• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Prehrana / Začini / Gorušica
gorušica začin

Gorušica

Objavljeno: 17.06.2019. Autor: Lana Kovačić

Gorušica je biljka čije se sjemenje koristi kao samostalan začin ili u pripremi senfa. Mljevenjem sjemenki koje se kasnije miješaju s vodom, octom i drugim začinima dobiva se senf. Prvi pisani zapisi o gorušici potječu oko 3000. godine prije Krista, a opisana je i u nekim dijelovima Biblije. Gorušicu su kao začin koristili još stari Grci i Rimljani.

Riječ je o jednogodišnjoj zeljastoj biljci iz porodice krstašica, koja je porijeklom s područja Sredozemlja, a danas se uzgaja gotovo svugdje po svijetu. Stabljika gorušice može biti visoka do 120 cm, a na njoj se nalaze sitni žuti cvjetovi. Biljka cvjeta od lipnja do srpnja.

Najpoznatije vrste gorušice su bijela gorušica (Sinapis alba L.), crna gorušica (Brassica nigra L.) i smeđa gorušica (Brassica juncea). U Sjevernoj Africi i na Bliskom istoku te na Mediteranu uzgaja se blaga bijela gorušica, dok se crna i smeđa/indijska gorušica uzgajaju u Ujedinjenom Kraljevstvu, SAD-u i Južnoj Americi.

S obzirom na to da je gorušica otporna na niske temperature, uzgoj je moguć i u mjestima koja se nalaze na većoj nadmorskoj visini. Voli bogato i propusno tlo te sunčane položaje, a sjeme ove biljke, osim u prehrambenoj industriji, koristi se i za liječenje raznih reumatskih bolesti.

Energetska i nutritivna vrijednost gorušice

Sjeme gorušice je niskokaloričan začin i 100 g sadrži samo 31 kcal. U 100 g sjemenki gorušice nalazi se 25 g bjelančevina, 35 g ugljikohidrata i 29 g masti.

Dobar su izvor kalcija, cinka, željeza, magnezija, mangana, dijetalnih vlakana i niacina, te odličan izvor omega-3 masnih kiselina i selena.

Priprema jela s gorušicom

Gorušica se u prehrambenoj industriji uglavnom upotrebljava za pripremu senfa. Postoje mnogi recepti u kojima je senf neizostavan začin – koristi se za pripremu dresinga za salatu, često se meso prije pečenja premazuje njime, a dodajemo ga i u razne umake.

Senf se priprema tako da se sjemenke potapaju u grožđani sok, mošt, vino, ocat ili vodu. Melju se u finu kašu, a kod pripreme se mora paziti na temperaturu jer bi se pri visokim temperaturama mogla izgubiti eterična ulja iz sjemenki.

Postoje nekoliko vrsta senfa, a dva osnovna tipa su jaki i blagi senf. Jaki senf se radi sa sjemenkama kojima se odstranjuje ljuska, a jačina ovisi i o količini sjemena crne gorušice. Blagi senfovi se proizvode od neoguljenih sjemenki, a najpoznatiji su bordeaux i beaujolais.

Osim za pripremu senfa, sjemenke gorušice mogu se i samostalno koristiti kao začin. Sjemenke crne gorušice prije uporabe se obično malo poprže i jelima se dodaju tek pred kraj, kako bi se sačuvao njihov okus i razvila aroma po orahu.

Gorušica u zrnu koristi se u pripremi raznih umaka i marinada, ali i u pripremi zimnice, dok se gorušica u prahu dodaje mesnim jelima i umacima za roštilja, a izvrsno se slaže i s većinom korjenastog povrća. Dobro se slaže i s jabučnim octom, voćem, curryjem, čilijem, kurkumom i kuminom.

U američkoj kuhinji gorušica se dodaje jelima od kelja, kupusa, ribe i mesa, a u indijskoj je kuhinji dosta zastupljena crna gorušica. Mnoga indijska jela pripremaju se na ulju crne gorušice, koje svojom pikantnošću pridonosi karakterističnom okusu jela te kuhinje.

Osim sjemenki gorušice, u kulinarstvu se mogu koristiti i listovi ove biljke. Mladi listovi bijele i crne gorušice imaju oštar okus, a mogu se jesti sirovi ili kuhani. Nasjeckane listove gorušice možemo koristiti za dekoriranje jela od rajčice, krumpira ili korjenastog povrća, a u Vijetnamu u njih zamataju punjenja za račiće i svinjetinu.

Čuvanje gorušice

Sjemenke gorušice najbolje je kupovati u specijaliziranim prodavaonicama začina. Možemo birati između gorušice u zrnu ili u prahu, a začin se čuva u dobro zatvorenim posudama na tamnom, hladnom i suhom mjestu.

Ljekovita svojstva gorušice

Sjemenke gorušice sadrže velike količine glukozinolata, tvari za koje su istraživanja pokazala da su učinkovite u sprječavanju rasta tumorskih stanica, osobito onih u probavnom sustavu.

Zahvaljujući visokom sadržaju magnezija i selena, gorušica pomaže u sprječavanju jakih napadaja astme, preventivno djeluje kod razvoja tumora, snižava krvni tlak, ublažava simptome reumatičnog artritisa i sprječava napadaje migrene te srčani infarkt kod osoba koje boluju od šećerne bolesti ili od ateroskleroze.

Gorušica također potiče probavu i olakšava probavljanje vrlo teške hrane pa ju je svakako dobro koristiti u prehrani.

Foto: Enotovyj/Pixabay

Kategorija: Začini

Želite se zasladiti?

vanilin kiflice

Vanilin kiflice s orasima koje se tope u ustima

Vjerojatno ste još kao djeca razmišljali kako ćete jednog dana poput svoje mame i bake stajati u kuhinji s nekoliko recepata i pripremati neke od ukusnijih kolača. Za sve one koji su o tome razmišljali dan je došao i sad …

kruske s vocem

Kruške punjene suhim voćem

Kruška je slatko voće mekane i lagano zrnato teksture, bogata sokom. Dobar je izvor dijetalnih vlakana te antioksidanata što je svrstava u skupinu idealnih namirnica za jačanje imunološkog sustava. Kuhane kruške izvrsno …

Pečene punjene jabuke

Pečene jabuke punjene orasima i lješnjacima

Jabuku s punim pravom nazivamo – kraljicom voća. Mjesto je našla i u brojnim desertima, a ja vam donosim jednostavan i brz recept u kojem jabuka ostaje gotovo cijela, a unutar sebe skriva punjenje od orašastih …

Prethodna objava: «torta od ananasa Lagana i osvježavajuća torta od ananasa
Sljedeća objava: Komorač komorač začin»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.