tome da budete food bloger?
Najbolja stvar su definitivno pohvale koje dobijete ispod svake objave i to što možete podijeliti neke odlične recepte s drugima, a kako sam u ovome tek nešto manje od dva mjeseca nisam se do sada susrela s nečime što bih mogla navesti kao najgore. Osim možda to što sada moja mlađa braća svaki vikend hoće nešto novo slatko s izgovorom: “Treba ti nova slika za Instagram!”
Ono što meni najteže pada je pisanje recepata. Dosta stvari radim prema usmenoj predaji svoje mame kojoj su glavne mjere “otprilike” i “od oka” pa kad me netko traži recept za takve stvari teško mi je napisati ga.
Kad biste morali birati tri (3) sastojka biste ponijeli na pusti otok sa sobom, koje biste odabrali?
Čokolada, čokolada i čokolada.
Koja su to tri (3) sastojka koju svjesno izbjegavate ili eliminirate čak i kada se u receptu traži da se doda?
Marcipan, ocat (koji moje tijelo nikako ne podnosi) i senf.
Ako biste mogli zabraniti/izbrisati bilo koju vrstu hrane/jela, sa zemlje, što bi to bilo?
Ne bih ništa zabranila, svatko uživa u onome što voli.
Preferirate li neku određenu vrstu kuhinje?
Jednako uživam i u slavonskoj, mediteranskoj, meksičkoj i azijskoj kuhinji.
Ako biste mogli imati četiri (4) osobe (bilo tko na svijetu) na večeri, tko bi oni bili?
Gordon Ramsay (jer sam nedavno pogledala zadnju sezonu njegovog showa Hell’s kitchen i zanima me bi li mogla preživjeti njegovu brutalnu iskrenost) i tri moja najdraža “Ramsaya”, a to su moja sestra i dva brata koji su uvijek brutalno iskreni oko mojeg kuhanja pa nemaju problema pohvaliti ako je nešto ukusno, ali ni reći da je nešto loše.
Pratite li i ostale food blogere? Koji su vam najdraži?
Pratim i ostale food blogere kako domaće tako i strane. Puno ih je koje bih mogla istaknuti, ali lokalpatriotski i generacijski izdvojila bih studenticu farmacija Klaru Pavić (@pavicklara).
Koji je vaš omiljeni recept koji ste podijelili na Instagramu?
Omiljeni recept koji sam podijelila na Instagramu je recept za jaffa tortu koja je nastala kao kombinacija mojih ideja i više različitih recepata.
Zahvaljujemo Antoaneti na izdvojenom vremenu, a vi svakako pratite njene slastice na njenom Instagram profilu i na Gastronomija.hr.
Ja sam Maja, mama dječaku i djevojčici. Svakodnevno pratim razne svjetske food blogove u potrazi za najnovijim food trendovima i kreativnim (i provjerenim!) receptima. S višegodišnjim iskustvom u marketingu i istraživanju, poziciju glavne urednice na Gastronomiji prihvatila sam s veseljem u nadi da ću zajednicu iskusnih food blogerica i blogera približiti čitateljima koji traže inspiraciju za kuhanje u isprobanim receptima naših food blogera.