• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Breskva
Breskva, Foto: Cary Bass/Wikimedia

Breskva

Objavljeno: 08.07.2012. Autor: Lana Kovačić

Breskva (lat. Prunus persica) spada u skupinu koštičavog voća, a slična je marelicama, nektarinama i bademu. Smatra se kako je zemlja podrijetla sjeverna Kina. Breskva je u Europu stigla preko Perzije, čemu svjedoči i latinski naziv ovog voća. Uglavnom se uzgaja u zemljama sa toplom ili umjerenom klimom, a najveći izvoznici su Grčka, Italija, Španjolska i Francuska.

Breskva, Foto: Cary Bass/Wikimedia

Raste na listopadnom drvetu koje može doseći visinu do 10 m. Listovi breskve su dugi i široki, dok cvjetovi izrastaju sami ili u paru. Razlikujemo dvije osnovne vrste breskvi, one čija je koštica srasla s mesom i one kojima se koštica od mesa može lako razdvojiti. Većina sorti ima ima velike okrugle plodove dok kod nekih plodovi podsjećaju na šljivu. Na kori koja je prepuna baršunastim dlačicama se nalazi tipična prepoznatljiva udubina. Boja varira od žutozelene do crvene dok meso može biti bijelo ili žuto.

One sorte koje kasno sarzurijevaju imaju aromatičniji okus od ranijih. 100 grama ove voćke sadrži oko 43 kalorije, a veliki postotak u voću zauzima voda. Vitamin C i beta-karoten su najviše prisutni. Beta-karoten služi kao izvrstan antioksidans, a može preći i u vitamin A. Zbog velike količine vode dobre su pri održavanju idealne tjelesne težine, ali i kao diuretik.

Za breskve je karakteristično da sazrijevaju i nakon branja. Iznimno su osjetljive na pritisak pa se dodatna pažna posvećuje prilikom transporta. Prilikom kupovine prednost dajte onim breskvama koje su u potpunosti zrele jer imaju bolju aromu. Nakon kupnje ne preporuča se dulje skladištenje u hladnjaku od 2 tjedna.

Najbolje je breskve jesti svježe, iako se od njih mogu napraviti ukusni deserti, kolači i torte. U nekim kuhinjama breskve se dodaju i slanim jelima te raznim salatama. U industriskoj proizvodnji najčešće se koriste za pripremu ledenih čajeva, gustih sokova ili likera i alkoholnih pića. Od breskve se rade pekmezi, marmelade i sladoledi, a može se konzumirati i kao sušena.

Autor: M.T.

Kategorija: Nekategorizirano

Želite se zasladiti?

domace kocke

Domaće kocke

Domaće kocke su pravi kolač kojim možete iznenaditi svoje ukućane. Ovaj jednostavan i brzinski kolač jedan je od onih, za svaki dan. Izgledom nije nimalo spektakularan ali okusom i aromom, mamit će vaša nepca. …

coko banana bread

Čoko banana bread

Uvijek gledam da sama napravim bademovo brašno. Kupovna brašna mi nemaju taj neki poseban "gušt". I tako je bilo sve dok nisam dobila Letifico bademovo brašno. Takve savršene teksture i okusa, da bez razmišljanja mogu …

Išleri

Sigurno ne postoji osoba koja može reći kako barem jednom u životu nije uživala u slatkom. Danas slatko zaista podrazumijeva velik broj recepata, gdje možemo vidjeti velik broj kolača, torti, keksa i svih drugih slastica …

Prethodna objava: « Paprika
Sljedeća objava: Ribiz »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.