• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Celer
Celer, Foto: Popolon/Wikimedia

Celer

Objavljeno: 20.07.2012. Autor: Lana Kovačić

Celer (lat. Apium), zelena je zeljasta godišnja, dvogodišnja ili višegodišnja biljka iz porodice štitarki. Korijen celera je mesnat ili vretenast, a katkada i gomoljasto odebljao. Stabljika mu je razgranana i visoka 40 – 80 cm. Tamnozeleni i sjajni listovi su veliki i perasto razdijeljeni, a listići su klinastog oblika na vrhu urezani i nazubljeni. Cvijetni štit je s kratkom peteljkom zrakast s bijelim i sivobijelim cvjetovima koji cvjetaju od srpnja do rujna, a kuglasti plod je rebrast.

Celer, Foto: Popolon/Wikimedia

Korijen celera svojstvenog je i aromatičnog mirisa, koji nije svakome ugodan, a bogat je eteričnim uljima (terpeni) kojima zahvaljuje svoju aromu i okus, a sam gomolj štiti biljku od bakterijskih, gljivičnih infekcija i prirodnih neprijatelja. Okus domačeg celera je oštar i začinski, a kuhan poprima vrlo blag i ugodan ukus. Vrtni celer se cijeni zbog svoje delikatne arome, koja obogačuje različite vrste jela, posebno jela od povrća i voća (odlično se slaže s jabukom).
Danas postoje tri osnovna tipa celera a to su bijeli celer, zeleni celer i celer s korijenom koji izgleda poput bijele repe.

Celer ima dugu i zanimljivu povijest. U doba Homera bio je simbol ljepote i veselja, a ubrzo zatim počeo se koristiti kao ukrasno grobno cvijeće. Kasnije je u Rimu uzdignut kao simbol pobjede i pobjedničkog slavlja, a njime su se kitile glave pobjednika.

Energetska vrijednost 100 g celera (korijen s lišćem) je mala – iznosi 14 kcal / 59 kJ. Od toga je 0,69 % proteina, 2,97 % ugljikohidrata i 0,17 % masti.Celer je odličan izvor vitamina K (29,3 µg, što čini 29 % preporučenog dnevnog unosa) i dijetalnih vlakana (1,6 g/14 kcal ili 11,5 g/100 kcal, preporuke su 3 g/100 kcal), a ostale potrebne minerale i vitamine sadrži u malim količinama. Celerova stabljika vrlo se često konzumira sirova poput grickalice jer, kako kažu neki, žvakanjem se troši više kalorija nego što ih ima sama stabljika.

Ljekovite tvari najviše su očuvane u sirovom, svježe istisnutom soku iz korijena, listova i stabiljke. Celer sadrži sve vitamine B kompleksa, vitamin C, vitamin A, vitamin E, minerale, kalcij, natrij, alkaloid apiin, asparagin, eterično ulje (Oleum Apii).

Konzumiranje celera i njegova soka djeluje antibakterijski i antimikotički u ustima, grlu, želucu i crijevima, djeluju na mokraćni sustav i bubrege, pomažući na taj način kod upala mokraćnih puteva i tegoba s mokrenjem, djeluju pročišćavajuće i potiču stvaranje žuči. Stimulira rad bubrega i snažno pospješuje menstruaciju. Sjemenke celera u Engleskoj i Australiji se već dugo koriste kao tradicionalni lijek protiv raznih tipova artritisa.

Danas se celer često dodaje jelima s krumpirom, salatama, u obliku popečaka s dodatkom luka, ribom, preliven vrhnjem i posipan sirom te zapečen u pećnici.

Autor: M.T.

 

 

Kategorija: Nekategorizirano

Želite se zasladiti?

cokoladni muffini s kremom i jagodama

Čokoladni muffini s kremom i jagode u čokoladi

Što pametno reći o muffinima, osim da su jednostavni za napraviti i svi ih vole. Naravno, uvijek potičem da uz malo mašte običan muffin može postati kraljevski kolač, zato ćemo ovom prilikom muffin ukrasiti slatkim …

Domaće rum pločice

Ukusne domaće rum pločice

Ovo je jedan od recepata koji je jako dugo zapisan u mojim knjižicama recepata. Kako obožavam deserte obogaćene rumom, ovaj mi je jedan od dražih. Brzo gotov, još brže nestane. Recept za domaće rum …

lazni tiramisu

Lažni tiramisu koji će vas oduševiti okusom

Ovaj tiramisu dobio je pridjev "lažni" zbog toga što je njegova priprema puno jednostavnija i brža od tradicionalne inačice s jajima. Iako je lažni, neće vas razočarati okusom. Sastojci: 200 g piškota 2 dcl …

Prethodna objava: « Šljiva
Sljedeća objava: Šparoga »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.