• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Prehrana / Začini / Borovnica, bobičasto voće za naše zdravlje
Borovnice u prirodi, Foto: The_girl/Flickr

Borovnica, bobičasto voće za naše zdravlje

Objavljeno: 06.11.2012. Autor: Lana Kovačić

Borovnica je grmolika biljka koja najbolje uspijeva na prostorima sa srednjom i većom nadmorskom visinom. Uzgoj borovnica započinje u Sjevernoj Americi i Kanadi, krajem 19. stoljeća, a te zemlje su i danas najveći proizvođači ove kulture.

Tek je sredinom 20. stoljeća borovnica uvezena u Europu, a u ovom kratkom periodu nije se ustalila kao voće koje se uzgaja na mnogim područjima. Zanimljivo je kako su borovnice jedina hranjiva biljka koja ima plavu boju plodova.

Ovo bobičasto voće sadrži oko 85 % vode. Prepoznata je kao savršen antioksidans koji pomaže u prevenciji raka, srčanih bolesti i bolesti oka. Osim antioksidansa, izvrstan su izvor vitamina C. Tako 150 grama voća sadrži oko 40% preporučene dnevne doze ovog vitamina.

U tradicionalnoj medicini borovnica se koristi za pripravljanje čajeva koji pomažu kod proljeva, upala usnih šupljina ili šećerne bolesti. Iako pomaže pri stabiliziranju proljeva, velike količine borovnica može uzrokovati isti.

U trgovinama i na tržnicama borovnice ćete pronaći u ljetnim mjesecima, srpnju i kolovozu. U usporedbi sa ostalim bobičastim voćem mogu izdržati najdulje. Svježe borovnice ćete prepoznati po njihovoj magličastoj površini i pravilnom obliku. U hladnjaku se mogu čuvati do dva tjedna, a slobodno se i zamrznu.

Borovnice se konzumiraju u raznim oblicima. Odlične su svježe ili u nekoj voćnoj salati. Nakon što ih operete pažljivo ih posušite ubrusima. Dodajete li borovnice palačinkama, stavite ih neposredno prije konzumiranja kako se ne bi izgubile količine vitamina C.

Postoje mnogi recepti za kolače koje uključuju borovnice. Dodaju se tijestu, ali se od njih mogu napraviti izvrsne štrudle. Obzirom da se svježe borovnice mogu naći samo u određeno doba godine, poslužite se zamrznutim oblikom, ili nekim od industrijski obrađenih oblika poput vina, sokova ili sirupa.

Autor: S.Š., Foto: The_girl/Flickr

 

Kategorija: Začini

Želite se zasladiti?

bozicni-kolacici

Fudge od kvinoje

Pazite na kalorije, a imate ogromnu želju za nečim slatkim? Ovo je desert kojeg ćete obožavati jer je optimalan izvor proteina, a gotov je za samo 20-ak minuta! Kvinoja se najčešće opisuje kao "žitarica" (iako se …

Palačinke s mesom

Palačinke su danas postale nezaobilazna slastica na brojnim događanjima. Međutim iako smo ih upoznali kao poznatu slasticu punjenu čokoladom ili marmeladom, poznato je kako danas palačinke možemo jesti i u slanoj …

kolac s visnjama

Kolač s višnjama

Kolač s višnjama odličan je desert po receptu naših baka. Radi se o još jednom kolaču koji morate probati. Ukusna krema i sočne višnje jamstvo su odličnog deserta i zato će nestati s tanjura jako brzo. Umijesite prhko …

Prethodna objava: « Juha od kukuruza
Sljedeća objava: Hercegovački japrak, tradicionalno jelo Hercegovine »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.