Burek s mesom ili ono što svi znalci jednostavno zovu burek (jer je za njih sve ostalo pita) odlično je jelo načinjeno s mesom i korama za pitu. Vjerujemo da rijetko tko čita ovaj recept do sada nije probao burek. Vjerojatno ste ovdje upravo zato jer ste u potpunosti zaljubljeni u ovo fantastično jelo.
Ovo jelo nije za one koji broje kalorije već za one koji se doista žele najesti fine domaće balkanske kuhinje. Možda ste ga jeli tek nekoliko puta, možda je stalan gost u vašem repertoaru, ali zasigurno imate omiljeni koji biste voljeli pokušati napraviti sami. Iskušajte ovaj recept, možda je to baš ono što tražite.
Sastojci za burek s mesom
- 600 g mljevene junetine
- 3 luka
- suncokretovo ulje ili maslac (po želji)
- 1/2 žlice soli
- 1/2 žlice papra
- 6 kora za pitu
Priprema bureka
Tajna dobrog bureka je da on nikada ne smije biti suh, slobodno ga pošteno zamastite i ne ustručavajte se dodati još ulja ili maslaca. Pa započnimo.
- Potrebno vam je 6 kora za savijače
- Uzmite protvan za pečenje i namastite dobro dno margarinom
- Stavite na njega nekoliko kora i zatim premažite još uljem i maslacem i neka ostaci kora vise izvan kalupa (burek nikako ne smije biti suh)
- Popržite luk nekoliko minuta dok ne postane zlaćan i zatim na njega bacite meso
- Neka se prži tako 8 minuta dok sva voda ne ispari
- Kuhačom razmrvite meso na što sitnije dijelove
- Pri kraju kuhanja dodajte sol i mnogo papra i ostavite da se malo rashladi
- Na kore koje se već nalaze na dnu protvana rasporedite oko trećinu mesa. Zatim to prekrijte natrganim i u ulju ili maslacu navlaženim korama i ponavljajte dok vam ne ponestane mesa (obično tri sloja)
- Zadnji sloj preklopite korama koje su visile preko i navlažite vrh mješavinom ulja i vode, a protvan pokrijte folijom
- Burek treba peći 40 minuta na 200°C
- Zadnjih 5-10 minuta, ovisno koliko zapečeno volite, maknite foliju kako bi porumenio.
Vaš burek je gotov. Možete ga pripremiti i na drugi način samo tako da ga motate u kore poput štrudle pa izaberite koji način vam se više sviđa. Želimo vam dobar tek!
Ako vam se sviđa ovaj recept, obavezno isprobajte naše recepte za bosanske pite: pita sirnica i pita zeljanica.
Foto: Zvonimir Atletic/Shutterstock