Organski zdrava hrana i hrana bez glutena sve je popularnija. Među njom se ističe bezglutenski kruh, kao jedna od glavnih pekarskih namirnica. Kruh je dugo bio sveprisutan u našim životima, pa ga, prelazeći na bezglutensku kuhinju, od svih žitnih namirnica prvog želimo zamijeniti.
Bezglutenski kruh bit će dobra i ukusna zamjena za kruh i onima koji nemaju zdravstvenih problema, nego se samo žele malo bolje i raznovrsnije hraniti. Recept koji vam donosimo sastoji se od mnogo zdravih sjemenki, punih vlakana i nutrijenata, koji će poboljšati vašu probavu, održati zdravlje i dugo vas davati osjećaj sitosti.
Izrada ovog kruha nešto se razlikuje od pravljenja tijesta s normalnim brašnom ili običnog domaćeg kruha, jer se bezglutensko brašno nešto drugačije veže. Gluten ima važnu ulogu u pravljenju tijesta, stoga za napraviti ono bez njega, ne možemo samo slijediti običan recept za kruh. Ovakvo tijesto je krhko, pa ga treba raditi s većim oprezom.
Bezglutenski kruh
Sastojci
- 5 jaja
- 70 g bademovog brašna
- 50 g lanenog brašna
- 40 g grubo nasjeckanih oraha
- 25 g grubo nasjeckanih bučinih sjemenki
- 60 g lanenih sjemenski
- 20 g sjemenki sezama
- 40 g chia sjemenki
- 1 žličica sode bikarbone
- 1 žlica jabučnog octa
- prstohvat soli
Priprema
Pomiješajte sve suhe namirnice za kruh – bademovo i laneno brašno, nasjeckane orahe i bučine sjemenke, sjemenke sezama i lana, chiju, žličicu sode bikarbone i malo soli.
Umutite jaja i u njih dodajte žličicu octa.
Jaja s octom umiješajte u suhe dijelove. Sve dobro umijesite. Možete koristiti i električni mikser, ali na vrlo sporoj brzini. Kada se sve sjedini, premijesite tijesto rukama. Ako vam je previše suho, dodajte još jedno jaje.
Ako volite slađe varijante kruha, u smjesu možete dodati i žlicu-dvije meda.
Smjesu oblikujte u oblik pogače. Ako imate kalup za kruh, možete i njega iskoristiti. Oblikovani kruh stavite u prethodno zagrijanu pećnicu. Sve pecite na 180 stupnjeva, oko 30 minuta. Prije vađenja, provjerite čačkalicom je li i sredina kruha dovoljno pečena.
Nakon što izvadite kruh iz pećnice, pustite ga da se ohladi. Možete ga jesti sljedećih nekoliko dana. Zbog velike količine sjemenki, dugo će zadržati svježinu i mekoću. Ako uopće toliko dugo izdrži!
Autor: V.B., Foto: Joe Gough/Shutterstock