• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Magazin / Novosti / Freakshake: Evolucija monstruozne kombinacije pića i deserta
freakshake

Freakshake: Evolucija monstruozne kombinacije pića i deserta

Objavljeno: 06.11.2018. Autor: Maja Zajačko

Oni su pretjerani, preslatki i ovdje! Freakshakes – australski “izum” koji je preplavio Instagram. Za one koji još ne znaju, radi se o milkshake-u s hrpom šlaga, kolačem (ili nekom drugom vrstom deserta) na vrhu, preliven umakom/preljevom i prepun “posutih” slatkiša s jednim ciljem – da se dobije monstruozna kombinacija pića i deserta.

Iako je činjenica da je jedan restoran u Yorkshire-u napravio Freakshake kombinacijom svinjetine i sira (trenutno nešto što ne bismo probali), sve nam je jasnije da je ova revolucija klasičnog milkshake-a dosegla svoj vrhunac.

Većina slijedi sličan izvorni recept kafića Pâtissez koji se nalazi u Canberri – popularne šalice/staklene napune se milkshake-om i nagomilaju svakakvim slatkišima koji će izgledati jednako dobro i ukusno, no prvi “griz” čini se da ima fotoaparat jer Freakshake-manija ne jenjava. “Trenutni Freakshake trend je jasan primjer kako društvene mreže utječu na društvo općenito i razvoj pop kulture kada je u pitanju hrana” kaže Olivia Edwards, viša analitičarka agencije za prehrambenu industriju. Ona kaže da je Instagram “popularna platforma koja u zadnje vrijeme diktira trendove jer prva stvar koju će većina učiniti jest objaviti sliku hrane koja dobro izgleda na Instagramu.”

Znamo to, uvjerili smo se u to, i sami radimo to!

Tako je i za samu popularnost ovog milkshake Frankenstaina također zaslužan Instagram. Poslovođa caffe bar-a Blue Dogs Kitchen u Cheltenham-u, Marion Corden kaže kako su Freakshakes odlučili “izbaciti” u prodaju prije samo nekoliko mjeseci i kupci su “poludjeli” za njim. “Vrlo je rijetko da napravimo Freakshake koji neće završiti na Instagramu”.

Maria Michaelides, vlasnica Molly Bakes kafića u Dalstonu, istočnom Londonu također je vidjela napitak na Instagramu i odlučila ga dodati na svoj menu. “Vidjela sam ga na Instagramu prošlog ljeta”, kaže Molly. “Htjela sam ga probati, ali mi je Australija predaleko, pa sam odlučila napraviti svoj. Nakon toga sam pomislila da bih ga mogla i prodavati”. Počela je sa slanom karamelom kojoj je dodala mini marshmallows i kukuruzne pahuljice.

Vedia Glover, iz Lilli Oliver Cake Boutique u Manchesteru, već je radila Freakcakes, tako da je “veliki i odvažni užitak” Freakshake trend privukao i nju. No dala im je i novi spin: “Nekolicina kupaca zatražila je freakshake s kavom, pa mi je na pamet palo da napravim Freakaccino. – U Freakshake smo samo dodali klasičan espresso.”

View this post on Instagram

#Freakshakesmanchester #freakshakesuk #Freakaccino #lillioliverbury

A post shared by Lilli Oliver Cake Boutique (@cakesbylillioliver) on Jul 30, 2016 at 2:33pm PDT

Najpopularniji je onaj s maslacem od kikirikija. Za standardni freakshake, kafići počinju s mješavinom sladoleda, ukrašenim rubom staklenke, možda s čokoladnim ganache-om ili marshmallow-om, dodaje se dvostruka pjena ili šlag (“oko 5 cm”, kaže Corden); a zatim kupci općenito odabiru svoje preljev. Michaelides procjenjuje da u njenom Freakshake-u oko 1.500 kalorija. Ne može ih svatko popiti/pojesti do kraja.

