• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Salate / Francuska salata

Francuska salata

Objavljeno: 23.02.2012. Autor: Sanja Štetić

Salata kao takva vrsta je hrane koja se obično jede kao prilog uz glavno jelo ili samo, kao što je to slučaj s voćnim salatama ili onih koji su na posebnom režimu prehrane. Danas možete uživati u raznim salatama, a to su: grčka salata, voćna salata, francuska salata, šopska salata, ruska salata…

Pretpostavljamo kako je najpopularnija salata zasigurno francuska salata, omiljeno jelo skoro svih generacija. Mogli bi reći neizostavno jelo blagdana, rođendana i svih drugih svečanih događaja na kojima uživamo uz ovaj prilog koji mnogi doživljavaju kao glavno jelo.

Francuska salata jedno je od onih jela koje skoro svi radimo na isti način, a kod promjena se možda radi o ponekim sitnicama koje neki ljudi ubace čisto radi posebnog dojma. Dakle za sve one koji možda nisu sigurni da znaju napraviti francusku salata, možemo dati par natuknica o načinu spremanja tog ukusnog jela.

Sastojci za francusku salatu (8 osoba)

  • 5 tvrdo kuhanih jaja (barem 10 minuta)
  • 300g kuhane mrkve
  • 500 ml majoneze
  • 200 g kiselih krastavaca
  • 300 g kuhanog graška
  • 600 g kuhanog krumpira
  • 5 malih žlica senfa

Priprema francuske salate

  1. Uzmite povrće, naš savjet je već zamrznuta kombinacija graška i mrkve koje potom stavite u vruću vodu zajedno s krumpirom koji ste prethodno narezali na sitne kockice
  2. Nakon što se sve to skuha, dobro procijedite i pomiješate s prethodno skuhanim jajima, koje ste u međuvremenu skuhali, oglili i narezali na sitno
  3. Dodajte sitno narezane kisele krastavce
  4. Kada ste promiješali smjesu uzmete majonezu i malo senfa te sve dobro promiješate
  5. Miješajte dok se majoneza nije dobro upila u sve potrebne sastojke

Francusku salatu poslužite drugi dan nakon što se dobro ohladila, izvrsno paše uz pečeni odojak, ili neko drugo meso po vašem izboru.

Foto: Shebeko/Shutterstock

Kategorija: Salate

Želite se zasladiti?

salenjaci

Salenjaci

Salenjaci su tradicionalni hrvatski kolači znani iz kuharica naših baka i prabaka. Neki ih još nazivaju i hrvatskim kroasanima jer se pripremaju slično kao originalni kroasani. Riječ je malenim kolačićima s tisuću …

palacinke u vinskoj pjenici wine chateau

Palačinke u vinskoj pjenici – Wine Chateau

Kod nas doma palačinke se peku gotovo pa svaki vikend. Brzo su i jednostavno rješenje kada stignu nenajavljeni gosti ili kada u kući netko postavi pitanje: „Jel' ima nešto slatko?“ Ovog puta donosim recept za obične …

Išleri

Sigurno ne postoji osoba koja može reći kako barem jednom u životu nije uživala u slatkom. Danas slatko zaista podrazumijeva velik broj recepata, gdje možemo vidjeti velik broj kolača, torti, keksa i svih drugih slastica …

Prethodna objava: «tijesto za pizzu Tijesto za pizzu
Sljedeća objava: Juha od poriluka »

Reader Interactions

Komentari

  1. Avatarjaga

    28.11.2012. kod 05:34

    Ja znam vec 50 godina da se ova salata zove “Ruska Salata”, prvi put vidim da je to “Francuska Salata”. U svakom slučaju predivna je i mi je tjedno radimo minimalno 20kg.

    Odgovori

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.