Jeste li spremni samnom napraviti brudet od morske ribe? Brudet je jedno od najdražih i najpoznatijih jela na Mediteranu, a ja vam donosim recept u kojem sam napisala na koji način je meni najdraže ga pripremiti.
Sastojci:
- par komada mješovite ribe (mi smo koristili ribu : kokot, pauk, ugor i batovina-ćaća)
- 2 glavice luka
- 3 češnja češnjaka
- peršin
- maslinovo ulje
- vinski ocat
- malo šećera
- sol i papar
- komadić celera
- 1 manja mrkva
- 2 komada rajčice (ja uvijek u škrinji imam smrznute)
Priprema:
- Prije svega, ribu je potrebno očistiti – uklonite joj utrobu i odstranite ljuske.
- Prepolovite ju i izrežite na veće komade.
- Na maslinovom ulju popržite luk, dodajte češnjak i mrkvu i izribajte manji komadić celera.
- Sve skupa pirjajte na laganoj vatri i dodajte rajčicu izrezanu na komadiće i tako kuhajte još 15 min.
- Zatim dodajte ribu. (Napomena: Ribu ne smijete miješati kuhačom već skupa sa posudom u kojoj kuhate povremeno
protresite.) - Posolite, dodajte ostale začine.
- Stavite 2 žlice vinskog octa i dodajte vode onoliko koliko je potrebno da pokrije svu ribu.
- Ostavite da kuha.
- Kad je voda isparila i riba kuhana, sklonite sa vatre, dodajte nasjeckani peršin, poklopite i ostavite da odstoji još 10 min.
- Servirajte u tanjure uz prilog kao što je palenta ili špagete.
Dobar tek vam želim!
Ja sam Nina Stojanov. Volim kuhati, spremati slastice i dijeliti recepte s prijateljima. Strast za kulinarstvom sam nasljedila od majke, a ljubavnu strast sam otkrila udavši se za Dalmatinca. Spojivši to dvoje, otkrila sam strast prema dalmatinskoj kuhinji. Tu sam da vam pokažem kako lako možemo spremiti divna jela i kolače koji ne oduzimaju previše vremena i pomažu nam nositi se s današnjim ubrzanim stilom života.