• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Prilozi / Domaće lisnato tijesto
lisnato-tijesto

Domaće lisnato tijesto

Objavljeno: 26.04.2018. Autor: Vlatka Basioli

Lisnato tijesto mnogima je omiljena vrsta tijesta. S njime se mogu raditi razna jela, ali najpoznatiji je kao dio slastica ili koktel-zalogajčića. Lisnato tijesto najčešće punimo raznim nadjevima. Ukusno je s bilo kakvim dodatkom – od voća, pudinga, čokolade ili marmelade od marelica, pa do raznih pizza-nadjeva, nadjeva sa šunkom i sirom, plodovima mora, namazom od gljiva ili čega god drugog da se sjetite.

lisnato-tijesto

Lisnato tijesto posebno je ukusno jer je prekrasno mekano i prhko. Čini se da se topi u ustima. U pekari zato često posegnemo za kroasanom, a ne možemo odoljeti ni onome s hrenovkama. Slastice ili zalogajčiće s lisnatim sigurno često pripremate i kod kuće. Kada to činite, vjerojatno koristite ono smrznuto, već gotovo tijesto. Čini se da je tako lakše, jer za napraviti domaće, ipak je potrebno dosta vremena i malo vještine. Iako se lisnato pravi od samo 4 sastojka, najteže je umijesiti ga tako da se za vrijeme pečenja lijepo digne i počne “listati”.

Ipak, kao i u većini slučajeva, doma spremljeno tijesto, uvijek je ukusnije od kupljenog. Baš se zato mnogi kuhari i kuharice odluče uhvatiti u koštac i s ovim izazovom, pa lisnato naprave kod kuće. Kada zamiriše u pećnici i ukućani navale, sav trud se isplati. Kako napraviti ovo omiljeno tijesto u domaćoj varijanti, donosimo vam dalje u tekstu.

Domaće lisnato tijesto

Sastojci (za 800 grama tijesta):

  • 350 g brašna
  • 350 g maslaca (uvijek jednaka količina brašna i maslaca)
  • 150 ml vode
  • ½ žličice soli

Kod izrade lisnatog tijesta vrlo je važno obratiti pozornost na dvije stvari. Prva je da svi sastojci moraju biti vrlo hladni, baš kao i samo tijesto jednom kada ga umijesite. Zato se ono mora mijesiti vrlo brzo i spretno, kako bi se što manje diralo rukama i pri tome zagrijavalo.

Druga ključna stvar je da površinu na kojoj mijesite tijesto što manje brašnite. Uz previše dodanog brašna tijesto će postati žilavo.

Za početak umijesite tijesto. U ohlađenu posudu ili na radnu površinu pomiješajte brašno i sol, napravite rupu i u nju dodajte vrlo hladnu vodu. Umijesite tijesto i mijesite dok ne postane elastično i glatko. Stavite ga u hladnjak na 20 minuta.

Ohlađeno tijesto razvaljajte u pravokutnik. Ne mora biti tanko izvaljano, dovoljno da na njega možete položiti “kriške” maslaca. Hladan maslac vodoravno podijelite na dva ili tri dijela, pa naslažite na sredinu razvaljanog tijesta. Maslac preklopite krajevima tijesta tako da bude posve prekriveno. Sve zajedno još jednom razvaljajte dok tijesto ne bude debelo 1 – 1.5 centimetar.

Takvo tijesto preklopite na tri dijela, pa još jednom razvaljajte na pravokutnik debeo 1 centimetar. Ponovo ga preklopite na tri dijela. Ako vam se tijesto ugrijalo, ostavite ga u hladnjaku na 20 minuta. Nakon toga ponovo ga razvaljajte na debljinu od jednog centimetra i onda poklopite na tri dijela.

Cijeli postupak ponovite barem 5 puta. Što više puta izvaljate tijesto nakon preklapanja, to će više slojeva imati. Nakon svakog valjanja provjerite je li ono dovoljno hladno. Ako nije, stavite ga u hladnjak na 20 minuta.

Nakon posljednjeg valjanja i preklapanja, tijesto podijelite na dva dijela. Sada je ono spremno za daljnju upotrebu. Ako ćete ga odmah koristiti, najprije ga još 20 minuta ohladite, a ako nećete, slobodno ga možete čuvati u hladnjaku ili, na duže vrijeme, u zamrzivaču.

Tijesto po želji možete, umjesto s maslacem, raditi i s margarinom za kolače. Iako je ono manje zdrava varijanta, njime se postiže bolje listanje za vrijeme pečenja. Bolje listanje postiže se i dodavanjem žlice octa u brašno i vodu kod prvog miješenja tijesta.

Autor: V.B., Foto: Hirurg/Shutterstock

Kategorija: Prilozi

Želite se zasladiti?

keksi s kraljevskim preljevom

Keksi s kraljevskom (royal icing) glazurom

Naravno da ovaj recept za kekse možete upotrebljavati u kojem obliku želite, ali mjesec ljubavi je pa su srčeka „must-have“. Od ove smjese će vam ispasti dva velika pladnja puna keksića. Sastojci za kekse: 1 jaje …

Sladoled od ljubičastog batata

Drugo lice batata: domaći sladoled

Iako pomalo teška srca, ali vrijeme je i za takve obrate u mome životu, pišem vam kolumnu o mojih 40 dana bez rafiniranog šećera. Da, da dobro ste pročitali 40 DANA BEZ ŠEĆERA. Priznajem, iako sam do sada izbjegavala …

Čokoladni kolac

Turbo jednostavan čoko kolač

Nedjelja je dan za hedonizam na najjače. Zato volim biti gotova s pripremom ručka i kolača do podne, a ovaj kolač mi to uvijek omogući. Savršeni kolač zadovoljit će svakog čokoljupca.. Ma svakog slatkoljupca. Što …

Prethodna objava: «brownie Browniesi s tamnom čokoladom
Sljedeća objava: Rafaelo torta rafaelo-kocke»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.