• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Celer
Celer, Foto: Popolon/Wikimedia

Celer

Objavljeno: 20.07.2012. Autor: Lana Kovačić

Celer (lat. Apium), zelena je zeljasta godišnja, dvogodišnja ili višegodišnja biljka iz porodice štitarki. Korijen celera je mesnat ili vretenast, a katkada i gomoljasto odebljao. Stabljika mu je razgranana i visoka 40 – 80 cm. Tamnozeleni i sjajni listovi su veliki i perasto razdijeljeni, a listići su klinastog oblika na vrhu urezani i nazubljeni. Cvijetni štit je s kratkom peteljkom zrakast s bijelim i sivobijelim cvjetovima koji cvjetaju od srpnja do rujna, a kuglasti plod je rebrast.

Celer, Foto: Popolon/Wikimedia

Korijen celera svojstvenog je i aromatičnog mirisa, koji nije svakome ugodan, a bogat je eteričnim uljima (terpeni) kojima zahvaljuje svoju aromu i okus, a sam gomolj štiti biljku od bakterijskih, gljivičnih infekcija i prirodnih neprijatelja. Okus domačeg celera je oštar i začinski, a kuhan poprima vrlo blag i ugodan ukus. Vrtni celer se cijeni zbog svoje delikatne arome, koja obogačuje različite vrste jela, posebno jela od povrća i voća (odlično se slaže s jabukom).
Danas postoje tri osnovna tipa celera a to su bijeli celer, zeleni celer i celer s korijenom koji izgleda poput bijele repe.

Celer ima dugu i zanimljivu povijest. U doba Homera bio je simbol ljepote i veselja, a ubrzo zatim počeo se koristiti kao ukrasno grobno cvijeće. Kasnije je u Rimu uzdignut kao simbol pobjede i pobjedničkog slavlja, a njime su se kitile glave pobjednika.

Energetska vrijednost 100 g celera (korijen s lišćem) je mala – iznosi 14 kcal / 59 kJ. Od toga je 0,69 % proteina, 2,97 % ugljikohidrata i 0,17 % masti.Celer je odličan izvor vitamina K (29,3 µg, što čini 29 % preporučenog dnevnog unosa) i dijetalnih vlakana (1,6 g/14 kcal ili 11,5 g/100 kcal, preporuke su 3 g/100 kcal), a ostale potrebne minerale i vitamine sadrži u malim količinama. Celerova stabljika vrlo se često konzumira sirova poput grickalice jer, kako kažu neki, žvakanjem se troši više kalorija nego što ih ima sama stabljika.

Ljekovite tvari najviše su očuvane u sirovom, svježe istisnutom soku iz korijena, listova i stabiljke. Celer sadrži sve vitamine B kompleksa, vitamin C, vitamin A, vitamin E, minerale, kalcij, natrij, alkaloid apiin, asparagin, eterično ulje (Oleum Apii).

Konzumiranje celera i njegova soka djeluje antibakterijski i antimikotički u ustima, grlu, želucu i crijevima, djeluju na mokraćni sustav i bubrege, pomažući na taj način kod upala mokraćnih puteva i tegoba s mokrenjem, djeluju pročišćavajuće i potiču stvaranje žuči. Stimulira rad bubrega i snažno pospješuje menstruaciju. Sjemenke celera u Engleskoj i Australiji se već dugo koriste kao tradicionalni lijek protiv raznih tipova artritisa.

Danas se celer često dodaje jelima s krumpirom, salatama, u obliku popečaka s dodatkom luka, ribom, preliven vrhnjem i posipan sirom te zapečen u pećnici.

Autor: M.T.

 

 

Kategorija: Nekategorizirano

Želite se zasladiti?

Zaljubljena Cherry pie

Dobrodošlicu veljači, odnosno mjesecu ljubavi, zaželjeti ćemo jednom ljubavnom pitom od višanja. Ovu pitu radim godinama i nikad ne razočara, iako vjerojatno kršim neka osnovna pravila za prhka tijesta. Ako ste …

prhki keksici od limuna s ocaklinom

Slatki, mirisni, prhki kolutići od limuna

Dolaze nam blagdani i sada je pravo vrijeme da uvježbamo raditi slatke, mirišljave i prhke keksiće. Svi ih, većinom, volimo, a nema stola kojeg oni ne krase. Već sam bila prije spomenula na svom Instagram profilu da …

beze baiser kore

Recept za beze kore

Beze (baiser) kore čest su temelj raznih kolača, torti i drugih slastica. Kolači poput Ledenog vjetra ili Pavlove torte ne bi bili tako neobični ni ukusni da nema ove vrste kora. Odlična su suprotnost klasičnim …

Prethodna objava: « Šljiva
Sljedeća objava: Šparoga »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.