Oni su pretjerani, preslatki i ovdje! Freakshakes – australski “izum” koji je preplavio Instagram. Za one koji još ne znaju, radi se o milkshake-u s hrpom šlaga, kolačem (ili nekom drugom vrstom deserta) na vrhu, preliven umakom/preljevom i prepun “posutih” slatkiša s jednim ciljem – da se dobije monstruozna kombinacija pića i deserta.
Iako je činjenica da je jedan restoran u Yorkshire-u napravio Freakshake kombinacijom svinjetine i sira (trenutno nešto što ne bismo probali), sve nam je jasnije da je ova revolucija klasičnog milkshake-a dosegla svoj vrhunac.
Većina slijedi sličan izvorni recept kafića Pâtissez koji se nalazi u Canberri – popularne šalice/staklene napune se milkshake-om i nagomilaju svakakvim slatkišima koji će izgledati jednako dobro i ukusno, no prvi “griz” čini se da ima fotoaparat jer Freakshake-manija ne jenjava. “Trenutni Freakshake trend je jasan primjer kako društvene mreže utječu na društvo općenito i razvoj pop kulture kada je u pitanju hrana” kaže Olivia Edwards, viša analitičarka agencije za prehrambenu industriju. Ona kaže da je Instagram “popularna platforma koja u zadnje vrijeme diktira trendove jer prva stvar koju će većina učiniti jest objaviti sliku hrane koja dobro izgleda na Instagramu.”
Znamo to, uvjerili smo se u to, i sami radimo to!
Tako je i za samu popularnost ovog milkshake Frankenstaina također zaslužan Instagram. Poslovođa caffe bar-a Blue Dogs Kitchen u Cheltenham-u, Marion Corden kaže kako su Freakshakes odlučili “izbaciti” u prodaju prije samo nekoliko mjeseci i kupci su “poludjeli” za njim. “Vrlo je rijetko da napravimo Freakshake koji neće završiti na Instagramu”.
Maria Michaelides, vlasnica Molly Bakes kafića u Dalstonu, istočnom Londonu također je vidjela napitak na Instagramu i odlučila ga dodati na svoj menu. “Vidjela sam ga na Instagramu prošlog ljeta”, kaže Molly. “Htjela sam ga probati, ali mi je Australija predaleko, pa sam odlučila napraviti svoj. Nakon toga sam pomislila da bih ga mogla i prodavati”. Počela je sa slanom karamelom kojoj je dodala mini marshmallows i kukuruzne pahuljice.
Vedia Glover, iz Lilli Oliver Cake Boutique u Manchesteru, već je radila Freakcakes, tako da je “veliki i odvažni užitak” Freakshake trend privukao i nju. No dala im je i novi spin: “Nekolicina kupaca zatražila je freakshake s kavom, pa mi je na pamet palo da napravim Freakaccino. – U Freakshake smo samo dodali klasičan espresso.”
https://www.instagram.com/p/BIgDbHcA9HF/?utm_source=ig_web_button_share_sheet
Najpopularniji je onaj s maslacem od kikirikija. Za standardni freakshake, kafići počinju s mješavinom sladoleda, ukrašenim rubom staklenke, možda s čokoladnim ganache-om ili marshmallow-om, dodaje se dvostruka pjena ili šlag (“oko 5 cm”, kaže Corden); a zatim kupci općenito odabiru svoje preljev. Michaelides procjenjuje da u njenom Freakshake-u oko 1.500 kalorija. Ne može ih svatko popiti/pojesti do kraja.
“Fenomen je potpuna kontradikcija za #eatclean trend“, kaže Olivia. To je neobična dekadencija koja je “totalna pobuna protiv slika savršenstva onih koji guraju hiper-zdravi stil života, a za koji mnogi osjećaju da je potpuno nedostižan”, kaže ona. S druge strane, Guardianov restoranska kritičarka Marina O’Loughlin ga naziva “revoltirani dijabetes u staklenci, hrana za tužne i selfie-opsjednute ljude”.
Ne možete svima udovoljiti!
