Curry je začinska mješavina, koja može sadržavati od 5 do 30 različitih začina. Osnovu većine curry mješavina čine korijander, kurkuma, kim i piskavica. Ovisno od recepture, dodatni sastojci mogu biti čili, đumbir, češnjak, komorač, klinčić, gorušica, kardamom, muškatni oraščić, cimet, crveni i crni papar. U Indiji se začinske mješavine razlikuju ovisno o kuharu, području i običajima. Začinska mješavina koja se upotrebljava u tradicionalnoj indijskoj pripremi jela je garam masala, a sastav ovisi o vrsti jela koju valja začiniti ili o tipu kuhinje.
Curry je britanski proizvod, nastao za vrijeme njihove kolonijalne vladavine u Indiji. Riječ “kari”, od koje je nastala engleska riječ “curry”, potječe iz južne Indije i označava vrlo začinjeno kuhano jelo od različitih vrsta namirnica. Međutim, na razvijenom zapadu je značenje pojma “curry” dosta prošireno i odnosi se na bilo koji začinjeni umak pripremljen na tradicionalnim načinom južnoazijske kuhinje.
Energetski sadržaj 100 grama curry praha iznosi 325 kcal / 1360 kJ. Od toga 58% ugljikohidrata, 14% masti i 12,6% bjelančevina. Zahvaljujući bogatom sastavu začina odličan je izvor minerala mangana (4,3 mg što čini 215% RDA), željeza (29,6 mg što čini 211% RDA), bakra (0,8 mg što čini 90% RDA), magnezija (254 mg što čini 85% RDA), kalcija (478 mg što čini 60% RDA), fosfora (350 mg što čini 44% RDA), selena (17 µg što čini 31% RDA) i cinka (4 mg što čini 27% RDA). Odličan je izvor gotovo svih vitamina.
Curryjem u prahu mogu se oplemeniti različite vrste namirnica, jela od mesa, žitarica, povrća, pa čak i deserti. Zanimljiv je dodatak zelenom povrću i salatnim preljevima. Curryjem možemo aromatizirati majonezu s dodatkom limunova soka, koja se na taj način pripremljena poslužuje kao dip uz piletinu i povrće, kiselo vrhnje s dodatkom pirjanog luka, vlasca, soli i papra ili u jogurtu s dodatkom na kockice narezane rajčice, nasjeckanog mladog luka i peršina, koji se poslužuje uz ohlađeni, pečeni mladi krumpir.
Dvije osnovne vrste začinskih mješavina na bazi curryja jesu indijski i tailandski curry. Znanstvenici su brojnim istraživanjima potvrdili ljekovito djelovanje curryja na zdravlje ljudi, te preporučuje indijsku prehranu jednom ili dvaput tjedno. Curry djeluje u prevenciji nastanka srčanih oboljenja, Alzheimerove bolesti i ostalih degenerativnih bolesti mozga, u lječenju prehlade te bolesti probavnog sustava.
Autor: M.T., Foto: stevepb/Pixabay