Danas razlikujemo veliki broj umaka koji su s vremenom postali nezaobilazni dio skoro svakog ručka, pa i večere. U kojem ćete ga dijelu dana poslužiti ovisi naravno i o tome od čega ga spremate. Ako se radi recimo o umaku od sira i malo vrhnja te ribane crvene paprike, normalno je da ćete takav umak moći poslužiti za doručak i naravno večeru.
Kao što smo rekli malo ranije, danas razlikujemo velik broj različitih umaka koji se neprekidno izmišljaju svaki dan. Odnosno skoro pa u svakom kućanstvu netko od ukućana ima svoj mali recept prema kojemu slaže svoj umak iz snova.
Možemo slobodno reći da mu se baza temelji na činjenici koja leži u onom uz što umak poslužujemo. Dakle ako se radi o nekom sočnom komadu mesa kao što je krmenadla ili možda vratina, tada ćemo gledat da naš umak bude nešto što će se nadovezivat na to meso.
Recimo da se u tim slučajevima ugalvnom poslužuje umak od malo brašna, kiselih krastavaca i kiselog vrhnja. No o tome malo kasnije.
Zanimljivo je spomenuti kako danas zaista nebi trebali imati problema kada krećete spremati neko jelo, jer praktički na svakom koraku imate dostupan željeni recept koji će vam pomoći u vašem kuhanju. Tako postoje brojni recepti vezani uz umake, gdje samo morate precizirati jedan od sastojaka kako bi dobili željeni rezultat.
Malo ranije započeli smo temu na umak koji se poslužuje sa kiselim krastavcima. Naime ne znamo koliko je vas imalo priliku sresti sa zanimljivom češkom kuhinjom, koja nudi zaista zanimljive recepte, a jedan od njih je i čuveni umak.
Fini umak:
- par kiselih krastavaca
- 1 kiselo vrhnje
- malo brašna ili gustina
- malo vode
Uzmete meso kao što su krmenadle i okrenete ih par puta na tavi, nakon čega ih izvadite i stavite sa strane. Za to vrijeme uzmete kisele krastavce i narežete ih na sitne komadiće. Prvo uzmete malo brašna ili gustina te uspete u tavu gdje ste pekli meso, a zatim i malo vode.
Kada počne kipiti dodate krastavce i kiselo vrhnje te miješate par minuta. Nakon toga umak je spreman za posluživanje. Naš je savjet da uz komad krmenadli stavite i malo riže te sve prelijete ovim umakom.