• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Prehrana / Začini / Borovnica, bobičasto voće za naše zdravlje
Borovnice u prirodi, Foto: The_girl/Flickr

Borovnica, bobičasto voće za naše zdravlje

Objavljeno: 06.11.2012. Autor: Lana Kovačić

Borovnica je grmolika biljka koja najbolje uspijeva na prostorima sa srednjom i većom nadmorskom visinom. Uzgoj borovnica započinje u Sjevernoj Americi i Kanadi, krajem 19. stoljeća, a te zemlje su i danas najveći proizvođači ove kulture.

Tek je sredinom 20. stoljeća borovnica uvezena u Europu, a u ovom kratkom periodu nije se ustalila kao voće koje se uzgaja na mnogim područjima. Zanimljivo je kako su borovnice jedina hranjiva biljka koja ima plavu boju plodova.

Ovo bobičasto voće sadrži oko 85 % vode. Prepoznata je kao savršen antioksidans koji pomaže u prevenciji raka, srčanih bolesti i bolesti oka. Osim antioksidansa, izvrstan su izvor vitamina C. Tako 150 grama voća sadrži oko 40% preporučene dnevne doze ovog vitamina.

U tradicionalnoj medicini borovnica se koristi za pripravljanje čajeva koji pomažu kod proljeva, upala usnih šupljina ili šećerne bolesti. Iako pomaže pri stabiliziranju proljeva, velike količine borovnica može uzrokovati isti.

U trgovinama i na tržnicama borovnice ćete pronaći u ljetnim mjesecima, srpnju i kolovozu. U usporedbi sa ostalim bobičastim voćem mogu izdržati najdulje. Svježe borovnice ćete prepoznati po njihovoj magličastoj površini i pravilnom obliku. U hladnjaku se mogu čuvati do dva tjedna, a slobodno se i zamrznu.

Borovnice se konzumiraju u raznim oblicima. Odlične su svježe ili u nekoj voćnoj salati. Nakon što ih operete pažljivo ih posušite ubrusima. Dodajete li borovnice palačinkama, stavite ih neposredno prije konzumiranja kako se ne bi izgubile količine vitamina C.

Postoje mnogi recepti za kolače koje uključuju borovnice. Dodaju se tijestu, ali se od njih mogu napraviti izvrsne štrudle. Obzirom da se svježe borovnice mogu naći samo u određeno doba godine, poslužite se zamrznutim oblikom, ili nekim od industrijski obrađenih oblika poput vina, sokova ili sirupa.

Autor: S.Š., Foto: The_girl/Flickr

 

Kategorija: Začini

Želite se zasladiti?

Šrilankanske palačinke s kurkumom i kokosom

Recept za malo drugačije palačinke za koji sam siguran da će vam se svidjeti. Količine začina slobodno prilagodite sebi i svom ukusu. Recept za šrilankanske palačinke s kurkumom i kokosom Sastojci za palačinke: …

cokoladni muffini

Čokoladni muffini s čokoladnim preljevom

Imati klasičan recept za čokoladne muffine u vašoj knjizi recepta je "must have"! Ove savršene čoko muffine u kombinaciji s najukusnijim preljevom od soka naranče i čokoladnom glazurom će svi obožavati i postat će jedan …

voćna torta

Torta “Proljetna vila”

Proljeće u meni uvijek probudi neku novu životnu radost i zaigranost, nadam se da i vas proljeće inspirira za ispeći neku finu slasticu upotpunjenu proljetnim, finim i mirisnim voćem. Pritom ako imate sreće i na dohvat …

Prethodna objava: « Juha od kukuruza
Sljedeća objava: Hercegovački japrak, tradicionalno jelo Hercegovine »

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2022. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.