Ako želite pripremiti pravu poslasticu za vaše ukućane i goste, gulaš od fazana je pravi izbor. Upravo ćete ovim gulašom pokazati svoje prave kulinarske vještine. Meso fazana se smatra cijenjenim i najukusnijim mesom divljači, no potrebno ga je pripremiti na pravi način.
Pošto se radi o nježnoj ptici, preporučuje se da se priprema na isti način kao i jarebica ili prepelica. Meso nema jak miris pa ga nije potrebno dugo pacati. Dovoljno ga je 24 sata prije pripreme ostaviti da odstoji sa začinima po želji. Neki čak smatraju da mariniranje nije potrebno jer će se tako izgubiti njegov prepoznatljiv miris i okus. Mi smo se ipak odlučili za lagani, kratki pac.
Kod mariniranja mesa ne treba pretjerivati. Dodajte sol i papar, lovor i ružmarin te dobro istrljajte meso, poklopite i čuvajte u hladnjaku do upotrebe. Nekoliko sati prije pripreme izvadite iz hladnjaka kako bi meso postiglo sobnu temperaturu.
Recept za gulaš od fazana
Sastojci za gulaš
- fazan
- 70 g mrkve
- 40 g češnjaka
- 170 g luka
- 40 g pasirane rajčice
- 1,5 dl bijelog vina
- 1,5 dl ulja
- 17 g brašna
- malo papra i soli
- ružmarin
Priprema gulaša
Nakon što je meso fazana odstajalo u marinadi 24 sata, dobro ga osušite i izrežite na sitne kockice. Zagrijte ulje i stavite ga peći.
Kada se meso dobro zapeklo, izvadite ga i odložite sa strane, a na ulje na kojem se pekao fazan dodajte sitno narezan luk, češnjak i mrkvu.
Važno je da stalno miješate kako se povrće ne bi primilo za posudu, a kada primijetite da se povrće počelo sušiti dodajte papra, rajčice, brašna i malo ružmarina.
Nastavite miješati i vratite meso te dolijte vode tako da pokrije meso.
Nakon što zavrije dodajte malo vina i nastavite pirjati na laganoj vatri sve dok meso ne omekša.
Od fazana možete, osim gulaša, pripremiti i juhu, možete ga peći u pećnici ili na tavi, napraviti saft, roladu ili ga puniti.
Pun pogodak uz bilo koje jelo od divljači bit će knedle od kruha. No, gulaš od fazana možete poslužiti i uz bilo koji drugi prilog po želji kao što su njoki od krumpira ili njoki bez krumpira, tjestenina ili krumpir, a posebno će dobro prijati serviran uz umak od šampinjona.
Foto: RitaE/Pixabay
Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki, bez šećera, jaja i mliječnih proizvoda. Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.