• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Salate / Francuska salata

Francuska salata

Objavljeno: 23.02.2012. Autor: Sanja Štetić

Salata kao takva vrsta je hrane koja se obično jede kao prilog uz glavno jelo ili samo, kao što je to slučaj s voćnim salatama ili onih koji su na posebnom režimu prehrane. Danas možete uživati u raznim salatama, a to su: grčka salata, voćna salata, francuska salata, šopska salata, ruska salata…

Pretpostavljamo kako je najpopularnija salata zasigurno francuska salata, omiljeno jelo skoro svih generacija. Mogli bi reći neizostavno jelo blagdana, rođendana i svih drugih svečanih događaja na kojima uživamo uz ovaj prilog koji mnogi doživljavaju kao glavno jelo.

Francuska salata jedno je od onih jela koje skoro svi radimo na isti način, a kod promjena se možda radi o ponekim sitnicama koje neki ljudi ubace čisto radi posebnog dojma. Dakle za sve one koji možda nisu sigurni da znaju napraviti francusku salata, možemo dati par natuknica o načinu spremanja tog ukusnog jela.

Sastojci za francusku salatu (8 osoba)

  • 5 tvrdo kuhanih jaja (barem 10 minuta)
  • 300g kuhane mrkve
  • 500 ml majoneze
  • 200 g kiselih krastavaca
  • 300 g kuhanog graška
  • 600 g kuhanog krumpira
  • 5 malih žlica senfa

Priprema francuske salate

  1. Uzmite povrće, naš savjet je već zamrznuta kombinacija graška i mrkve koje potom stavite u vruću vodu zajedno s krumpirom koji ste prethodno narezali na sitne kockice
  2. Nakon što se sve to skuha, dobro procijedite i pomiješate s prethodno skuhanim jajima, koje ste u međuvremenu skuhali, oglili i narezali na sitno
  3. Dodajte sitno narezane kisele krastavce
  4. Kada ste promiješali smjesu uzmete majonezu i malo senfa te sve dobro promiješate
  5. Miješajte dok se majoneza nije dobro upila u sve potrebne sastojke

Francusku salatu poslužite drugi dan nakon što se dobro ohladila, izvrsno paše uz pečeni odojak, ili neko drugo meso po vašem izboru.

Foto: Shebeko/Shutterstock

Kategorija: Salate

Želite se zasladiti?

Limoncello kolac

Mekan i ukusan Limoncello kolač

Moj omiljeni liker s aromom limuna dodatak je ovom mekanom i ukusnom kolaču. Upravo Limoncello mu je podario onu posebnu savršenu citrusnu notu koja jednostavno osvaja! Sastojci potrebni za izradu kolača: 200 ml …

Neodoljiva i lagana torta s jagodama

Stigle su prve jagode, a s njima i mirisni recepti. Iako uživam u izradi torti, drage su mi i ovakve "brzopotezne". Jedan običan biskvit narezan na kockice, jedna mjerica jagoda i jedna krema koja se vruća lijeva. Može …

Okruglice od šljiva

Šljiva je idealno voće za pripremanje slatkih jela i deserata. Izvrsno se slaže sa ostalim voćem, ali može stajati i samostalno kao dodatak. Na našem području postoji jedno tradicionalno jelo sa šljivama - okruglice od …

Prethodna objava: «tijesto za pizzu Tijesto za pizzu
Sljedeća objava: Juha od poriluka »

Reader Interactions

Komentari

  1. jaga

    28.11.2012. kod 05:34

    Ja znam vec 50 godina da se ova salata zove “Ruska Salata”, prvi put vidim da je to “Francuska Salata”. U svakom slučaju predivna je i mi je tjedno radimo minimalno 20kg.

    Odgovori

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.