• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Grah varivo
Grah varivo, Foto: Karl Allgaeuer/Shutterstock

Grah varivo

Objavljeno: 29.02.2012. Autor: Sanja Štetić

Koliko ste puta imali priliku tijekom svog odrastanja čuti kako treba jesti varivo, jer je zdravo i daje snagu? Vjerojatno više puta, budući da se velik broj roditelja praktički uvijek oslanjao na činjenicu kako je dobro jesti sa žlicom, bila to klasična juha ili neko od variva.

Grah varivo, Foto: Karl Allgaeuer/Shutterstock

Malo veći gurmani reći će vam kako ih nikad nije trebalo previše uvjeravat u istinost onog što su drugi govorili. Za njih je varivo još jedno vrhunski spremljeno jelo. Među te raznovrsne recepte možemo ubrojiti i čuveno jelo poznatije kao grah varivo. Koliko je dobro svjedoči činjenica da se u njemu nalazi grah, isto tako okarakteriziran kao jako zdrava namirnica.

Grah je sjeme biljke Phaeolus vulgaris iz porodice mahunarki, bogat bjelančevinama koje su fiziološki nepotpune, što znači da im nedostaju aminokiseline koje su neophodne za ljudski organizma. U domaćoj kuhinji grah se uglavnom konzumira u obliku juhe, s tim da se juha kuha sa sušenim mesom ili povrćem.

Tu možemo ubrojiti i grah varivo, pa ako ga želite spremiti možemo vam savjetovati kako ga napraviti.

Grah varivo:

  • 600 g bijelog graham
  • 50 g korijena peršina
  • 80 g mrkve
  • 200 g suhe janjetine
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 1 glavica luka
  • 15 g brašna
  • 1 lovorov list
  • svinjska mast
  • 1 režanj češnjaka
  • malo papra

Uzmemo korijen peršina, mrkvu i luk te sve dobro očistimo, s tim da luk naribamo, korijen prerežemo, mrkvu nasjeckamo na kolutiće, a češnjak nagnječimo. U lonac s ugrijanom vodom dodamo sušenu janjetinu, papr, češnjak, mrkvu, peršin i grah te sve kuhamo na laganoj vatri. Nakon jednog sata kuhanja izvadimo peršin, lovorov list i papar u zrnu te češnjak.

Za to vrijeme u tavu na zagrijanu svinjsku mast stavimo luk i pržimo ga neko vrijeme. Nakon 5 minuta dodamo brašno i pržimo par minuta. Dobivenu zapršku prelijemo u lonac, dobro izmiješamo i pričekamo da zavri, nakon čega možemo poslužiti.

Kategorija: Nekategorizirano

Želite se zasladiti?

banana split

Banana split

Banana split jedna je od onih slastica koje svi pokušaju napraviti čim za nju saznaju. Vrlo je jednostavan desert, gotov u trenu, lijepo izgleda i imate osjećaj da ste pojeli i voćku, a ne samo sladoled. Može se raditi …

Torta od jabuka

Jabuka je kao voćka izuzetno zdrava i prije svega korisna za naš organizam. Iako ne liječi niti jednu bolest, opće je poznato kako doprinosi boljoj zaštiti našeg organizma, odnosno doprinosi boljem imunitetu. Smatra se …

Orange curd bez jaja

Orange curd bez jaja

CURD je voćna krema porijeklom iz Engleske, a vrlo je slična marmeladi od citrusa. U tradicionalnom receptu sastoji se od svježe iscjeđenog soka nekog citrusnog voća (najčešće je to limun), naribane korice istog voća, …

Prethodna objava: «punjeni lungić Punjeni lungić
Sljedeća objava: Varivo od poriluka »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.