Za kuhanje ovog ukusnog jela zajedno sa čišćenjem ribe i kozica bit će vam potrebno oko sat i pol. Zajedno ćete propirjati rajčicu, paprike, luk i tikvice i zatim ih izmiksati mikserom. Poslužit ćete to sa grgečem kuhanim na pari i kozicama. Za početak je potrebno očistiti kozice. Izvadite ih iz ljuštura, a glave i repove možete baciti. Razrežite ih po stražnjoj strani. Filete grgeča razrežite na kockice koje možete pojesti u jednom, dva zalogaja.
Na vruću tavu izlijte malo ulja i popržite nasjeckani luk i papriku. Nakon nekoliko minuta pirjanja dodajte i rajčicu, češnjak i tikvice. Možete dodati još neko povrće koje vam se čini zanimljivim za ovu kombinaciju, npr. nasjeckajte mladi luk na kolutiće ako vam odgovara nešto jači okus. Pirjajte nekoliko minuta i povremeno promiješajte. Zatim smanjite plamen, neka bude srednje jakosti, dodajte začine koji vam odogovaraju. Sol, papar, malo Vegete, ružmarin, prstohvat crvene paprike…20 minuta kuhanja uz povremeno miješanje i sve je spremno.
Sada možete započeti pripremu kozica. U širokoj plosnatoj tavi zagrijte nešto ulja i ravnomjerno popržite kozice sa svih strana. Bit će im potrebno oko 3-4 minute. Sol i papar dodajte kada je već skoro gotovo i oni su sasvim dovoljni začini za kozice jer želimo osjetiti čistoću njihova okusa. Pazite li na kalorije položite ih na papirnati ubrus kako bi se upila sva suvišna masnoća.
Vrijeme je za pripremu grgeča. Filete koju ste unaprijed pripremili sada postavite u posudu za kuhanje na pari i kuhajte 5 minuta. Sol i papar bit će također sasvim dovoljni kao začini. Miješano povrće koje ste kuhali prvo sada možete izmiksai u gustu pastu i poslužiti sa ribom i prženim kozicama. Aranžirajte kako želite. Po vrhu možete posipati i malo peršina ili kapnuti još nekoliko kapi maslinova ulja preko ribe. Želimo vam dobar tek!
Sastojci:
za 4 osobe
- 12 kozica
- 600 g fileta grgeča
- 50 ml maslinova ulja
- 1 tikvica srednje veličine
- 1 luk
- polovica crvene i polovica zelene paprike
- rajčica kojoj ste odstranili sjemeneke i kožu
- češnjak
- 200 ml riblje juhe
- začini po izboru
Autor: L.K.