• Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
  • Menu
  • Skip to right header navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Gastronomija.hr

  • Recepti
    • Glavna jela
    • Juhe i variva
    • Predjela
    • Prilozi
    • Salate
    • Umaci
  • Deserti
    • Keksi
    • Kolači
    • Kreme i preljevi
    • Palačinke
    • Torte
    • Voćni deserti
  • Prehrana
    • Dijete
    • Začini
    • Sastojci
    • Vegetarijanstvo
    • Zimnica
    • Zdrava prehrana
  • Pića
  • Recenzije
  • Magazin
    • Novosti
    • Domaćinstvo
    • Mršavljenje
    • Putovanja
  • Search
Vi ste ovdje: Naslovnica / Recepti / Prilozi / Bezglutenski kruh
domaci kruh

Bezglutenski kruh

Objavljeno: 12.04.2018. Autor: Vlatka Basioli

Organski zdrava hrana i hrana bez glutena sve je popularnija. Među njom se ističe bezglutenski kruh, kao jedna od glavnih pekarskih namirnica. Kruh je dugo bio sveprisutan u našim životima, pa ga, prelazeći na bezglutensku kuhinju, od svih žitnih namirnica prvog želimo zamijeniti.

domaci kruh

Bezglutenski kruh bit će dobra i ukusna zamjena za kruh i onima koji nemaju zdravstvenih problema, nego se samo žele malo bolje i raznovrsnije hraniti. Recept koji vam donosimo sastoji se od mnogo zdravih sjemenki, punih vlakana i nutrijenata, koji će poboljšati vašu probavu, održati zdravlje i dugo vas davati osjećaj sitosti.

Izrada ovog kruha nešto se razlikuje od pravljenja tijesta s normalnim brašnom ili običnog domaćeg kruha, jer se bezglutensko brašno nešto drugačije veže. Gluten ima važnu ulogu u pravljenju tijesta, stoga za napraviti ono bez njega, ne možemo samo slijediti običan recept za kruh. Ovakvo tijesto je krhko, pa ga treba raditi s većim oprezom.

Bezglutenski kruh

Sastojci

  • 5 jaja
  • 70 g bademovog brašna
  • 50 g lanenog brašna
  • 40 g grubo nasjeckanih oraha
  • 25 g grubo nasjeckanih bučinih sjemenki
  • 60 g lanenih sjemenski
  • 20 g sjemenki sezama
  • 40 g chia sjemenki
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1 žlica jabučnog octa
  • prstohvat soli

Priprema

Pomiješajte sve suhe namirnice za kruh – bademovo i laneno brašno, nasjeckane orahe i bučine sjemenke, sjemenke sezama i lana, chiju, žličicu sode bikarbone i malo soli.

Umutite jaja i u njih dodajte žličicu octa.

Jaja s octom umiješajte u suhe dijelove. Sve dobro umijesite. Možete koristiti i električni mikser, ali na vrlo sporoj brzini. Kada se sve sjedini, premijesite tijesto rukama. Ako vam je previše suho, dodajte još jedno jaje.

Ako volite slađe varijante kruha, u smjesu možete dodati i žlicu-dvije meda.

Smjesu oblikujte u oblik pogače. Ako imate kalup za kruh, možete i njega iskoristiti. Oblikovani kruh stavite u prethodno zagrijanu pećnicu. Sve pecite na 180 stupnjeva, oko 30 minuta. Prije vađenja, provjerite čačkalicom je li i sredina kruha dovoljno pečena.

Nakon što izvadite kruh iz pećnice, pustite ga da se ohladi. Možete ga jesti sljedećih nekoliko dana. Zbog velike količine sjemenki, dugo će zadržati svježinu i mekoću. Ako uopće toliko dugo izdrži!

Autor: V.B., Foto: Joe Gough/Shutterstock 

Kategorija: Prilozi

Želite se zasladiti?

Rolat s borovnicama i kremom od vanilije

Pozdrav svim čitateljima! Danas imam za vas ovu mirisnu i slasnu ljepoticu koju jednostavno morate isprobati! Sastojci potrebni za izradu biskvita: 4 jaja 4 žlice šećera 4 žlice brašna Priprema: …

Smokvenjak

Ako niste čuli, smokvenjak predstavlja tradicionalnu hranu primorskih krajeva, a posebno razna mjesta na samom otoku Cresu, gdje se već neko vrijeme njeguje tradicija očuvanja onog što su nam ostavili naši …

keksi linceri

Linzeri – recept za božićne keksiće kojima nitko ne može odoljeti

Sigurno ste već primijetili da smo polako krenuli s objavama isprobanih recepata za božićne kolače i keksiće, a danas je red na svevremensku klasiku, keksiće nad keksićima - Linzere! Iako ste ih jeli više puta u …

Prethodna objava: «kus-kus Kus kus s povrćem
Sljedeća objava: Browniesi s tamnom čokoladom brownie»

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

Novije

blok kuhinja

Blok kuhinje za stan ili za kuću

Kuhinjski blok odnosi se na praktičnu kuhinja koja ima sve što vam je potrebno za pripremu …

Zdravi snickers

S obzirom na to da volim okus snickersa, ali ne volim kad mi se karamela lijepi za zube (nisam …

čokoladni truffles

Čokoladni truffles

Čokoladni tartufi su jedne od najjednostavnijih slastica jer su izrađeni od samo tri sastojka, …

RSS Vege.hr

  • Himalajska sol
  • Kakao maslac
  • Seitan
  • Granola
  • Aquafaba - zamjena za jaja
  • Što je gluten
  • Sojino mlijeko
  • Kokosovo mlijeko
  • Bademovo mlijeko
  • Mlijeko od sjemenki bundeve
[notphone] [/notphone] [phone]
[/phone]

Footer

Gastronomija

grč. gastronomía – stručno poznavanje umjetnosti pripreme različitih jela; kult birane hrane i kulinarskoga umijeća

Pratite nas

  • Facebook
  • Instagram

Site Footer

  • O nama
  • Impressum
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

Gastronomija.hr | Moja Zimnica | Vege.hr | Vrtlarica.hr

Copyright © 2012.–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka d.o.o.