• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Predjela / Meksički klasik: burrito s piletinom
burrito s piletinom i povrćem

Meksički klasik: burrito s piletinom

Objavljeno: 18.07.2019. Autor: Sanja Štetić

Burrito ili taco de harina vrsta je meksičke hrane. Radi se o tjestenini napravljenoj od pšeničnog brašna presavijenoj, odnosno zamotanoj u obliku valjka te napunjenoj određenim prilogom. Tortilje koje se prave od brašna obično se znaju staviti na malo vatre da još dodatno omekšaju (recept za domaće tortilje).

Danas kada pričamo o burritu tada možemo pričati o jelu koje sadrži rižu, grah, zelenu salatu, meso, avokado, sir i kiselo vrhnje. Veličina burrita varira a pritom mislimo na usporedbu onih u SAD-u te Meksiku. Radi se o tome da se u Meksiku poslužuju sa grahom ili mesom, dok se u Americi poslužuju sa svim ostalim navedenim.

Razvoj meksičke kuhinje odnosno burrita dolazi od prekolumbijskih srednjoameričkih Azteca poznatog naroda Meksika, koji su nekada koristili tortilje omotane i ispunjene čili umakom, rajčicama, tikvicama, gljivama i avokadom. Brojni španjolski misionari koji su tu bili na proputovanju pisali su o Aztečkoj kuhinji, opisijući tortilje i njihov način spremanja.

Danas je meksička kuhinja postala dosta raširena, zapravo možemo reći da skoro i ne potoji dio svijeta u kojem se ne prakticiraju njihovi recepti. Tako je njihova kuhinja postala popularna i na našim područjima, stoga su se razvili mnogi recepti koji pokušavaju dočarati čaroliju Meksika i njihovog načina života.

Vjerojatno ste dosada već imali priliku jesti burrito, ili tortilje kako ih mi volimo zvati i vjerojatno je velik dio vas za to imao priliku u restoranima. Međutim dobra je stvar što ne morate žuriti u restoran kako bi probali ovo zanimljivo jelo. Dovoljno je imati malo više truda i želje kako biste ga spremili kod kuće.

Dakle ako ste se odlučili na spremanje meksičikih jela kod kuće, dat ćemo vam jedan zanimljiv i prije svega jednostavan recept.

Recept za burrito s piletinom

burrito

Sastojci

  • 300 g pilećih prsa
  • 1 crvena paprika
  • 1 zelena paprika
  • malo vegete
  • sol
  • chili
  • 2 manje glavice luka
  • naribani sir za pizzu
  • vrhnje za kuhanje
  • slatka crvena paprika

Priprema

  1. Uzmite paprike dobro ih operite te narežete na kockice i začinite s malo vegete i drugim začinima po želji
  2. U drugu posudu stavite začinjena pileća prsa koje ste također narezali na kockice
  3. Pileća prsa potrebno je začiniti s malo vegete i slatke crvene paprike u prahu
  4. Narežite luk na sitno, stavite ga na ulje i dinstajte dok ne požuti nakon čega stavite papriku i pileća prsa
  5. Sve zajedno pustite da se dinsta neko vrijeme i dodajte naribanog sira i vrhnja za kuhanje
  6. Sve bi zajedno trebalo biti gotovo za pola sata

Nakon toga uzmite burrito i svaki napunite dobivenom smjesom te ih posložite u posudu za pečenje. Namjestite temperaturu na 180°C i pecite otprilike 15 minuta.

Foto: samuelfernandezrivera/Pixabay

Kategorija: Predjela

Želite se zasladiti?

Pečene punjene jabuke

Pečene jabuke punjene orasima i lješnjacima

Jabuku s punim pravom nazivamo – kraljicom voća. Mjesto je našla i u brojnim desertima, a ja vam donosim jednostavan i brz recept u kojem jabuka ostaje gotovo cijela, a unutar sebe skriva punjenje od orašastih …

kriska-torte

Silvestrovska torta od vanilije s orasima

Razmišljala sam već dugo o ovoj torti i načinu na koji ću je pripremiti. Htjela sam spojiti omiljene sastojke i dobila sam željenu tortu od oraha, kreme od vanilije i višanja. Donosim vam recept za nju, da vam nova …

zdrava pinca

Zdrave mini uskrsne pince

Svi pričaju o božanstvenoj pinci za Uskrs. U Slavoniji to baš i nije običaj i mnogi koje znam ih ne prave. Od malena nikad nismo imali običaj jesti pincu za Uskrs. Sad, kako sam se preselila i živim u Rovinju, ona je …

Prethodna objava: «kolač od lisnatog tijesta Kolač od lisnatog tijesta
Sljedeća objava: Neodoljivo brza torta od malina torta od malina»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.