• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Home / Prehrana / Začini / Borovnica, bobičasto voće za naše zdravlje
Borovnice u prirodi, Foto: The_girl/Flickr

Borovnica, bobičasto voće za naše zdravlje

Objavljeno: 06.11.2012. Autor: Lana Kovačić

Borovnica je grmolika biljka koja najbolje uspijeva na prostorima sa srednjom i većom nadmorskom visinom. Uzgoj borovnica započinje u Sjevernoj Americi i Kanadi, krajem 19. stoljeća, a te zemlje su i danas najveći proizvođači ove kulture.

Tek je sredinom 20. stoljeća borovnica uvezena u Europu, a u ovom kratkom periodu nije se ustalila kao voće koje se uzgaja na mnogim područjima. Zanimljivo je kako su borovnice jedina hranjiva biljka koja ima plavu boju plodova.

Ovo bobičasto voće sadrži oko 85 % vode. Prepoznata je kao savršen antioksidans koji pomaže u prevenciji raka, srčanih bolesti i bolesti oka. Osim antioksidansa, izvrstan su izvor vitamina C. Tako 150 grama voća sadrži oko 40% preporučene dnevne doze ovog vitamina.

U tradicionalnoj medicini borovnica se koristi za pripravljanje čajeva koji pomažu kod proljeva, upala usnih šupljina ili šećerne bolesti. Iako pomaže pri stabiliziranju proljeva, velike količine borovnica može uzrokovati isti.

U trgovinama i na tržnicama borovnice ćete pronaći u ljetnim mjesecima, srpnju i kolovozu. U usporedbi sa ostalim bobičastim voćem mogu izdržati najdulje. Svježe borovnice ćete prepoznati po njihovoj magličastoj površini i pravilnom obliku. U hladnjaku se mogu čuvati do dva tjedna, a slobodno se i zamrznu.

Borovnice se konzumiraju u raznim oblicima. Odlične su svježe ili u nekoj voćnoj salati. Nakon što ih operete pažljivo ih posušite ubrusima. Dodajete li borovnice palačinkama, stavite ih neposredno prije konzumiranja kako se ne bi izgubile količine vitamina C.

Postoje mnogi recepti za kolače koje uključuju borovnice. Dodaju se tijestu, ali se od njih mogu napraviti izvrsne štrudle. Obzirom da se svježe borovnice mogu naći samo u određeno doba godine, poslužite se zamrznutim oblikom, ili nekim od industrijski obrađenih oblika poput vina, sokova ili sirupa.

Autor: S.Š., Foto: The_girl/Flickr

 

Kategorije: Začini

Želite se zasladiti?

Husarski ustipci - naslovna

Savršeno prhki Husarski uštipci

Nešto vam miriši? Da, to su ovi kolačići zvani Huskarski uštipci. Na što vas prvo asociraju kad ih ugledate? Ili vam pogled bježi na marmeladu? Preukusni su i ovo je, po meni, idealan spoj okusa. Pripremite na …

Napravite ljubavnu kućicu za ptice od keksa

Posljednjih godina u Hrvatskoj se obilježavanje Valentinova kao dana zaljubljenih uglavnom veže uz utjecaj zapadnjačke „kulture“ konzumerizma. Ali u jednom dijelu lijepe naše, iz ranijih dana postoji jedan drugačiji …

Slatka bomba: Snickers tart

Tartovi i pite su deserti po mojoj mjeri. Volim eksperimentirati s nadjevima i punjenjima i čuditi se kako je svaka kombinacija sve bolja i bolja. Ovo je recept za tart koji me okusom jako podsjeća na Snickers sa …

Previous Post: « Juha od kukuruza
Next Post: Hercegovački japrak, tradicionalno jelo Hercegovine »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primary Sidebar

Novije

paradajz juha

Juha od rajčice (paradajza)

Juha od rajčice ili kako ju većina češće zove juha paradajza ili paradajz juha je postalo jelo …

Namaz od sira

Ukusan namaz od sira odličan je izbor uz gotovo sva jela. Možete ga jednostavno namazati na …

Osnovni recept za kekse

Osim u vrijeme Božića kada se svi veselimo onim ukusnim božićnim keksima različitih oblika i …

Pita zeljanica

Bosanska kuhinja kao i sve ostale sadrži određene specijalitete koji su oduševili gurmane …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media Copyright © 2012.–2019. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.