Kako napraviti Freakshake:
1. Držite se okusa koji funkcioniraju.
Uz sve što se događa oko freakshake-manije, lako je otići u krivom smjeru, no zapamtite da na kraju dana želite popiti ovaj shake, ne samo fotografirati ga, tako da mu okus treba biti dobar! Nemojte eksperimentirati s čudnim okusima – velike su šanse da ćete ga morati baciti.
2. Mora biti hladan.
Nema ničega boljeg od ledenog napitka na kraju radnog dana. Milkshake na sobnoj temperaturi je kao da pijete toplo pivo – potpuno ne-australsko!
3. Koristite kvalitetan sladoled i koristite ga PUNO!
Savjet za dobivanje super glatkog milkshake-a je u korištenju kvalitetnog sladoleda s visokim sadržajem masnoće (došli ste do ovdje, nema smisla više računati kalorije…) što ga čini lijepim i gustim.
4. Neka bude estetski privlačan za slikanje.
Znamo da smo rekli kako je okus najznačajniji element, ali ne poričemo činjenicu da je imati super “nabrijan” gurmanski shake jedna od najvažnijih stavki! Ako curi sve sa strane još i bolje – čak i najveća neuredna Freakshake čudovišta će izazvati Instagram zajednicu da im cure sline za vašim freakshake-om.
Top 5 izbor najboljih Freakshake recepata/kombinacija:
The Frostino
Costa Coffee nije izbacila jednu, već dvije verzije freakshakes: Totally Banana freakshake sa svježom bananom, dodatkom slatkog kruha od banana, šlagom i hrpom karamel umaka. U međuvremenu, čokoladna verzija je ispunjena Nutellom, hrskavim komadićima biscotti keksića, čokoladom, šlagom i čokoladnim mrvicama.
https://www.instagram.com/p/BTx1kwkhAnL/?utm_source=ig_web_button_share_sheet
The Popcorn Freakshake
Ovaj gust i bogat Freakshake je pretrpan svim vrstama slatkog “raja”, uključujući čokoladne M&M bombone, hrskave karamel kokice, domaće makrone, miks sladoleda od vanilije, mlijeka, leda i još malo kokica s okusom.
https://www.instagram.com/p/Blsbo7VhQo_/?utm_source=ig_web_button_share_sheet
The Chocolate Brownie Freakshake
Jeste li ikad sanjali da plivate u čokoladnoj rijeci? I mi smo! Uronite u ovaj ukusan freakshake od čokolade, brownies-a, šlaga i čokoladnog umaka s dodatkom još malo čokolade. Jeste spremni za ovu kraljicu Freakshake-ova?
https://www.instagram.com/p/BfaevIbjxc_/?utm_source=ig_web_button_share_sheet
The Mudpot
Central Grounds nudi 7 Freakshake okusa, uključujući Citrus Shake s meringom od limuna i Freaky Reesy s maslacem od kikirikija, ali naš omiljeni je definitivno Mudpot. Ovo je kralj svih freakshake-ova – pun čokoladnog sladoleda, Valrhona čokoladnog umaka, brownie, čokoladnog mud kolača i kreme od vanilije. Ovo je prava čokoladna bomba, nije za one slabog srca
https://www.instagram.com/p/BWPnk2HHbR7/?utm_source=ig_web_button_share_sheet
The Crazy Milkshake
Creperie Ty Breizh kafić u WTC Souk-u pruža sve što je dobro u staklenkama do vrha napunjenim sladoledom, marmeladom, Oreom, orasima, lješnjacima i još mnogo toga.
https://www.instagram.com/p/BR2PXUMhKYs/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

Ja sam Maja, mama dječaku i djevojčici. Svakodnevno pratim razne svjetske food blogove u potrazi za najnovijim food trendovima i kreativnim (i provjerenim!) receptima. S višegodišnjim iskustvom u marketingu i istraživanju, poziciju glavne urednice na Gastronomiji prihvatila sam s veseljem u nadi da ću zajednicu iskusnih food blogerica i blogera približiti čitateljima koji traže inspiraciju za kuhanje u isprobanim receptima naših food blogera.