MOUSSE AU CHOCOLAT je poznati francuski desert u čaši za čiju se pripremu osim čokolade koriste i svježa jaja koja se termički ne obrađuju , pa bez obzira koliko privlačno izgleda mnogi zaziru od njegove pripreme kod kuće. Ali ne mora biti tako, za pripremu ove čuvene slastice donosim vam recept za mousse bez jaja.
Sastojci:
- 300 g slatkog vrhnja
- 250 g kvalitetne tamne čokolade za kuhanje
- dekoracija po želji ( kod mene “čipkasta čokoladna srca”koje možete sami izraditi a otkriti ću vam i kako )
- za serviranje: po želji tučeno slatko vrhnje, maline, jagode
Priprema:
- Čokoladu nasjeckajte na sitne komadiće a možete je usitniti i u sjeckalici (samo pazite da je ne sameljete skroz sitno).Tako nasjeckanu čokoladu zatim stavite u zamrzivač jedno 30 minuta.
- U lončić stavite 120 ml slatkog vrhnja i zagrijavajte ga na nižoj temperaturi do točke vrenja ( pazite da vam ne zakuha).Izvadite čokoladu iz zamrzivača i preko nje prelijte zagrijano slatko vrhnje.Miješajte špatulom dok se čokolada ne otopi i sve lijepo poveže.Stavite sa strane da se smjesa ohladi.
- Ostatak slatkog vrhnja umutite u čvrsti šlag i zatim mu uz stalno miksanje polako u nekoliko navrata dodajte ohlađenu čokoladnu smjesu.
- Kad ste sve lijepo sjedinili dobivenu kremu rasporedite u staklene čaše ili zdjelice za serviranje i stavite ih u hladnjak da se dobro rashlade prije posluživanja.
- Čokoladni mousse možete poslužiti uz malo tučenog slatkog vrhnja i voće po želji – uz njega fino odgovaraju svježe maline ili jagode. A kako bi zadivili svoje goste otkriti ću vam i kako možete pripremiti ” čipkasta čokoladna srca “.
Čipkasta čokoladna srca
Sastojci:
- silikonski kalup za muffinse sa 8 otvora u obliku srca
- oko 80 g tamne ili bijele čokolade za kuhanje
- slastičarska dresing vrećica
- par kapi ulja
Priprema:
- Tamnu ili bijelu čokoladu sitno nasjeckajte i otopite je na pari.
- Dok se čokolada topi silikonski kalup sa srcima okrenite na naopaku stranu i stavite na ravnu površinu, a zatim lagano premažite uljem
- Kad se čokolada rastopila stavite je u dresing vrećicu i sačekajte da se malo prohladi a onda uz pomoć tankog nastavka počnite ocrtavati srca, najprije ocrtajte rubove a onda iznutra svakog srca išarajte “čipkaste” uzorke
- Kalup stavite nekoliko sati u zamrzivač da se glazura stegne
- Kad se glazura stegnula, srca polako odvojite od silikonskog kalupa, posložite ih na pek papir i pohranite u hladnjak do upotrebe( najbolje da ih složite u plastičnu posudu sa poklopcem, a između stavite pek papir)
- Možete ih izraditi i u dvije boje, najprije otopite bijelu čokoladu i sa njom prošarajte po silikonskom kalupu i stavite u zamrzivač da se čokolada stegne. Izvadite iz zamrzivača pa onda praznine ispunite otopljenom tamnom čokoladom, ,opet stavite u zamrzivač da se čokolada stegne i kad se sve stegnulo polako odvojite od silikonskog kalupa.
- ” Čipkasta čokoladna srca ” možete koristiti i kao dekoraciju za torte i druge slastice.
Ja sam Anamarija, autorica gastro bloga “Srce od čokolade”. Dolazim iz Istre. Mami sam se počela “motati” oko lonaca od malih nogu. A kolače i jednostavna slana jela počela sam pripremati još u osnovnoj školi. Naučila sam puno od moje mame Zore koja je radila u restoranu cijeli život i bila vrsna kuharica. Puno sam naučila i od moje babe Rože i nonne Eufemije (od njih sam puno naučila o istarskoj tradicionalnoj kuhinji i o talijanskoj kuhinji). Moja kuhinja je moje malo carstvo, mjesto za opuštanje i uživanje u pripremi dobre klopice koju rado pripremam za mog supruga, našu obitelj ali i drage prijatelje. Najviše volim pripremati razne slastice a posebno one kojima je glavna namirnica čokolada jer kod mene oduvijek sve započinje i završava čokoladom. Uvijek volim isprobavati nešto novo i otkrivati nove namirnice. Osim na mom blogu već dugi niz godina objavljujem svoje recepte i na gastro portalu Coolinarika. Sa radošću ću moje recepte dijeliti sa vama i nadam se da ćete među njima naći nešto za sebe.