Ponekad za fina jela ne treba puno iskustva i vremena. Takve su i čuvene hrenovke u tijestu. One su idealne kako za doručak tako i u zakusci uz pivo. Želite li pripremiti ovaj jednostavan i brz zalogaj potrebno je mlijeko, šećer i kvasac dobro izmiješati pa pustiti na toplom da se kvasac digne.
Maslac protisnite s brašnom, dodajte kvasac, jaje, žumanjak i sir te zamijesite malo čvršće tijesto. Bude li tijesto prečvrsto, dodajte mu malo mlijeka. Tijesto oblikujte u kuglu, pokrijte ga i ostavite na hladnom mjestu nekoliko sati. Razvaljajte ga na debljinu prsta pa filajte četvrtinom kuhane hrenovke. Tijesto preklopite i krajeve slijepite.
Tijesto odozgo razrežite nožem na nekoliko mjesta, premažite žumanjkom, složite u namašćen i pobrašnjen pleh i pecite u pećnici na temperaturi cca 180° C dok tijesto ne bude zlatnožute boje.
Sastojci:
- 1/2 kg brašna
- 250g maslaca
- 30g kvasca
- 50ml mlijeka
- 1 kocka šećera
- 1 cijelo jaje
- 1 žumanjak
- 200g sira “Gouda”
- 12 hrenovki
Autor: D.K. Foto: Timolina/Shutterstock