• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Prilozi / Bezglutenski kruh
domaci kruh

Bezglutenski kruh

Objavljeno: 12.04.2018. Autor: Vlatka Basioli

Organski zdrava hrana i hrana bez glutena sve je popularnija. Među njom se ističe bezglutenski kruh, kao jedna od glavnih pekarskih namirnica. Kruh je dugo bio sveprisutan u našim životima, pa ga, prelazeći na bezglutensku kuhinju, od svih žitnih namirnica prvog želimo zamijeniti.

domaci kruh

Bezglutenski kruh bit će dobra i ukusna zamjena za kruh i onima koji nemaju zdravstvenih problema, nego se samo žele malo bolje i raznovrsnije hraniti. Recept koji vam donosimo sastoji se od mnogo zdravih sjemenki, punih vlakana i nutrijenata, koji će poboljšati vašu probavu, održati zdravlje i dugo vas davati osjećaj sitosti.

Izrada ovog kruha nešto se razlikuje od pravljenja tijesta s normalnim brašnom ili običnog domaćeg kruha, jer se bezglutensko brašno nešto drugačije veže. Gluten ima važnu ulogu u pravljenju tijesta, stoga za napraviti ono bez njega, ne možemo samo slijediti običan recept za kruh. Ovakvo tijesto je krhko, pa ga treba raditi s većim oprezom.

Bezglutenski kruh

Sastojci

  • 5 jaja
  • 70 g bademovog brašna
  • 50 g lanenog brašna
  • 40 g grubo nasjeckanih oraha
  • 25 g grubo nasjeckanih bučinih sjemenki
  • 60 g lanenih sjemenski
  • 20 g sjemenki sezama
  • 40 g chia sjemenki
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1 žlica jabučnog octa
  • prstohvat soli

Priprema

Pomiješajte sve suhe namirnice za kruh – bademovo i laneno brašno, nasjeckane orahe i bučine sjemenke, sjemenke sezama i lana, chiju, žličicu sode bikarbone i malo soli.

Umutite jaja i u njih dodajte žličicu octa.

Jaja s octom umiješajte u suhe dijelove. Sve dobro umijesite. Možete koristiti i električni mikser, ali na vrlo sporoj brzini. Kada se sve sjedini, premijesite tijesto rukama. Ako vam je previše suho, dodajte još jedno jaje.

Ako volite slađe varijante kruha, u smjesu možete dodati i žlicu-dvije meda.

Smjesu oblikujte u oblik pogače. Ako imate kalup za kruh, možete i njega iskoristiti. Oblikovani kruh stavite u prethodno zagrijanu pećnicu. Sve pecite na 180 stupnjeva, oko 30 minuta. Prije vađenja, provjerite čačkalicom je li i sredina kruha dovoljno pečena.

Nakon što izvadite kruh iz pećnice, pustite ga da se ohladi. Možete ga jesti sljedećih nekoliko dana. Zbog velike količine sjemenki, dugo će zadržati svježinu i mekoću. Ako uopće toliko dugo izdrži!

Autor: V.B., Foto: Joe Gough/Shutterstock 

Kategorija: Prilozi

Želite se zasladiti?

engleska pita od jabuka

Engleska pita od jabuka

Vrijeme je da otputujete u mislima praćeni neodoljivim mirisima kuhinje koja mami sve ljubitelje vrhunskih jela. Engleski način spremanja jela ima svoje čari poput ostalih kuhinja iz drugih krajeva svijeta, a čuvena pita …

croissant

Croissant

Ovaj slasni pekarski proizvod možemo danas pronaći na policama svake pekare jer se masovno proširio, no on je jedno vrijeme bio ograničen samo na područje Francuske, gdje je i nastao. Ipak o nastanku ove poslastice i …

pita od oraha

Pita od oraha

Kada su u pitanju poslastice onda ne treba zaboraviti i na ukusne pite. Tako je i s pitom od oraha. Umijesite prhko tijesto od brašna, maslaca, jaja i kiselog vrhnja te ga pustite da odstoji pokriveno u hladnjaku. Potom …

Prethodna objava: «kus-kus Kus kus s povrćem
Sljedeća objava: Browniesi s tamnom čokoladom brownie»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Novije

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

Brze kiflice

Na samu pomisao na svježe, mekane kiflice rastu vam zazubice, zar ne? Odlične kao doručak, …

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Media

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2012.–2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.