Salata kao takva vrsta je hrane koja se obično jede kao prilog uz glavno jelo ili samo, kao što je to slučaj s voćnim salatama ili onih koji su na posebnom režimu prehrane. Danas možete uživati u raznim salatama, a to su: grčka salata, voćna salata, francuska salata, šopska salata, ruska salata…
Pretpostavljamo kako je najpopularnija salata zasigurno francuska salata, omiljeno jelo skoro svih generacija. Mogli bi reći neizostavno jelo blagdana, rođendana i svih drugih svečanih događaja na kojima uživamo uz ovaj prilog koji mnogi doživljavaju kao glavno jelo.
Francuska salata jedno je od onih jela koje skoro svi radimo na isti način, a kod promjena se možda radi o ponekim sitnicama koje neki ljudi ubace čisto radi posebnog dojma. Dakle za sve one koji možda nisu sigurni da znaju napraviti francusku salata, možemo dati par natuknica o načinu spremanja tog ukusnog jela.
Sastojci za francusku salatu (8 osoba)
- 5 tvrdo kuhanih jaja (barem 10 minuta)
- 300g kuhane mrkve
- 500 ml majoneze
- 200 g kiselih krastavaca
- 300 g kuhanog graška
- 600 g kuhanog krumpira
- 5 malih žlica senfa
Priprema francuske salate
- Uzmite povrće, naš savjet je već zamrznuta kombinacija graška i mrkve koje potom stavite u vruću vodu zajedno s krumpirom koji ste prethodno narezali na sitne kockice
- Nakon što se sve to skuha, dobro procijedite i pomiješate s prethodno skuhanim jajima, koje ste u međuvremenu skuhali, oglili i narezali na sitno
- Dodajte sitno narezane kisele krastavce
- Kada ste promiješali smjesu uzmete majonezu i malo senfa te sve dobro promiješate
- Miješajte dok se majoneza nije dobro upila u sve potrebne sastojke
Francusku salatu poslužite drugi dan nakon što se dobro ohladila, izvrsno paše uz pečeni odojak, ili neko drugo meso po vašem izboru.
Foto: Shebeko/Shutterstock
jaga
Ja znam vec 50 godina da se ova salata zove “Ruska Salata”, prvi put vidim da je to “Francuska Salata”. U svakom slučaju predivna je i mi je tjedno radimo minimalno 20kg.