• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Predjela / Bosanska pita

Bosanska pita

Objavljeno: 02.04.2019. Autor: Anita Vrdoljak

Bosanska pita je jelo koje je simbol bosanske kuhinje. Ako ste već imali priliku probati pravu bosansku pitu, tada znate da se radi o tijestu koje se razvlači, puni različitim nadjevima i mota poput malih puževa. Oblik pite razlikuje se ovisno o dijelu Bosne u kojem se sprema pa tako negdje vole raditi veće, a negdje manje puževe.

U nastavku vam donosimo recepte za neke od bosanskih pita koje se najčešće spremaju.

Bosanska pita sirnica

Sastojci

  • 600 g brašna
  • 1 žlica ulja
  • 1 žlica octa
  • sol
  • topla voda
  • 400-500 g sitnog sira
  • jaje
  • mlijeko
  • kiselo vrhnje

Priprema

Pomiješajte brašno, ulje, ocat, sol i toplu vodu tako da dobijete mekano tijesto. Nakon što umijesite tijesto, podijelite ga na dva dijela i stavite na veći tanjur ili pleh, pouljite, pokrijte prozirnom folijom ili krpom i ostavite da malo odstoje.

Dok tijesto stoji, pomiješajte sir, jaje i sol. Tijesto razvucite preko stola koliko god možete, a da ne popuca. Nakon što ste razvukli tijesto, preko njega dodajte nekoliko kapi ulja, a zatim rasporedite nadjev od sira i jaja koji ste pripremili. Razvučeno tijesto nakon toga sa svake strane zamotajte do pola, tako da se polovice na sredini stola spoje.

Isto učinite s drugom polovicom tijesta koje vam je ostalo, a tako pripremljenu pitu složite u nauljeni pleh i stavite peći na najveću temperaturu. Nekoliko minuta prije vađenja pite iz pećnice pomiješajte malo mlijeka, sol i kiselo vrhnje i s tim prelijte pitu pa je vratite natrag u pećnicu. Nemojte pretjerivati s ovom tekućinom kako se pita na kraju ne bi raspadala.

Bosanska pita zeljanica

Tijesto

  • 500 g glatkog brašna
  • 1 žlica ulja
  • 2 dl mlake vode
  • sol

Nadjev

  • 500 g svježeg sira
  • 500 g mladog špinata
  • 2 velika jaja
  • papar i sol

Tijesto za zeljanicu pripremite i razvucite kao i kod prethodno spomenute pite. Nadjev za pitu zeljanicu priprema se tako da jednostavno pomiješate sve sastojke i onda ih rasporedite po rubovima razvučenog tijesta. Svaku stranu tijesta zarolajte do polovice pa ga smotajte u obliku puža na lim za pečenje koji ste prethodno namastili.

Pita zeljanica peče se oko 50 minuta na temperaturi od 200 stupnjeva. Pred kraj pečenja pitu prelijte s jednim decilitrom vrućeg mlijeka i vratite u pećnicu još nekoliko minuta.

Bosanska pita krumpiruša

Tijesto

  • 500 g brašna za pite i kolače
  • 1/2 čajne žličice soli
  • 2 žlice ulja
  • 2-3 dl mlake vode

Nadjev

  • 1 kg sitno sjeckanog ili naribanog krumpira
  • 1 žličica soli
  • 1/2 žličice papra
  • 1 naribani crveni luk

Priprema

Tijesto se priprema i razvlači na jednak način kao i kod prethodno spomenutih pita. Razvučeno tijesto se premaže uljem ili maslacem pa se po njemu rasporedi pripremljeni nadjev, a zatim se svaka strana savije do polovice i složi na lim za pečenje.

Pita krumpiruša peče se oko 40 minuta na temperaturi od 250 stupnjeva. Pet minuta pred kraj pečenja pita se zalije preljevom koji ćete pripremiti tako da u 1,5 dl vode prokuhate prstohvat soli, bibera i jednu žlicu ulja.

Bosanska pita od mesa

Tijesto

  • 500 g glatkog brašna
  • 2,5 dl mlake vode
  • žličica soli
  • žlica ulja

Nadjev

  • 500 g mljevenog mesa
  • 1 glavica sitno sjeckanog crvenog luka
  • žlica soli
  • čajna žlica mljevenog papra
  • 1-2 žlice ulja

Priprema

Pripremite i tanko razvucite tijesto, a na zagrijanom ulju popržite luk dok ne poprimi žutu boju pa dodajte mljeveno meso i začine. Meso kratko propirjajte, samo da lagano promijeni boju, a kad se malo prohladi, možete ga rasporediti po tijestu. Tijesto savijate na isti način kao i kod drugih pita.

Pita od mesa peče se oko pola sata na temperaturi od 250 stupnjeva. Pred kraj pečenja polijeva se s malo vruće vode u koju ste dodali žličicu ulja i soli te se vraća u pećnicu na još nekoliko minuta.

Osim zeljanice, krumpiruše, pite od mesa i sirnice, treba izdvojiti čuvenu Učkur pitu, koja se razvija tanko, a puni se nadjevom od mljevenog mesa i češnjaka. Naime, ova zanimljiva pita ime je dobila po tankoj gumi koja se obično šiva u samo rublje.

U našim krajevima često dolazi do zabune kada su u pitanju nazivi za neke od ovih pita. Dok se u Bosni i Hercegovini pod nazivom burek misli na pitu od mesa, u Hrvatskoj se burekom nazivaju sve ove pite o kojima smo pisali.

Nadamo se da ste dobili malo bolji uvid u tradicionalno jelo susjedne nam Bosne i Hercegovine, a kao što ste mogli primijetiti, ta ista bosanska pita pomalo se razlikuje od jednog do drugog područja unutar BIH.

Osim navedenih, možemo spomenuti i još neke pite koje su karakteristične za ovu zemlju, a to su furdenjača (punjena telećim iznutricama), kupusnjača koja je ime dobila po nadjevu od povrća, tikvenjača (spoj tikve, svježeg sira, vrhnja i jaja) te jabukovača (slatka pita od jabuka).

Foto: Acter/Shutterstock

Kategorija: Predjela

Želite se zasladiti?

krempsnita

Recept za kremšnite

Svi smo ponekad poželjeli pripremiti kod kuće kremšnite kao iz slastičarne. Iako za njihovu pripremu treba malo duže vremena, okus je nenadmašiv i priprema se svakako ispati. No, u moru recepata treba izabrati najbolji. …

Zobeni kolačići

Zobeni kolačići – zdravi snack za plažu

Pripremamo se za godišnji odmor i naš plan je zasigurno izležavanje na plaži i upijanje pozitivne energije sunca i mora. Pazite da pijete dovoljno tekućine i da sa sobom uvijek imate nešto za prigristi. Službeno mogu …

milchschnitte s jagodama

Kinder Milchschnitte s jagodama

Dijete u meni nikad ne miruje. 🤭 Sjećam se prije par godina kad sam pronašla ovaj recept na jednom blogu, zapisala ga u svoju tekicu s receptima a onda ga konačno i napravila. Ajme, baš sam bila sretna. Što je uspio i …

Prethodna objava: « Čoko-orange muffins
Sljedeća objava: List pečeni file ribe»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.