• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Glavna jela / Grgeč, poznata riba Europe i Azije
Grgeč, Foto: Keith Publicover/Shutterstock

Grgeč, poznata riba Europe i Azije

Objavljeno: 14.11.2012. Autor: Lana Kovačić

Grgeč (lat. Perca fluviatilis) jedna je od najljepših slatkovodnih riba i najagresivnijih predatora. Poznat je i pod nazivima ostriž, kostriješ i bandar. Ima maslinastozelena leđa sa 6 do 8 tamnih poprečnih pruga. Bokovi su mu svijetliji, a trbuh žut ili zelen.

Grgeč, Foto: Keith Publicover/Shutterstock

Dok je mlad, kreće se u velikim jatima, kružeći oko malih riba i zaletavajući se u njih, zbog čega stotine ribica iskače na površinu pokušavajući pobjeći. Grgeč nije osobiti plivač i zato lovi iz zasjede.

Čim opazi plijen, zaustavi se, naroguši peraje i napada. Tijelo mu je relativno visoko. Na leđnoj strani su dvije odvojene leđne peraje s mnogo zrakastih bodlji. Na kraju prve leđne peraje nalazi se tamna točka.

Trbušna, repna i kaudalne peraje obično imaju crvenkastu nijansu. Pokriven je sitnim gustim ljuskama koje čvrsto prijanjaju uz tijelo. Naraste do maksimalne dužine oko 50 cm. Može doživjeti do 22 godine.

Grgeč je vrlo raširena europska i azijska riba. Raširen je gotovo cijelim umjerenim pojasom duž Europe, osim Španjolske, Italije i Grčke. Ova vrsta je prisutna diljem Sjeverne Amerike te u Sibiru do rijeke Kolime.

Bio je unesen u nekoliko zemalja radi sportskog ribolova, gdje je postao izvorom različitih ekoloških problema. U Hrvatskoj naseljava vode dunavskog slijeva. U Savi, Kupi, Uni, Dravi i njihovim pritocima vrlo su često zastupljene brojne populacije grgeča.

Mrijesti se u rano proljeće kada je temperatura vode oko 8 stupnjeva. Ženka odlaže i do 300.000 jaja skupljenih u ljepljive vrpce na podvodnim granama, korijenju i kamenju. Hrane se kišnim glistama i sitnim ribama.

Što se tiče lovljenja ove ribe, dosta ga je lako uloviti zbog njegove agresivnosti. Jezera šljunčara idealna su za početnike. Brodet od grgeča najpoznatiji je način spravljana jela od ove zanimljive ribe.

Autor: S.Š.

Kategorija: Glavna jela

Želite se zasladiti?

torta od oraha

Torta od oraha

Volite li slatko? Pitanje je suvišno jer malo je onih koji mogui izdržati bez barem malo slatke čarolije koja slijedi nakon što ste pojeli nešto slano. Nakon što ste odlučili organizirati druženje s prijateljima, …

knedle sa šljivama

Knedle od šljiva

Knedle od šljiva su zasigurno ukusan desert koji vam je znala poslužiti i vaša baka i bude lijepa sjećanja. Ako ih do sada nikada niste radili donosimo recept u koji ćete se zaljubiti i nećete ga se moći zasititi. Knedle …

Kruške u crnom vinu

Kruške su voće koje nas uvijek podsjete na jesen. Postoje razni recepti u kojima se koristi kruška, a najčešće ju nalazimo u receptima za slatka jela. U ovom ćemo vam receptu ponuditi možda malo čudnu kombinaciju crnog …

Prethodna objava: « Pržena grdobina na tanjuru
Sljedeća objava: Prepelica, delikatesa raznih kuhinja »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.