• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Prehrana / Dijete / Dijeta 10 posto
tjestenina-s-rajcicama-i-pestom

Dijeta 10 posto

Objavljeno: 01.02.2019. Autor: Martina Lovaković

Dijeta 10 posto je koncept mršavljenja koji može koristiti različite planove kako bi se izgubili suvišni kilogrami. Provodi se kroz tri tjedna, a može se ponavljati nekoliko puta, s tim da između svakog trotjednog ciklusa morate napraviti pauzu. Kao plan prehrane može se koristiti Atkinsonova ili mesna dijeta, redukcijska dijeta i Dukanova dijeta.

Za ovu dijetu se može reći da je drukčija od ostalih. Obećava da ćete u tri tjedna izgubiti 10 posto od svoje ukupne tjelesne težine, ali i upozorava da je gubitak veći od 10 posto tjelesne težine nezdrav. Tijelo se nakon gubitka kilograma mora naviknuti na trenutnu težinu, a cilj ove dijete je postupno privikavanje tijela na novu tjelesnu težinu i njezino održavanje.

Pravila dijete 10 posto

Dijeta 10 posto zapravo je skup različitih savjeta od kojih ste neke možda već ranije čuli, a to su:

  • jedite kvalitetno i u razumnim količinama
  • ne jedite pred televizorom ili računalom nego za stolom. Novija istraživanja pokazala su da se čak i ovakvom malom promjenom možemo natjerati da pojedemo 40 posto manje hrane
  • jedite samo ako ste zaista gladni
  • jedite smireno i dobro žvačite hranu

Ova dijeta se provodi u četiri faze. Za početak izračunajte koliko kalorija smijete unositi – svoju kilažu pomnožite s 25 i dobit ćete svoj dnevni unos kalorija.

Preporučuje se tijekom dijete voditi dnevnik prehrane i zapisivanje svega što se pojede, ali nije potrebno vagati se svakog dana. Napredak je dovoljno kontrolirati jednom tjedno, kako bi se dobio poticaj za sljedeći tjedan.

Faze dijete 10 posto

Prva faza

Prva faza, kao i druga i treća, vode ka mršavljenju, a tjedni jelovnik bi trebao izgledati ovako:

Ponedjeljak – povrće po izboru, bilo da je riječ o sirovom povrću, varivu ili salatama. Možete ga jesti u neograničenim količinama, a kao začin birajte maslinovo ulje.

Utorak – ovo je mesni dan i možete jesti bilo koju vrstu mesa. Važno je samo da ga ne pripremate na masnoći.

Srijeda – možete jesti rižu ili palentu i ribu, a važno je da sve to blago začinite i pripazite na količinu soli.

Četvrtak – ovo je mliječni dan i dozvoljeno je konzumirati mlijeko i sve mliječne proizvode.

Petak – jaja pripremljena na način koji vam odgovara. Možete ih kuhati ili ispeći na maslinovom ulju uz začine po želji.

Subota – ovo je voćni dan i dopušteno je konzumirati voće u neograničenim količinama. Možete jesti i suho voće i orašaste plodove, ali trebate paziti na količinu.

Nedjelja – možete jesti sve vrste mesa, osim pohanog.

Druga faza

Jelovnik u drugoj fazi trebao bi izgledati ovako:

Ponedjeljak – kombinirajte meso i povrće. Bitno je da meso ne miješate s krumpirom, rižom ili mahunarkama.

Utorak – potrebno je jesti kombinaciju istih namirnica kao i dan ranije.

Srijeda – riža s povrćem.

Četvrtak – dopuštena je konzumacija jaja, salata od povrća i svih proizvoda od mlijeka.

Petak – salate, jaja, jogurti i voće.

Subota – ovo je voćni dan i potrebno je jesti samo voće.

Nedjelja – meso s povrćem (izbjegavajte mahunarke ili krumpir).

Treća faza

Tijekom treće faze kombinirajte namirnice iz prve. Izbjegavajte korištenje soli, a ostalim se začinima možete služiti. Potrebno je i dalje izbjegavati kruh i ne miješati meso s krumpirom, mahunarkama i rižom.

Potrudite se da svakog dana barem pola sata izdvojite za neku vrstu tjelesne aktivnosti. Vježbanje, bilo da je riječ o vožnji bicikla, hodanju ili pilates vježbama, mora postati vaša rutina koje ćete se pridržavati i nakon završetka dijete.

Četvrta faza

U ovoj fazi slijedi održavanje postignute tjelesne težine. Ako niste zadovoljni postignutim rezultatom i želite ponoviti dijetu, potrebno je napraviti pauzu od 20 dana. Tijekom te pauze je također potrebno pripaziti na prehranu i pokušati naviknuti tijelo na novu kilažu. Za vrijeme dijete preporučuje se piti dosta tekućine, posebno vodu ili vodu s limunom te do tri šalice nezaslađenog zelenog čaja.

Prednosti i nedostatci dijete 10 posto

Za razliku od ostalih dijeta koje dozvoljavaju unos od samo 100 do 1200 kalorija dnevno, dijeta 10 posto je zamišljena tako da na svaki kilogram tjelesne mase možete unijeti samo 25 kalorija, pa se može reći da nije riječ o restriktivnoj dijeti.

Za razliku od drugih dijeta kojima je glavni cilj u što kraćem vremenu izgubiti što više neželjenih kilograma, dijeta 10 posto naglasak stavlja na mijenjanje prehrambenih navika i životnog stila koji su najčešći uzroci nakupljanja neželjenih kilograma.

Dijeta nema nekakvih posebnih nedostataka, a s obzirom na to da se ne izbacuje određena grupa prehrambenih namirnica niti se potiče gladovanje, dijeta 10 posto je prikladna za sve, osim za osobe koje koriste nekakve lijekove ili boluju od kroničnih bolesti.

Autor: A.V., Foto: Pexels/Pixabay

Martina Lovaković
Martina Lovaković

Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki, bez šećera, jaja i mliječnih proizvoda. Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.

Kategorija: Dijete

Želite se zasladiti?

torta od kokosa i čokolade

Torta od kokosa i čokolade

Kokos ili možda čokolada? Nevjerojatno je koliko se dobro slažu okusi koje pružaju ove dvije namirnice ujedno i najzastupljenije u pripremi raznih slastica. Neka torta od kolača bude vaša sljedeća avantura kojom ćete …

Cheesecake s malinama

Cheesecake s malinama koji se topi u ustima

Cheesecake je jedan od meni najdražih kolača što zbog okusa što zbog jednostavne pripreme. Također ostavlja puno prostora mašti i kombiniranju s raznim voćem. Ovog puta recept za obični cheesecake nadogradila sam tako …

dalmatinska rožata

Dalmatinska rožata

Rožata, ponekad poznata i kao rožada, jelo je koje se tradicionalno servira u Dalmaciji kao ukusan desert. Vrlo je slatko i zasitno i jede se hladno nakon ručka. Ovo jelo zahtijeva vještinu spravljanja i dalmatinske …

Prethodna objava: «grilana-piletina Zona dijeta
Sljedeća objava: Liposukcijska dijeta raznjici»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.