“Fenomen je potpuna kontradikcija za #eatclean trend“, kaže Olivia. To je neobična dekadencija koja je “totalna pobuna protiv slika savršenstva onih koji guraju hiper-zdravi stil života, a za koji mnogi osjećaju da je potpuno nedostižan”, kaže ona. S druge strane, Guardianov restoranska kritičarka Marina O’Loughlin ga naziva “revoltirani dijabetes u staklenci, hrana za tužne i selfie-opsjednute ljude”.

Ne možete svima udovoljiti!

Kako napraviti Freakshake:

1. Držite se okusa koji funkcioniraju.

Uz sve što se događa oko freakshake-manije, lako je otići u krivom smjeru, no zapamtite da na kraju dana želite popiti ovaj shake, ne samo fotografirati ga, tako da mu okus treba biti dobar! Nemojte eksperimentirati s čudnim okusima – velike su šanse da ćete ga morati baciti.

2. Mora biti hladan.

Nema ničega boljeg od ledenog napitka na kraju radnog dana. Milkshake na sobnoj temperaturi je kao da pijete toplo pivo – potpuno ne-australsko!

3. Koristite kvalitetan sladoled i koristite ga PUNO!

Savjet za dobivanje super glatkog milkshake-a je u korištenju kvalitetnog sladoleda s visokim sadržajem masnoće (došli ste do ovdje, nema smisla više računati kalorije…) što ga čini lijepim i gustim.

4. Neka bude estetski privlačan za slikanje.

Znamo da smo rekli kako je okus najznačajniji element, ali ne poričemo činjenicu da je imati super “nabrijan” gurmanski shake jedna od najvažnijih stavki! Ako curi sve sa strane još i bolje – čak i najveća neuredna Freakshake čudovišta će izazvati Instagram zajednicu da im cure sline za vašim freakshake-om.

Top 5 izbor najboljih Freakshake recepata/kombinacija:

The Frostino

Costa Coffee nije izbacila jednu, već dvije verzije freakshakes: Totally Banana freakshake sa svježom bananom, dodatkom slatkog kruha od banana, šlagom i hrpom karamel umaka. U međuvremenu, čokoladna verzija je ispunjena Nutellom, hrskavim komadićima biscotti keksića, čokoladom, šlagom i čokoladnim mrvicama.

View this post on Instagram

Are you ready to FREAK YOUR FROSTINO? Introducing our #StarsOfSummer crew… 🍫 The Chocolate One, a whipped up, gooey, biscuit shakedown… with plenty of chocolate! 🍌Totally Bananas, the blended one with a dollop of caramel syrup and a topping of sweet banana bread! Visit your Costa and indulge in a FREAK SHAKE Frostino for those days that you wanna’ get your freak on (once in a while!) #Frostino #FreakYourFrostino #Costa #CostaCoffeeUAE #Coffee #Freakshake #MyDubai #GoBigOrGoHome

A post shared by Costa Coffee UAE (@costacoffeeuae) on May 6, 2017 at 10:03pm PDT

The Popcorn Freakshake

Ovaj gust i bogat Freakshake je pretrpan svim vrstama slatkog “raja”, uključujući čokoladne M&M bombone, hrskave karamel kokice, domaće makrone, miks sladoleda od vanilije, mlijeka, leda i još malo kokica s okusom.

View this post on Instagram

Cool down with our freakshake! Don't stop till you get enough #freakshake #morethanamilkshake #abudhabi #uae #inabudhabi #ad #food #yummy #whatsnewinabudhabi #whatsinabudhabi #inabudhabi #yummyyummyinmytummy #simplyabudhabi #abudhabimag #sweets #instafood #abudhabifood #abudhabifoodies #uaeeats #abudhabieats #sweettreats #fresh

A post shared by Delectouae (@delectouae) on Jul 26, 2018 at 5:05am PDT

The Chocolate Brownie Freakshake

Jeste li ikad sanjali da plivate u čokoladnoj rijeci? I mi smo! Uronite u ovaj ukusan freakshake od čokolade, brownies-a, šlaga i čokoladnog umaka s dodatkom još malo čokolade. Jeste spremni za ovu kraljicu Freakshake-ova?

