• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Prehrana / Začini / Curry

Curry

Objavljeno: 21.07.2012. Autor: Lana Kovačić

Curry je začinska mješavina, koja može sadržavati od 5 do 30 različitih začina. Osnovu većine curry mješavina čine korijander, kurkuma, kim i piskavica. Ovisno od recepture, dodatni sastojci mogu biti čili, đumbir, češnjak, komorač, klinčić, gorušica, kardamom, muškatni oraščić, cimet, crveni i crni papar. U Indiji se začinske mješavine razlikuju ovisno o kuharu, području i običajima. Začinska mješavina koja se upotrebljava u tradicionalnoj indijskoj pripremi jela je garam masala, a sastav ovisi o vrsti jela koju valja začiniti ili o tipu kuhinje.

Curry je britanski proizvod, nastao za vrijeme njihove kolonijalne vladavine u Indiji. Riječ “kari”, od koje je nastala engleska riječ “curry”, potječe iz južne Indije i označava vrlo začinjeno kuhano jelo od različitih vrsta namirnica. Međutim, na razvijenom zapadu je značenje pojma “curry” dosta prošireno i odnosi se na bilo koji začinjeni umak pripremljen na tradicionalnim načinom južnoazijske kuhinje.

Energetski sadržaj 100 grama curry praha iznosi 325 kcal / 1360 kJ. Od toga 58% ugljikohidrata, 14% masti i 12,6% bjelančevina. Zahvaljujući bogatom sastavu začina odličan je izvor minerala mangana (4,3 mg što čini 215% RDA), željeza (29,6 mg što čini 211% RDA), bakra (0,8 mg što čini 90% RDA), magnezija (254 mg što čini 85% RDA), kalcija (478 mg što čini 60% RDA), fosfora (350 mg što čini 44% RDA), selena (17 µg što čini 31% RDA) i cinka (4 mg što čini 27% RDA). Odličan je izvor gotovo svih vitamina.

Curryjem u prahu mogu se oplemeniti različite vrste namirnica, jela od mesa, žitarica, povrća, pa čak i deserti. Zanimljiv je dodatak zelenom povrću i salatnim preljevima. Curryjem možemo aromatizirati majonezu s dodatkom limunova soka, koja se na taj način pripremljena poslužuje kao dip uz piletinu i povrće, kiselo vrhnje s dodatkom pirjanog luka, vlasca, soli i papra ili u jogurtu s dodatkom na kockice narezane rajčice, nasjeckanog mladog luka i peršina, koji se poslužuje uz ohlađeni, pečeni mladi krumpir.

Dvije osnovne vrste začinskih mješavina na bazi curryja jesu indijski i tailandski curry. Znanstvenici su brojnim istraživanjima potvrdili ljekovito djelovanje curryja na zdravlje ljudi, te preporučuje indijsku prehranu jednom ili dvaput tjedno. Curry djeluje u prevenciji nastanka srčanih oboljenja, Alzheimerove bolesti i ostalih degenerativnih bolesti mozga, u lječenju prehlade te bolesti probavnog sustava.

Autor: M.T., Foto: stevepb/Pixabay

 

Kategorija: Začini

Želite se zasladiti?

tart s bobicasim vocem

Tart s kremom od bosiljka i bobičastim voćem

Iako nije sezona bobičastog voća, želim s vama podijeliti ovaj recept jer mi se čini kao zgodna ideja za Valentinovo. Jagode obično tada preplave naše trgovine, istina uvozne, ali po povoljnim cijenama. :) Možete …

Čokoladni kolac

Turbo jednostavan čoko kolač

Nedjelja je dan za hedonizam na najjače. Zato volim biti gotova s pripremom ručka i kolača do podne, a ovaj kolač mi to uvijek omogući. Savršeni kolač zadovoljit će svakog čokoljupca.. Ma svakog slatkoljupca. Što …

Galette sa smokvama

Galette sa smokvama – bez glutena

Danas vam donosim jedan recept koji je, zbog jednostavnosti pripreme, savršen za vruće ljetne dane kad vam se ne da pripremati nešto komplicirano, a želite uživati u savršenstvu okusa. Obožavam Galette u svim …

Prethodna objava: « Šparoga
Sljedeća objava: Marelica »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2022. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.