• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Predjela / Meksički klasik: burrito s piletinom
burrito s piletinom i povrćem

Meksički klasik: burrito s piletinom

Objavljeno: 18.07.2019. Autor: Sanja Štetić

Burrito ili taco de harina vrsta je meksičke hrane. Radi se o tjestenini napravljenoj od pšeničnog brašna presavijenoj, odnosno zamotanoj u obliku valjka te napunjenoj određenim prilogom. Tortilje koje se prave od brašna obično se znaju staviti na malo vatre da još dodatno omekšaju (recept za domaće tortilje).

Danas kada pričamo o burritu tada možemo pričati o jelu koje sadrži rižu, grah, zelenu salatu, meso, avokado, sir i kiselo vrhnje. Veličina burrita varira a pritom mislimo na usporedbu onih u SAD-u te Meksiku. Radi se o tome da se u Meksiku poslužuju sa grahom ili mesom, dok se u Americi poslužuju sa svim ostalim navedenim.

Razvoj meksičke kuhinje odnosno burrita dolazi od prekolumbijskih srednjoameričkih Azteca poznatog naroda Meksika, koji su nekada koristili tortilje omotane i ispunjene čili umakom, rajčicama, tikvicama, gljivama i avokadom. Brojni španjolski misionari koji su tu bili na proputovanju pisali su o Aztečkoj kuhinji, opisijući tortilje i njihov način spremanja.

Danas je meksička kuhinja postala dosta raširena, zapravo možemo reći da skoro i ne potoji dio svijeta u kojem se ne prakticiraju njihovi recepti. Tako je njihova kuhinja postala popularna i na našim područjima, stoga su se razvili mnogi recepti koji pokušavaju dočarati čaroliju Meksika i njihovog načina života.

Vjerojatno ste dosada već imali priliku jesti burrito, ili tortilje kako ih mi volimo zvati i vjerojatno je velik dio vas za to imao priliku u restoranima. Međutim dobra je stvar što ne morate žuriti u restoran kako bi probali ovo zanimljivo jelo. Dovoljno je imati malo više truda i želje kako biste ga spremili kod kuće.

Dakle ako ste se odlučili na spremanje meksičikih jela kod kuće, dat ćemo vam jedan zanimljiv i prije svega jednostavan recept.

Recept za burrito s piletinom

burrito

Sastojci

  • 300 g pilećih prsa
  • 1 crvena paprika
  • 1 zelena paprika
  • malo vegete
  • sol
  • chili
  • 2 manje glavice luka
  • naribani sir za pizzu
  • vrhnje za kuhanje
  • slatka crvena paprika

Priprema

  1. Uzmite paprike dobro ih operite te narežete na kockice i začinite s malo vegete i drugim začinima po želji
  2. U drugu posudu stavite začinjena pileća prsa koje ste također narezali na kockice
  3. Pileća prsa potrebno je začiniti s malo vegete i slatke crvene paprike u prahu
  4. Narežite luk na sitno, stavite ga na ulje i dinstajte dok ne požuti nakon čega stavite papriku i pileća prsa
  5. Sve zajedno pustite da se dinsta neko vrijeme i dodajte naribanog sira i vrhnja za kuhanje
  6. Sve bi zajedno trebalo biti gotovo za pola sata

Nakon toga uzmite burrito i svaki napunite dobivenom smjesom te ih posložite u posudu za pečenje. Namjestite temperaturu na 180°C i pecite otprilike 15 minuta.

Foto: samuelfernandezrivera/Pixabay

Kategorija: Predjela

Želite se zasladiti?

čokoladna torta s višnjama

Čokoladna torta s višnjama

Čokolada i višnja je jedna od omiljenih kombinacija, a tako je i kod mene. U ovom receptu sam podlogu radila kao veliki prhki keks, pa se malo teže rezala kad se dođe do tog dijela, a s druge strane sam dobila onu …

krafne s cokoladom

Klasični recept za krafne koje ćete obožavati

U ovo doba godine, pred korizmu, nas ljubitelje slastica, stavlja se na iskušenje izrade još jednog klasika, a to su fine, mirisne i neodoljive krafne. Obzirom da ih tada izrađujemo u ogromnim količinama, teško je …

čokoladni mousse

Čokoladni mousse

Čokolada! Oh, kako li je samo volimo. Ima li bolje namirnice za konzumirati kada trebate mali energetski poticaj ili kada vaši okusni pupoljci jednostavno traže nešto zanimljivo kako bi se malo rasplesali? Čokoladni …

Prethodna objava: «kolač od lisnatog tijesta Kolač od lisnatog tijesta
Sljedeća objava: Neodoljivo brza torta od malina torta od malina»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.