• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Breskva
Breskva, Foto: Cary Bass/Wikimedia

Breskva

Objavljeno: 08.07.2012. Autor: Lana Kovačić

Breskva (lat. Prunus persica) spada u skupinu koštičavog voća, a slična je marelicama, nektarinama i bademu. Smatra se kako je zemlja podrijetla sjeverna Kina. Breskva je u Europu stigla preko Perzije, čemu svjedoči i latinski naziv ovog voća. Uglavnom se uzgaja u zemljama sa toplom ili umjerenom klimom, a najveći izvoznici su Grčka, Italija, Španjolska i Francuska.

Breskva, Foto: Cary Bass/Wikimedia

Raste na listopadnom drvetu koje može doseći visinu do 10 m. Listovi breskve su dugi i široki, dok cvjetovi izrastaju sami ili u paru. Razlikujemo dvije osnovne vrste breskvi, one čija je koštica srasla s mesom i one kojima se koštica od mesa može lako razdvojiti. Većina sorti ima ima velike okrugle plodove dok kod nekih plodovi podsjećaju na šljivu. Na kori koja je prepuna baršunastim dlačicama se nalazi tipična prepoznatljiva udubina. Boja varira od žutozelene do crvene dok meso može biti bijelo ili žuto.

One sorte koje kasno sarzurijevaju imaju aromatičniji okus od ranijih. 100 grama ove voćke sadrži oko 43 kalorije, a veliki postotak u voću zauzima voda. Vitamin C i beta-karoten su najviše prisutni. Beta-karoten služi kao izvrstan antioksidans, a može preći i u vitamin A. Zbog velike količine vode dobre su pri održavanju idealne tjelesne težine, ali i kao diuretik.

Za breskve je karakteristično da sazrijevaju i nakon branja. Iznimno su osjetljive na pritisak pa se dodatna pažna posvećuje prilikom transporta. Prilikom kupovine prednost dajte onim breskvama koje su u potpunosti zrele jer imaju bolju aromu. Nakon kupnje ne preporuča se dulje skladištenje u hladnjaku od 2 tjedna.

Najbolje je breskve jesti svježe, iako se od njih mogu napraviti ukusni deserti, kolači i torte. U nekim kuhinjama breskve se dodaju i slanim jelima te raznim salatama. U industriskoj proizvodnji najčešće se koriste za pripremu ledenih čajeva, gustih sokova ili likera i alkoholnih pića. Od breskve se rade pekmezi, marmelade i sladoledi, a može se konzumirati i kao sušena.

Autor: M.T.

Kategorija: Nekategorizirano

Želite se zasladiti?

voćna torta

Torta “Proljetna vila”

Proljeće u meni uvijek probudi neku novu životnu radost i zaigranost, nadam se da i vas proljeće inspirira za ispeći neku finu slasticu upotpunjenu proljetnim, finim i mirisnim voćem. Pritom ako imate sreće i na dohvat …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam jedina), dala sam si truda i napravila zdravu verziju za koju nitko nije dao manji komentar od savršenstva. Toliko je savršen …

kriska-torte

Silvestrovska torta od vanilije s orasima

Razmišljala sam već dugo o ovoj torti i načinu na koji ću je pripremiti. Htjela sam spojiti omiljene sastojke i dobila sam željenu tortu od oraha, kreme od vanilije i višanja. Donosim vam recept za nju, da vam nova …

Prethodna objava: « Paprika
Sljedeća objava: Ribiz »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.