• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Glavna jela / Grgeč, poznata riba Europe i Azije
Grgeč, Foto: Keith Publicover/Shutterstock

Grgeč, poznata riba Europe i Azije

Objavljeno: 14.11.2012. Autor: Lana Kovačić

Grgeč (lat. Perca fluviatilis) jedna je od najljepših slatkovodnih riba i najagresivnijih predatora. Poznat je i pod nazivima ostriž, kostriješ i bandar. Ima maslinastozelena leđa sa 6 do 8 tamnih poprečnih pruga. Bokovi su mu svijetliji, a trbuh žut ili zelen.

Grgeč, Foto: Keith Publicover/Shutterstock

Dok je mlad, kreće se u velikim jatima, kružeći oko malih riba i zaletavajući se u njih, zbog čega stotine ribica iskače na površinu pokušavajući pobjeći. Grgeč nije osobiti plivač i zato lovi iz zasjede.

Čim opazi plijen, zaustavi se, naroguši peraje i napada. Tijelo mu je relativno visoko. Na leđnoj strani su dvije odvojene leđne peraje s mnogo zrakastih bodlji. Na kraju prve leđne peraje nalazi se tamna točka.

Trbušna, repna i kaudalne peraje obično imaju crvenkastu nijansu. Pokriven je sitnim gustim ljuskama koje čvrsto prijanjaju uz tijelo. Naraste do maksimalne dužine oko 50 cm. Može doživjeti do 22 godine.

Grgeč je vrlo raširena europska i azijska riba. Raširen je gotovo cijelim umjerenim pojasom duž Europe, osim Španjolske, Italije i Grčke. Ova vrsta je prisutna diljem Sjeverne Amerike te u Sibiru do rijeke Kolime.

Bio je unesen u nekoliko zemalja radi sportskog ribolova, gdje je postao izvorom različitih ekoloških problema. U Hrvatskoj naseljava vode dunavskog slijeva. U Savi, Kupi, Uni, Dravi i njihovim pritocima vrlo su često zastupljene brojne populacije grgeča.

Mrijesti se u rano proljeće kada je temperatura vode oko 8 stupnjeva. Ženka odlaže i do 300.000 jaja skupljenih u ljepljive vrpce na podvodnim granama, korijenju i kamenju. Hrane se kišnim glistama i sitnim ribama.

Što se tiče lovljenja ove ribe, dosta ga je lako uloviti zbog njegove agresivnosti. Jezera šljunčara idealna su za početnike. Brodet od grgeča najpoznatiji je način spravljana jela od ove zanimljive ribe.

Autor: S.Š.

Kategorija: Glavna jela

Želite se zasladiti?

Kuglof od lješnjaka u novom ruhu

Danas imam za vas ukusan i sočan kolač s lješnjacima u sasvim novom ruhu, stari okusi pretočeni u nešto novo i to vrlo privlačno, nadam se da se slažete sa mnom? Recept za kuglof od lješnjaka Sastojci potrebni za …

Jogurt, namirnica bogata proteinima

Jogurt je mliječni proizvod koji se dobiva prirodnim putem, pasterizacijom mlijeka u kojoj mliječni šećer prelazi u mliječnu kiselinu. Danas se ovaj kemijski proces najviše koristi u prehrambenoj industriji koja je …

barbara kolac

Super brzi kolač

Izuzetno jednostavan i sočan kolač koji će se, ako ga samo jednom iskušate, zbog brzine pripreme vrlo često naći na vašem stolu. Što čekate, počastite svoja nepca ovim ukusnim, brzim receptom. Jaja miksajte sa šećerom …

Prethodna objava: « Pržena grdobina na tanjuru
Sljedeća objava: Prepelica, delikatesa raznih kuhinja »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.