• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Umaci / Fini umak
Umaci, Foto: HLPhoto/Shutterstock

Fini umak

Objavljeno: 22.03.2012. Autor: Sanja Štetić

Danas razlikujemo veliki broj umaka koji su s vremenom postali nezaobilazni dio skoro svakog ručka, pa i večere. U kojem ćete ga dijelu dana poslužiti ovisi naravno i o tome od čega ga spremate. Ako se radi recimo o umaku od sira i malo vrhnja te ribane crvene paprike, normalno je da ćete takav umak moći poslužiti za doručak i naravno večeru.

Umaci, Foto: HLPhoto/Shutterstock

Kao što smo rekli malo ranije, danas razlikujemo velik broj različitih umaka koji se neprekidno izmišljaju svaki dan. Odnosno skoro pa u svakom kućanstvu netko od ukućana ima svoj mali recept prema kojemu slaže svoj umak iz snova.

Možemo slobodno reći da mu se baza temelji na činjenici koja leži u onom uz što umak poslužujemo. Dakle ako se radi o nekom sočnom komadu mesa kao što je krmenadla ili možda vratina, tada ćemo gledat da naš umak bude nešto što će se nadovezivat na to meso.

Recimo da se u tim slučajevima ugalvnom poslužuje umak od malo brašna, kiselih krastavaca i kiselog vrhnja. No o tome malo kasnije.

Zanimljivo je spomenuti kako danas zaista nebi trebali imati problema kada krećete spremati neko jelo, jer praktički na svakom koraku imate dostupan željeni recept koji će vam pomoći u vašem kuhanju. Tako postoje brojni recepti vezani uz umake, gdje samo morate precizirati jedan od sastojaka kako bi dobili željeni rezultat.

Malo ranije započeli smo temu na umak koji se poslužuje sa kiselim krastavcima. Naime ne znamo koliko je vas imalo priliku sresti sa zanimljivom češkom kuhinjom, koja nudi zaista zanimljive recepte, a jedan od njih je i čuveni umak.

Fini umak:

  • par kiselih krastavaca
  • 1 kiselo vrhnje
  • malo brašna ili gustina
  • malo vode

Uzmete meso kao što su krmenadle i okrenete ih par puta na tavi, nakon čega ih izvadite i stavite sa strane. Za to vrijeme uzmete kisele krastavce i narežete ih na sitne komadiće. Prvo uzmete malo brašna ili gustina te uspete u tavu gdje ste pekli meso, a zatim i malo vode.

Kada počne kipiti dodate krastavce i kiselo vrhnje te miješate par minuta. Nakon toga umak je spreman za posluživanje. Naš je savjet da uz komad krmenadli stavite i malo riže te sve prelijete ovim umakom.

Kategorija: Umaci

Želite se zasladiti?

Kolač od maka

Možemo reći kako danas postoji velik broj kolača u kojima možemo uživati. Međutim među tim kolačima postoje i oni koji možda nemaju toliki broj obožavatelja, ali zato prednjače svojim specifičnim i prije svega …

krempsnita

Recept za kremšnite

Svi smo ponekad poželjeli pripremiti kod kuće kremšnite kao iz slastičarne. Iako za njihovu pripremu treba malo duže vremena, okus je nenadmašiv i priprema se svakako ispati. No, u moru recepata treba izabrati najbolji. …

Speculaas keksi

Speculaas keksi – recept

Vjerujemo da ste do sada već stotinu puta jeli Speculaas kekse. I to najčešće one kupovne. Posebno ih volimo za vrijeme zime, jer imaju karakterističan okus cimeta, kliničića, đumbira i ostalih začina koji podsjećaju na …

Prethodna objava: « Pržnene lignje
Sljedeća objava: Popečci od povrća popečci od povrća»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

RSS Vege.hr

  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
  • Najbolji veganski proteinski dodaci
  • Mlijeko od lješnjaka

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2022. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.