View this post on Instagram

Today I was defeated by this #milkshake #brownie #browniemilkshake #defeated #chocolate #chocoverload #toomuch #soyummy #goodiebag #moreforlater #50sixone #sogood #walkedanhourforthis #worthit #adelaide #southaustralia #australia #travel #britabroad #englishabroad @50sixone

A post shared by Charlotte Chance (@charlotte20c) on Feb 20, 2018 at 1:38am PST

The Mudpot

Central Grounds nudi 7 Freakshake okusa, uključujući Citrus Shake s meringom od limuna i Freaky Reesy s maslacem od kikirikija, ali naš omiljeni je definitivno Mudpot. Ovo je kralj svih freakshake-ova – pun čokoladnog sladoleda, Valrhona čokoladnog umaka, brownie, čokoladnog mud kolača i kreme od vanilije. Ovo je prava čokoladna bomba, nije za one slabog srca

View this post on Instagram

What's guilty pleasure? Happy World Chocolate Day! #worldchocolateday #freakshake #instagood #inabudhabi #chocolate

A post shared by Marriott Downtown Abu Dhabi (@marriottdowntownad) on Jul 7, 2017 at 4:41am PDT

The Crazy Milkshake

Creperie Ty Breizh kafić u WTC Souk-u pruža sve što je dobro u staklenkama do vrha napunjenim sladoledom, marmeladom, Oreom, orasima, lješnjacima i još mnogo toga.

View this post on Instagram

Insane piece of art from our barista – Crazy Milkshake! Extremely tasty and mouth-watering! . . #creperietybreizh #tybreizhcafe #abudhabi #timeoutabudhabi #abudhabifood #abudhabilife #crepe #wtcmall #uae #emirati #inabudhabi #uaefood #abudhabimag #abudhabirestaurant #كريب#كلاج#حلويات#فرنسا#جبنة#فطور#ريوق#ابوظبي #zomatoUAE #crazymilkshake #simplyabudhabi #inabudhabi #crepedelicious

A post shared by Creperie Ty Breizh Cafe (@tybreizhcafe) on Mar 19, 2017 at 10:03pm PDT

Maja Zajačko
Maja Zajačko

Ja sam Maja, mama dječaku i djevojčici. Svakodnevno pratim razne svjetske food blogove u potrazi za najnovijim food trendovima i kreativnim (i provjerenim!) receptima. S višegodišnjim iskustvom u marketingu i istraživanju, poziciju glavne urednice na Gastronomiji prihvatila sam s veseljem u nadi da ću zajednicu iskusnih food blogerica i blogera približiti čitateljima koji traže inspiraciju za kuhanje u isprobanim receptima naših food blogera.

Kategorija: Novosti

Želite se zasladiti?

čokoladna torta s višnjama

Čokoladna torta s višnjama

Čokolada i višnja je jedna od omiljenih kombinacija, a tako je i kod mene. U ovom receptu sam podlogu radila kao veliki prhki keks, pa se malo teže rezala kad se dođe do tog dijela, a s druge strane sam dobila onu …

beze baiser kore

Recept za beze kore

Beze (baiser) kore čest su temelj raznih kolača, torti i drugih slastica. Kolači poput Ledenog vjetra ili Pavlove torte ne bi bili tako neobični ni ukusni da nema ove vrste kora. Odlična su suprotnost klasičnim …

muffini s malinama

Eksplozija voćnih okusa – muffini s malinama

Nakon čokoladnih muffina s čokoladnim preljevom koje smo imali jučer, vrijeme je za malu promjenu u okusima. Ovi lagani i sočni muffini u kombinaciji naranče i vanilije punjeni malinama, a za koje nam je recept poslala …

Prethodna objava: « Hrvatski recepti
Sljedeća objava: Intervju s food blogericom: Nevena Josipović – Mama Drama Intervju s Nevenom Josipović - Naslovna»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.